Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Καμία σημασία δεν έχει τελικά το πού έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή. Καμία απολύτως σημασία δεν έχει ούτε καν η εντυπωσιακή, τηρουμένων των αναλογιών, ανοδική αντίδραση της αγοράς μεσοβδόμαδα, μια και ήταν περισσότερο ένα ξέσπασμα παρά η απαρχή μιας συγκεκριμένης τάσης.
δδ Επίσης καμία σημασία μη δώσετε σε τζίρο και όγκο, σε πωλήσεις και σε τεμάχια, στις επιδόσεις «κρατικόχαρτων» ή σε ξαφνικά γυρίσματα τίτλων με λίγα σχετικά κομμάτια. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι κι όλα αφορούσαν στις αγωνιώδεις προσπάθειες κάποιων διαχειριστών να περιορίσουν το εύρος της ζημιάς όλων των προηγούμενων εβδομάδων, ή στο όψιμο ενδιαφέρον (;) κάποιων να συγκρατήσουν σε λελογισμένα πλαίσια τη… «ζημιά».
δδ Η πραγματικότητα, τουλάχιστον μέχρι να αρχίσουν τα «θαύματα» μεσοβδόμαδα, έλεγε άλλα: έλεγε δηλαδή πως το ΧΑ «πέτυχε» να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειώσει από τις αρχές του έτους μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις. «Πέτυχε» να απομειώσει τη συνολική του κεφαλαιοποίηση κατά 70 και πλέον δισ. ευρώ. Είδε τον Γενικό Δείκτη να πέφτει κάτω και από τις 3.300 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 2.000 μονάδες κάτω από την πρώτη συνεδρίαση του 2008!
δδ Και για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε στην πράξη πως το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει ευάλωτο στις διεθνείς εξελίξεις, κυρίως μεγιστοποιώντας υπερβολικά τα αρνητικά δεδομένα των μεγάλων αγορών και αντιδρώντας με… διαφορά φάσης στα όποια ανοδικά γυρίσματά τους.
δδ Λίγοι προφανώς έχουν καταλάβει -ή έχουν συνειδητοποιήσει- πως σε απόλυτους αριθμούς το ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 70% περίπου σε σύγκριση με τις αντίστοιχες απώλειες 6μηνου των μεγάλων ευρωαγορών. Κι ακόμα λιγότεροι έχουν απομείνει ενεργοί παίκτες σε ένα ταμπλό που καθημερινά ταλανίζεται όχι μόνο από τη γενικευμένη πτώση και απαξίωση, αλλά κυρίως από την απουσία ενδιαφέροντος των μικρομεσαίων επενδυτών, αυτών δηλαδή που σε άλλες εποχές αποτελούσαν τον βασικό πυλώνα της αγοράς μας. Με δυο λόγια, πλέον, είτε δεν έχουμε χρήματα να τοποθετηθούμε είτε δεν έχουμε διάθεση και αντοχές. Εσχάτως φαίνεται πως ισχύουν και τα δύο…
δδ Η αλήθεια είναι πάντως πως η εβδομάδα που τελείωσε διέφερε παρασάγγας από τις προηγούμενες, αφού ήταν έκδηλη η τάση αντίδρασης, μια τάση που μεταφράστηκε συχνά σε υπεραπόδοση πολλών τίτλων. Λογικό και αναμενόμενο όμως είναι αυτό, αφού αν αναλογιστείτε πως πάνω από 150 μετοχές εισηγμένων έχουν απολέσει πάνω από το 30% της αξίας τους τους τελευταίους μήνες κι άλλες 200 και πλέον «γράφουν» ζημιές άνω του 20%, κάπως, κάποτε, θα σημειωνόταν και μια αντίδραση.
δδ Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία αυτή την ώρα είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι -έστω όσοι αμετανόητοι επιμένουμε να ασχολούμαστε- και να δούμε κατά πόσον η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Μετά βλέπουμε τι μέλλει γενέσθαι, αρκεί να υπάρχει ρευστότητα και… υπομονή!
Υ.Γ.: Για όσους θεωρούν πως με κάποιον μαγικό τρόπο το ΧΑ ΔΕΝ βρίσκεται έρμαιο στις διαθέσεις των μεγάλων ξένων παικτών, αρκεί μια απλή σύγκριση των επιδόσεων της αγοράς μας με τις αντίστοιχες επιδόσεις των κυριότερων hedge funds για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους! Έτσι, την ώρα που κατακρημνιζόταν η Σοφοκλέους, τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού «βούλιαζαν» στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή τους από το 1990! Επομένως, μην σας προξενεί εντύπωση και το γεγονός πως οι ξένοι επενδυτές βγήκαν πωλητές τον Ιούνιο, με σύνολο εκροών άνω των 580 εκατομμυρίων ευρώ.


Σχολιάστε εδώ