«ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ», ΖΗΤΑΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ

Είναι, όπως λένε συνεργάτες του, κάτι περισσότερο από αποφασισμένος να βγαίνει μπροστά και να σηκώνει όλο το βάρος της αντιπαράθεσης ο ίδιος, μια και η προσωπική του εντιμότητα και το ήθος δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι επίσης αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο ΠΑΣΟΚ, εάν και εφόσον εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το σκάνδαλο της Siemens. Είναι επίσης πεπεισμένος, όπως λένε συνεργάτες του, ότι τα νήματα των αποκαλύψεων για την πολύκροτη αυτή υπόθεση τα κινούν πρωτίστως κέντρα εκτός Ελλάδας (κυρίως η Αμερικανική Νομική Εταιρεία και δευτερευόντως η γερμανική πλευρά). Γι’ αυτό και επιμένει όλο το θέμα να περάσει στη Βουλή -μέσα από μια εξεταστική- ώστε ένα σώμα με ισχυρή νομιμοποίηση και πολιτική εξουσία και αρμοδιότητες να διεκδικήσει και να κοντρολάρει από τα ξένα κέντρα όλα τα στοιχεία της υπόθεσης Siemens.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως το μπαλάκι είναι πλέον στην πλευρά του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν θα μπορεί για πολύ να απορρίπτει με άνεση τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται διπλά ικανοποιημένοι και από την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αλλα και από το γεγονός ότι λίγες μόνο ώρες μετά τις επιστολές του Γιώργου Παπανδρέου προς τους Κ. Καραμανλή και Δ. Σιούφα, η θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε περίτρανα, με την υπόθεση της Cosmote – Γερμανός.

Η προτροπή του Γ. Παπανδρέου προς τον Κ. Καραμανλή «ή θα κάνουμε κάτι ή καλύτερα να πάμε σπίτια μας» θα αποτελεί τον κεντρικό άξονα της πίεσης προς τον πρωθυπουργό τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός, και αν ακόμα αυτή την ώρα απορρίπτει την πρότασή του, θα έρθει σύντομα η ώρα που θα αναγκασθεί με κάποιον τρόπο να την αποδεχθεί.

Το σημαντικότερο όφελος όμως για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι ότι και η κοινή γνώμη πολύ γρήγορα θα δικαιώσει τη θέση του, αφού οι πολίτες μπορούν καλύτερα από τον καθένα να εκτιμήσουν ποιος προτείνει τον πλέον σίγουρο και καθαρό τρόπο για να δοθεί ένα πραγματικό χτύπημα στη διαφθορά.

Με την κίνηση αυτή -εκτιμούν οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος- ο Γ. Παπανδρέου έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων συνολικά και σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή και σε ό,τι αφορά το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν έχει πληγεί προσωπικά, πρέπει συνεχώς να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να σηκώνει αυτός προσωπικά την αντιπαράθεση με τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, αφού σε σχέση με το 2004 έχουν χάσει σημαντικά από το ηθικό πλεονέκτημα που τότε διέθεταν.

Το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα έχει πληγεί, έχει υποστεί τη φθορά, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Πρωτίστως, η προηγούμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που δέχεται την απαξία από την πλευρά της κοινής γνώμης.

Πληγωμένη είναι και η αξιοπιστία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του οποίου συνεργάτες εμφανίζονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Siemens.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, έχει ήδη μεγάλο πρόβλημα με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται από τις κινήσεις του ότι φοβάται αποκαλύψεις και γι’ αυτό καθυστερεί τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προτείνοντας Διακομματική για να βγει από τη δύσκολη θέση.

Όμως, οι διαρροές -εκτιμούν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ελέγχονται από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία, τα στοιχεία αποκαλύπτονται μετά από δικές τους παρεμβάσεις και πιέσεις. Σημαίνει αυτό ότι οι έλληνες δικαστές είναι σε δύσκολη θέση. Αντιθέτως η Εξεταστική Επιτροπή, δηλαδή η Βουλή, θα μπορεί να πάρει πολύ περισσότερες πρωτοβουλίες και να κινηθεί δικαστικά και πολιτικά, ώστε να έχει η πολιτική ηγεσία την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι τρίτοι παράγοντες.

Η καμπάνα της «Γερμανός»

Στο μεταξύ η εξέλιξη στην υπόθεση «Γερμανός» με την άσκηση διώξεων εκτιμάται στη Χαριλάου Τρικούπη ως δικαίωση του ΠΑΣΟΚ και της εμμονής του να καταγγείλει από την αρχή ως σκάνδαλο τη συγκεκριμένη εξαγορά.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας τη σύγκριση με το σκάνδαλο της Siemens: «Το σκάνδαλο για τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας αφορά 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σκάνδαλο για την εξαγορά της ”Γερμανός” αφορά το 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Για το ΠΑΣΟΚ οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες γιατί:

Η Cosmote είχε αποφασίσει να κτίσει το δικό της δίκτυο 500 καταστημάτων με τη μέθοδο του φραντσάιζινγκ, συνολικής επένδυσης 70 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα οι άλλες δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έστηναν επίσης το δίκτυο καταστημάτων άρα η «Γερμανός» ήταν η μεγάλη χαμένη.

Η διοίκηση του ΟΤΕ παρ’ όλα αυτά στο τέλος του 2005 σταματά τη διαδικασία του δικτύου της Cosmote και αρχίζει διαπραγματεύσεις με τη «Γερμανός». Αν και οι διαπραγματεύσεις δεν είναι γνωστές, η μετοχή της «Γερμανός» ανεβαίνει από τα 13 στα 18 ευρώ. Και όταν αποφασίζεται η εξαγορά, η τιμή είναι 19,20 ευρώ, που σημαίνει ότι καταβάλλει 1,2 δισ. ευρώ. Η Cosmote μάλιστα παίρνει δάνειο για να προχωρήσει στην αγορά.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν το ΠΑΣΟΚ μιλάει και για απιστία και για χειραγώγηση μετοχών. Το αποτέλεσμα δε σήμερα είναι ότι όλο αυτό δίκτυο βρίσκεται στα χέρια κυριολεκτικά των Γερμανών της DT.

Τελικός κριτής η τσέπη

του πολίτη και η οικονομία

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν παρ’ όλα αυτά -παρά τα σκάνδαλα δηλαδή- ότι ο παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις θα είναι τελικώς η οικονομία, η ακρίβεια, το ακριβό χρήμα, η ύφεση της παραγωγικής διαδικασίας. Δεν είναι δηλαδή τα σκάνδαλα που θα καθορίσουν πρωτίστως το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά τα θέματα της λεγόμενης καθημερινότητας. Ακριβώς γι’ αυτό και δεν πρέπει να χαθεί ο κεντρικός στόχος, που είναι η ενασχόληση με τα θέματα αυτά, η συνεχής κριτική προς την κυβέρνηση και η προβολή των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την επίλυσή τους.

Εδώ βεβαίως υπάρχει συνεχώς το δίλημμα με ποιες ακριβώς θέσεις εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ, τι υποστηρίζει σε ό,τι αφορά τη διέξοδο. Η επιστροφή σε προτάσεις που ήταν δημοφιλείς τη δεκαετία του ’90 δεν βοηθά, υπάρχει όμως η πίεση των συνδικαλιστών και των παραγόντων των ΔΕΚΟ που πιέζουν το ΠΑΣΟΚ να ασπαστεί τις δικές τους θέσεις.

Η διάσταση απόψεων εδώ είναι διαρκής με τον κομματικό μηχανισμό -ειδικά αυτόν που στηρίζει τον κ. Παπανδρέου- να κλίνει προς τις θέσεις των συνδικαλιστών.

Ο διχασμός αυτός δεν πρόκειται να τελειώσει, ίσως και γι’ αυτό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται περισσότερο στους μέσους όρους, υιοθετώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων έναν λόγο καταγγελτικό, παρά την οδό των προτάσεων.


Σχολιάστε εδώ