Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Αναφέρουν ότι ο σεισμός που έπληξε πέρυσι την περιοχή προξένησε πολλές ζημιές σε σχολικά συγκροτήματα και συγκεκριμένα άμεσης επισκευής και αποκατάστασης χρήζουν εννέα σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με προϋπολογιζόμενο κόστος αποκατάστασης 11.000.000 ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα οι 350 μαθητές των σχολικών μονάδων που επλήγησαν να κάνουν τα μαθήματά τους, για μια ακόμη χρονιά, στις προκατασκευασμένες αίθουσες.
> Κενό γράμμα θεωρεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, καθώς δεν ισχύει για χιλιάδες εργαζόμενες μητέρες. Ζητά να μην εξαιρούνται παράνομα από την ειδική προστασία της μητρότητας οι εργαζόμενες μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που έχουν πετύχει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από αυτήν της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και όσες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ δεν είναι ταυτόχρονα και στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ, αφού αυτό δεν προβλέπεται από τον νόμο.
> Σοβαρό πρόβλημα στις επιχειρήσεις της Ραφήνας δημιουργούν οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου και καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να απαντήσει πού οφείλεται το πρόβλημα και πώς θα αντιμετωπιστεί.
> Αντισυνταγματική είναι κατά τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη η διάταξη που στερεί από την τρίτεκνη την ισόβια τιμητική σύνταξη των 95 ευρώ που παίρνει η πολύτεκνη μητέρα. Ζητά παράλληλα να φτάσει το ποσό σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.
> Ελλείψεις διαγνωστικών μηχανημάτων στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ δεν διαθέτει εδώ και εννέα μήνες μαγνητικό τομογράφο, τα νοσοκομεία «Άγιος Παύλος» και «Άγιος Δημήτριος» δεν έχουν ούτε αξονικό, στο «Ιπποκράτειο» ο αγγειογράφος παραμένει χαλασμένος, ενώ στο «Παπαγεωργίου» επί πέντε χρόνια εκκρεμεί η διεξαγωγή διαγωνισμού για την προμήθεια νέου αξονικού και μαγνητικού τομογράφου.
> Την άρση της αδικίας σε βάρος των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που εποχιακά εργάζονται στις βιομηχανίες και οι εργοδότες δεν τους κολλούν ένσημα, ζητούν 28 βουλευτές της ΝΔ με πρώτο υπογράφοντα τον Ιορδάνη Τζαμτζή. Σημειώνεται ότι και οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ εξοβελίζονται από τις εποχιακές εργασίες, με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 25 εκατ. ευρώ από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
> Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών στην Πάτρα καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Επικαλούμενη, όπως αναφέρει, την έλλειψη κρατητηρίων λόγω του πρόσφατου σεισμού, η λιμενική αρχή της Πάτρας αφήνει δεκάδες κρατούμενους μετανάστες με χειροπέδες, δεμένους σε παγκάκια, δέντρα και στύλους σε κοινή θέα έξω από το Β΄ λιμενικό σταθμό. Ζητά να εξασφαλιστούν σύντομα συνθήκες αξιοπρεπούς κράτησης και να ληφθούν διοικητικά μέτρα απέναντι στους υπηρεσιακούς παράγοντες για την παραβίαση των δικαιωμάτων που συντελείται.
> Σε διάλυση οδηγείται η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη. Ευθύνες αποδίδει στην ασυνέπεια του ΥΠΠΟ ως προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντι στην ορχήστρα και τα σωρευμένα χρέη του προς αυτήν, με αποτέλεσμα να εκτελεί μόνο κάποιες ελάχιστες ανειλημμένες υποχρεώσεις, απασχολώντας τους μουσικούς της με δίμηνες συμβάσεις.
> Χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος στον κλάδο των πυροσβεστών ζητάει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Θυμίζει τον αριθμό των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι εν ώρα εργασίας προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των πολιτών.
> Ποιοι και γιατί έκαψαν τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) όπου στεγαζόταν το πρόγραμμα των «ηλεκτρονικών ξεναγών» και ποια η σχέση του εμπρησμού με το έργο που είχε αναλάβει η Ζήμενς, ερωτούν τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης και Μάρκος Μπόλαρης. Τον καλούν μεταξύ άλλων να απαντήσει πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου έναντι της Ζήμενς, δεδομένου ότι η εταιρεία δεν το παρέδωσε εμπρόθεσμα παρότι είχε λάβει προκαταβολές άνω των 3 εκατ. ευρώ γι’ αυτό.
> Για διαρκές σκάνδαλο της Ζήμενς στο υπουργείο Πολιτισμού κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Γρ. Νιώτης, Μ. Μπόλαρης, Χρ. Αηδόνης, Μ. Παντούλας, Μ. Τιμοσίδης, Δ. Βαραβαρίγος, Β. Κεγκέρογλου, Μ. Στρατάκης, Θ. Μωραΐτης, Χρ. Αράπογλου, Γ. Δριβελέγκας, Β. Παπαχρήστος, Γ. Πεταλωτής, Θ. Τζάγκρη, Γ. Ντόλιος, Π. Ρήγας και Λ. Γρηγοράκος. Αναφέρονται σε «ύποπτη ανάθεση μεγάλου έργου της Κοινωνίας της Πληροφορίας τον Δεκέμβριο του 2006», στις «σημερινές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης με στόχο να μην κηρυχτεί έκπτωτη η Ζήμενς ώστε να αποφύγει και τον αποκλεισμό της από κάθε άλλη δημόσια σύμβαση για τα επόμενα χρόνια», ενώ χαρακτηρίζουν «τυφλή τη Δικαιοσύνη μπροστά στις παρανομίες που θέτουν το Δημόσιο σε κίνδυνο απώλειας εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικές επιδοτήσεις».
> Τις μισθολογικές και όχι μόνο διακρίσεις τις οποίες υφίστανται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Diaxon ABEE φέρνει στη δημοσιότητα με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Ο κ. Λαφαζάνης καταγγέλλει πως είναι απαράδεκτη η ύπαρξη διαφορετικής μισθολογικής και θεσμικής αντιμετώπισης εργαζομένων που απασχολούνται στον ίδιο επιχειρησιακό όμιλο κι ότι από τη στιγμή που η Diaxon ΑΒΕΕ έχει πιστοποιηθεί ως χημική βιομηχανία, οι εργαζόμενοι σε αυτήν πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως οι συνάδελφοί τους στα ΕΛΠΕ. Σε άλλη του ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, ο κ. Λαφαζάνης ρωτά αν ο υπουργός σκοπεύει να λάβει δραστικά μέτρα ελέγχου των τιμών, αλλά και των πετρελαιοειδών.


Σχολιάστε εδώ