Ο ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΩΝ

***
Θυμάστε που έγραφα στο προηγούμενο φύλλο για την «παραγκούπολη» της Κηφισιάς; Ε, λοιπόν, έχουμε συνέχεια. Το περιβόητο ξύλινο κιόσκι, που φυτεύτηκε πάνω στα πεζοδρόμια της πόλης, ανήκει σε μέλος της δημαρχιακής επιτροπής. Ο ίδιος δηλαδή είχε δώσει άδεια στον εαυτό του. Σήμερα η κατάσταση αυτή, όπως μου είπαν στελέχη του δήμου, έχει ως εξής: Ύστερα από μηνύσεις που υπέβαλαν όλες οι υπηρεσίες της οικουμένης, αφού αυτό το πολεοδομικό έκτρωμα «έβγαζε μάτια», ο δήμος με απόφασή του το σφράγισε.

***
Άμα συμβεί κι αυτό μέσα στο κατακαλόκαιρο, μαύρο φίδι που μας έφαγε. Αύριο συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ για να αποφασίσει εάν κλείσει ή όχι τη χωματερή της Φυλής, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν προχωρούν τα έργα σε Κερατέα και Γραμματικό για νέους ΧΥΤΑ. Η καθυστέρηση αυτή είναι αλήθεια ότι μπορεί να στοιχίσει στη χώρα μας τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο διακοσίων πενήντα εκατ. ευρώ. Η Διυπουργική Επιτροπή εξετάζει το πολιτικό κόστος και τα πράγματα έχουν κολλήσει. Μαθαίνω πάντως ότι κάποια μπουμπούκια από τον ΕΣΔΚΝΑ έχουν έρθει σε συνεννόηση με διάφορους εργολάβους που θα κάνουν τα έργα στην Κερατέα και στο Γραμματικό. Χιωτάκη, πάρε τα μέτρα σου

***
Φύλλο και φτερό έκαναν προχθές άγνωστοι το δημαρχείο Δωδώνης στα Ιωάννινα. Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο, ένα μπλοκ επιταγών, δύο συμπληρωμένες επιταγές με τη μισθοδοσία του προσωπικού και 1.000 ευρώ. Το χρηματοκιβώτιο βρέθηκε την επόμενη ημέρα σε μια ρεματιά κοντά στο δημαρχείο. Δεν είχαν καταφέρει να το ανοίξουν. Απ’ όλα αυτά μόνο τα μετρητά θα τους μείνουν. Όλα τ’ άλλα έχουν ήδη «μπλοκαριστεί». Μου τηλεφώνησε ένας δημοτικός σύμβουλος του δήμου και μου είπε ότι η διάρρηξη αυτή δεν είναι μια απλή υπόθεση. Μου είπε πολλά και διάφορα. Περιμένω να μου στείλει αυτά που μου υποσχέθηκε για να αποδείξει τα λεγόμενά του. Για να δούμε.

***
Ποινική δίωξη κατά του αντιδημάρχου Ζαχάρως του νομού Ηλείας ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα για σωματικές βλάβες. Η δίωξη αυτή έχει εγείρει και πειθαρχικό έλεγχο από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, αφού έτσι προβλέπεται από τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων. Θα μάθω λεπτομέρειες και θα σας ενημερώσω.

***
Ο ένας μάρτυρας μετά τον άλλον παρελαύνει από το γραφείο της προανάκρισης για το σκάνδαλο με την περιβόητη «χρυσή πλατεία» στην περιοχή της Βούλας, που απ’ ό,τι αποδεικνύεται από τιμολόγια στοίχισε για την ανακατασκευή της όσο δύο σχολεία! Ψάχνω τον δήμαρχο για να μάθω τι έχει να πει, αλλά μου λένε συνέχεια ότι είναι σε… σύσκεψη. Μιλάμε για πολύ σύσκεψη. Δεν πειράζει. Θα μάθω τις απόψεις του όταν διαβάσω την κατάθεσή του στον ανακριτή.

***
Άκουσα προχθές μια ραδιοφωνική εκπομπή με τον φίλο μου τον Πορτοσάλτε. Υπήρχε ένα πρόβλημα με παρατημένα αυτοκίνητα στην περιοχή του Αιγάλεω. Βγήκε ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για το ζήτημα, να δικαιολογήσει γιατί ο δήμος δεν μαζεύει τα παλιά αυτοκίνητα. Κάτι είπε, αλλά κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσε. Καλύτερα να μην έβγαινε καθόλου ο φουκαράς. Δεν ήξερε ούτε για ποιο θέμα κουβέντιαζαν. Ο δήμαρχος, που άκουγε τη συνομιλία από το ραδιόφωνο του γραφείου του, κατάλαβε ότι έγιναν ρεζίλι και πήρε τηλέφωνο στην εκπομπή για να παρέμβει. Βγήκε, είπε δυο κουβέντες και ζήτησε συγγνώμη για την ασχετοσύνη του αντιδημάρχου.

***
Θυμηθείτε αυτό που σας λέω. Δεν ξέρω εάν θα είναι μεσημέρι ή απόγευμα, αλλά όταν ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χολαργού, Λινάκης, θα αποφασίσει να ανατρέψει τον σημερινό δήμαρχο, θα είναι εν ώρα δημοτικού συμβουλίου. Εγκυρότατη πηγή μου είπε ότι ο Λινάκης, πρόεδρος στην ΕΑΒ σήμερα, έμαθε το παρασκήνιο για μια ιστορία που λέγεται ότι είχε στήσει ο τοπάρχης Νικολάου εις βάρος του. Προβλέπω θύματα και πολύ κλάμα.

***
Κατά δύο εκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το χρέος του Δήμου Περάματος σε σχέση με αυτό που παρέλαβε ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Γλύκας από τον Λαγουδάκο. Αν δει κάποιος τα πραγματικά νούμερα θα διαπιστώσει ότι πρόκειται, επί της ουσίας, για μια τρύπα στο νερό, παρά το εντυπωσιακό ποσό ως νούμερο. Το χρέος συνολικά ήταν 36 εκατ. ευρώ και πήγε στα 34 εκατ. ευρώ. Ο δήμος συνεχίζει να χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά. Οι απλήρωτες επιταγές έχουν γίνει χαρτοπετσέτες για το κυλικείο του δημαρχείου. Θυμάμαι τον τέως Γιάννη Λαγουδάκο που ανέβαινε, με το άσπρο παντελόνι, στα απορριμματοφόρα του δήμου για να δείξει ότι πρωτοστατεί στην καθαριότητα της πόλης. Βουνό τα χρέη, όπως και τα σκουπίδια.

***
Κάτι δεν πάει καλά. Ο Δήμος Νίκαιας έκανε έναν δημόσιο διαγωνισμό για προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Όλα αυτά πριν από τέσσερις μήνες. Όλα έγιναν κανονικά. Προχθές ο δήμαρχος, με έγγραφό του στη δημαρχιακή επιτροπή, ζήτησε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός με τη δικαιολογία ότι ο δήμος δεν έχει λεφτά. Μας δουλεύετε, ρε συντρόφια; Εδώ και ο τελευταίος κάτοικος της Νίκαιας γνωρίζει ότι τα οικονομικά του δήμου είναι άθλια. Εσείς, όταν κάνατε τον διαγωνισμό, δεν το ξέρατε; Εύλογο δεν είναι ο καθένας να καταλάβει ότι κάτι άλλο συμβαίνει; Απλώς ρωτάω. Σοβαρευτείτε.

***
Με έκπτωση 1% ο Δήμος Σαλαμίνας κατοχύρωσε έναν διαγωνισμό προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, ο οποίος αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό. Αντιλαμβάνεστε ότι στο δημοτικό συμβούλιο έγινε ο χαμός του κυρίου. Α, ξέχασα να σας πω ότι υπήρχε μόνο μια προσφορά, η οποία μάλιστα είχε κατατεθεί 13 Φεβρουαρίου. Αν θυμάστε, εκείνη την ημέρα υπήρχε πανελλαδική απεργία σε όλους τους δήμους. Στη συνεδρίαση του ΔΣ ακούστηκαν σημεία και τέρατα. Η επιμονή όμως του δημάρχου Σπύρου Σοφρά ήταν τόσο μεγάλη, που τελικά η πλειοψηφία του συμβουλίου δεν ακύρωσε τον διαγωνισμό. Τι να πω εγώ; Και μόνο τα δεδομένα με τα οποία έγινε ο διαγωνισμός επέβαλαν την ακύρωσή του. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Δημοτικοί σύμβουλοι μου λένε ότι θα στείλουν όλα τα στοιχεία στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Αναμένουμε.

***
Μαζεύει υπογραφές από τους συμβούλους της παράταξής του ο δήμαρχος Αγίου Δημητρίου προκειμένου να διαγράψει τον σύμβουλό του Θανάση Χαμπεσή, εξαιτίας της έντονης διαφοροποίησής του, εδώ και μήνες, από τη «γραμμή» της διοίκησης. Αυτοί όμως που γνωρίζουν τα δημοτικά πράγματα της πόλης λένε ότι η κίνηση αυτή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επισπεύδει την ώρα που ο Χαμπεσής θα ανοίξει το στόμα του και θα κλάψει πολύς κόσμος. Έτσι είναι η ζωή. Από πικραμένους και διαγραμμένους μαθαίνεις την αλήθεια. Θανάση, προχώρα. Για σένα υπάρχουμε εμείς.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Υπέβαλα αίτηση εξαίρεσης κατά του εκδότη. Πάω για μπάνια στις ακρογιαλιές της Ζακύνθου. Συντρόφια, θα λείψω δύο Κυριακές. Καλές βουτιές σε όλους.


Σχολιάστε εδώ