Περνούν Συμπληγάδες

ΣΤΙΣ… Συμπληγάδες της Ζήμενς εξακολουθεί να κινείται η πολιτική ζωή της χώρας, ενώ οι συνεχείς αποκαλύψεις εντείνουν το κλίμα αναταραχής στα δύο μεγάλα κόμματα. Στην κυβερνητική παράταξη κινούνται στον απόηχο του ταξιδιού του Μιχ. Λιάπη στην Ευρώπη με αρκετούς βουλευτές να ζητούν μέτρα από τον πρωθυπουργό, ενώ τριγμούς προκάλεσαν οι δηλώσεις του Π. Τατούλη, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει, αν δεν παραιτηθεί. Από τη Ρηγίλλης εκπορεύονται πληροφορίες που κάνουν λόγο για επικείμενη διαγραφή του βουλευτή Αρκαδίας, αφού νωρίτερα επιστρέψει στη ΝΔ ο Κ. Κουκοδήμος. Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι εξαιρετικά κακό και οι βουλευτές ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση. Για το ΠΑΣΟΚ επανήλθε η υπόθεση με τον συνεργάτη του πρώην υπουργού Τ. Μαντέλη. Από τη γραφολογική εξέταση προέκυψε ότι το σημείωμα με το οποίο ενημέρωνε τη Ζήμενς για τον λογαριασμό όπου έπρεπε να κατατεθούν τα 10 εκατ. μάρκα ήταν γραμμένο από τον συνεργάτη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Από τη Χαρ. Τρικούπη ανακοινώθηκε ότι αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του συνεργάτη (Αρ. Μαντά). Παράλληλα, ο Α. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», γιατί σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι πήρε δωρεάν οικοσκευές από τη Ζήμενς.

Αποκαλύψεις

ΤΗΝ ίδια στιγμή έρχονται στο φως και νέες αποκαλύψεις για «ευνοϊκή μεταχείριση» της γερμανικής εταιρείας από το επίσημο ελληνικό κράτος. Πρώτον, ότι κέρδισε στον διαγωνισμό για το TAXIS NET, παρότι η προσφορά δεν ήταν η καλύτερη και η πλέον συμφέρουσα. Ανταγωνίστρια εταιρεία που διεκδικούσε το έργο προσέφυγε στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα η διαδικασία να «παγώσει». Δεύτερον, ότι η ΔΕΗ δεν επέβαλε τις προβλεπόμενες ρήτρες στη Ζήμενς για συγκεκριμένες συμβάσεις που δεν τηρήθηκαν κατά γράμμα. Η διοίκηση της επιχείρησης υποστήριξε ότι όλα έγιναν νόμιμα και η επιλογή ήταν η καλύτερη για τα συμφέροντα της ΔΕΗ. Ενώ μαρτυρίες από τη Γερμανία αναφέρουν ότι η εταιρεία «λάδωσε» έλληνες εφοριακούς, προκειμένου να κλείσουν ευνοϊκά γι’ αυτήν φορολογικές υποθέσεις.

Καθυστερημένα

ΜΕ καθυστέρηση, ως συνήθως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, «ήρθαν» οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο τα οικονομικά των κομμάτων, τη χρηματοδότηση των πολιτικών κ.ά. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι έλεγχοι στις οικονομικές χρήσεις της Ζήμενς, τις φορολογικές εκκρεμότητες της εταιρείας, αλλά και ότι θα διερευνηθούν οι (νομικές) δυνατότητες της χώρας να προσφύγει δικαστικά εναντίον της Ζήμενς για την υπόθεση του χρηματισμού. Σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση για Διακομματική, ζητώντας προηγουμένως να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επανεξέταση όλων των συμβάσεων της Ζήμενς στην Ελλάδα, αλλά και ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε… πρόσκληση προς την ΥΠΠΕ να πάει σε Ρηγίλλης και Χαρ. Τρικούπη προκειμένου να ελέγξει τα οικονομικά της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Και μέσα σ’ όλα η ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αποκλείσει τη Ζήμενς από κρατικούς διαγωνισμούς, κάτι που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αποτελεί και απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

Στο αρχείο

ΑΝΘΡΑΚΕΣ ο… θησαυρός! Η εισαγγελέας που ερεύνησε τις καταγγελίες για τα «έργα και τις ημέρες» του Χρ. Ζαχόπουλου κατέληξε ότι ουδέν μεμπτόν διεπράχθη. Ούτε με τον αποχαρακτηρισμό αρχαιοτήτων ούτε με τον διαγωνισμό προσλήψεων, αλλά ούτε και με τη διαχείριση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου. Διαπίστωσε ωστόσο παρατυπίες ως προς τη διαχείριση των χρημάτων του Ειδικού Λογαριασμού με ευθύνη τεσσάρων υπουργών (Βενιζέλου, Πετραλιά, Βουλγαράκη, Λιάπη) από το 2001 μέχρι το 2007. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο για το αρχείο.

Η εισαγγελέας παρέπεμψε το θέμα στη Βουλή, προκειμένου αυτή να αναζητήσει τις ευθύνες των υπουργών. Παράλληλα, μετά από επτά μήνες κράτησης στον Κορυδαλλό, αποφυλακίσθηκε η Εύη Τσέκου με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Εξερχόμενη από τις φυλακές η τελευταία σε δηλώσεις της άφησε να εννοηθεί ότι στο προσεχές μέλλον θα προβεί σε αποκαλύψεις. Στην ίδια υπόθεση ο Θ. Αναστασιάδης, αφού μήνυσε τον ανακριτή, προκειμένου να καθυστερήσει την απολογία του, άλλαξε τακτική και ζήτησε να ξεκινήσει «εδώ και τώρα» η απολογία του για να σταματήσει ο δημόσιος διασυρμός του.

Δικαίωση

ΙΣΤΟΡΙΚΗ, κατά μία έννοια, πρέπει να θεωρηθεί η (ομόφωνη) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία καταδικάζεται η Τουρκία για παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αφορούσε συγκεκριμένα το Ορφανοτροφείο στην Πριγκηπόνησο. Οι πλέον αισιόδοξοι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος, ώστε Έλληνες να διεκδικήσουν περιουσίες στην Πόλη και αλλού που έχουν καταπατηθεί από τους Τούρκους.

ΚΙ ο Μάθιου Νίμιτς τον… χαβά του! Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ είδε τους διαπραγματευτές των Σκοπίων και αύριο θα δει τον έλληνα πρεσβευτή Αδ. Βασιλάκη, αλλά δεν πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις. Πληροφορίες από τη Ν. Υόρκη αναφέρουν ότι στο πακέτο ιδεών που έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς περιλαμβάνονται τέσσερα εναλλακτικά ονόματα για τη γειτονική χώρα που προσεγγίζουν τις ελληνικές θέσεις περί γεωγραφικού προσδιορισμού.


Σχολιάστε εδώ