Ξεσηκωμός για τη σωτηρία της Αγιά Σοφιάς

Επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας (Free Αgia Sophia Council) κ. Κρις Σπύρου ζητώντας του να παρέμβει άμεσα -ως έχει ηθική και νομική υποχρέωση- ώστε να σταματήσει, επιτέλους, η για περισσότερο από πέντε αιώνες «απολίτιστη και παρωχημένη τακτική» της βεβήλωσης του ιερού ναού της Χριστιανοσύνης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Σπύρου παρουσίασε πρόσφατα φωτογραφικά ντοκουμέντα από κακόγουστες εκθέσεις και καλικατούρες δήθεν έργων τέχνης που αμαυρώνουν τα μοναδικά ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας. Στις φωτογραφίες φαίνονται ακόμη περιστέρια μέσα στον ναό, ποντίκια και γυναίκες με άσεμνη περιβολή.
Να σημειωθεί ότι χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα να αλλάξει τον θρησκευτικό χαρακτήρα και τη λατρευτική χρήση της Αγίας Σοφίας, το τουρκικό κράτος την έχει μετατρέψει σε αμφιβόλου αξίας μουσείο, βγάζοντας εισιτήρια και παραχωρώντας το αριστούργημα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, αλλά και Μητέρα του Χριστιανισμού, για εμποροπανήγυρεις, ευτελούς τέχνης κουκλοθέατρα και γυρολογίστικες λαϊκές αγορές.
Ο ναός της Του Θεού Σοφίας, στον οποίο ο κ. Σπύρου διεκδικεί το ανθρώπινό του δικαίωμα να μπορέσει κάποτε να προσευχηθεί, όπως προσεύχονταν σʼ αυτόν ο παππούς και η γιαγιά του, έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και για επιδείξεις μόδας, ενώ, όπως υπογραμμίζει, «εάν εξακολουθήσουμε να είμαστε ανεκτικοί απέναντι στη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, μπορεί κάλλιστα να δούμε και προτάσεις στο μέλλον για τη μετατροπή του ναού σε διεθνές καζίνο».
Όπως εξήγησε ο κ. Σπύρου στη συνέντευξη που παραχώρησε από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας έχει καταθέσει σε ακρόαση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου ενώ προτίθεται να επισκεφθεί και να ενημερώσει σχετικά τόσο τον Πάπα Βενέδικτο όσο και τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η Αγία Σοφία μένει απροστάτευτη στην τουρκική βαρβαρότητα, παρά το ότι αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UΝΕSCΟ.
«Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρέπει να παρέμβει αμέσως για να τεθεί τέλος στην καταπάτηση και προσβολή των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων πιστών ανά τον κόσμο», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Κρις Σπύρου, ο οποίος, όπως είπε, την κοινοποίησε και σε θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, όπως τον Πάπα Βενέδικτο ΧVΙ, τον αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
«Έφθασε η στιγμή για να θέσει η Τουρκία οριστικό τέλος στις απολίτιστες και παρωχημένες πρακτικές κατοχής που προσβάλλουν και υποβαθμίζουν δύο μεγάλες θρησκείες: Τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Η προσβλητική και στρατοκρατική οθωμανική συμπεριφορά που βεβηλώνει συνεχώς για 555 χρόνια την ιερότητα της Αγίας Σοφίας πρέπει να σταματήσει αμέσως», καταλήγει ο πρόεδρος του Free Αgia Sophia Council.
Τέλος, ο κ. Σπύρου τόνισε ότι η προσπάθειά του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γεγονός ότι ο ίδιος είναι ελληνικής καταγωγής, ούτε στηρίζεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Είναι θέμα πιστών και όχι πολιτικών», είπε, ενώ σε ερώτημα από το “ΠΑΡΟΝ” εάν ο αγώνας του στηρίζεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελλαδική Εκκλησία τόνισε ότι «ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι όμηρος των Τούρκων, επομένως ας τον αφήσουμε στην ησυχία του», ενώ αποκάλυψε ότι είχε επισκεφθεί παλαιότερα τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος είχε παράσχει την υποστήριξή του.


Σχολιάστε εδώ