Να πώς παραπλανιέται ο καταναλωτής και πληρώνει περισσότερα

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που τα προϊόντα που εισάγονται ανακατεύονται με αυτά των πολυεθνικών που είναι ίδια στη συσκευασία, για να μπερδέψουν τον καταναλωτή και είτε προσφέρονται ως «προσφορές» είτε πληρώνονται αυτούσια σε κάθε περίπτωση ο χαμένος είναι ο καταναλωτής, ο οποίος πληρώνει σε «ελληνικές» τιμές τα ίδια εισαγόμενα προϊόντα.

Δείτε το σχετικό παράδειγμα:
COLGATE PALMOLIVE
εμπορική (ΕΛΛΑΣ) ΜΕΠΕ
Οδοντόκρεμα colgate UPAC 100 ml: 2,09 ευρώ
Με παράλληλη εισαγωγή: 1,12 ευρώ
BOLTON HELLAS AEBE – ALIMENTARI PRODUCTS
RIO MARE τόνος σε ελαιόλαδο
(3 τμ. + 1 δώρο) 800 γρ.: 4,26 ευρώ
Παράλληλη εισαγωγή: 2,50 ευρώ
Τα στοιχεία γι’ αυτές τις καραμπινάτες περιπτώσεις εξαπάτησης του έλληνα καταναλωτή, οι οποίες μάλιστα είναι και οι κυρίως υπεύθυνες για τη γιγάντωση της ακρίβειας στη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Γιώργος Λεχουρίτης ετοιμάζεται να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη για να πληρώσουν κάποτε εκείνοι που παίζουν αυτού του είδους τα παιγνίδια στις πλάτες όλων μας.
Εκείνο ωστόσο που εντυπωσιάζει σ’ αυτήν την υπόθεση είναι πώς είναι δυνατόν να μην έχει δει αυτές τις πρακτικές το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα συλλέγει και τα σχετικά κοστολογικά στοιχεία από τις εταιρείες τροφίμων και τι απέγινε τελικά η σχετική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την οποία είχε ζητήσει πριν από τρία χρόνια ο τότε υπουργός Ανάπτυξης και τώρα πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας.
Γιατί στις άλλες χώρες λειτουργούν
αμέσως οι Επιτροπές Ανταγωνισμού;
Κι ενώ στη χώρα μας η Επιτροπή Ανταγωνισμού κοιμάται τον ύπνο του δικαίου με υποθέσεις που κρατάνε χρόνια και χρόνια, σε διάστημα μόλις 7 μηνών η ιταλική Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα και κατέληξε σε απόφαση σχετικά με τις υψηλές τιμές των εκπαιδευτικών βιβλίων που οι ιταλοί εκδότες προμηθεύουν το ιταλικό δημόσιο σχολείο. Εξετάζοντας μια αγορά μεγέθους 460 εκατομμυρίων ευρώ μόλις σε επτά μήνες, κατέληξε σε συμπεράσματα που άμεσα θα επιτύχουν χαμηλότερες τιμές για το ιταλικό Δημόσιο και κατά συνέπεια για τον ιταλό πολίτη. «Αναρωτιόμαστε γιατί στην Ελλάδα μια καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χρειάζεται 7 χρόνια για να ολοκληρωθεί; Μήπως θα έπρεπε κάποιος να ταξιδέψει στη διπλανή Ιταλία και να ρωτήσει αυτούς εκεί τους ανθρώπους πώς καταφέρνουν το ”ακατόρθωτο” για εμάς;» αναρωτιέται ο εκδότης κ. Γιώργος Φλωράς, ο οποίος έχει προσφύγει στη δική μας Επιτροπή Ανταγωνισμού για υπόθεσή του κι ακόμη περιμένει.


Σχολιάστε εδώ