Να βρει τρόπους το ΠΑΣΟΚ να βγει από το «νεοφιλελεύθερο τούνελ» ζητά η ΠΑΣΚΕ από τον Γ. Παπανδρέου

Πολιτικές διεργασίες (χωρίς σοβαρές διαφοροποιήσεις) και με τελικό αποδέκτη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου συντελούνται στην συνδικαλιστική έκφραση του κινήματος, την ΠΑΣΚΕ. Σε συνθήκες που παραπέμπουν ευθέως σε κλίμα σήψης και διαφθοράς στους κόλπους των δύο κομμάτων εξουσίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), απλά αλλά και ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ κρίνουν απαραίτητη τη στροφή του ΠΑΣΟΚ στη προσέγγιση (ξανά) των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αιχμή τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους κ.λπ. Να επανέλθει δηλαδή το νέο ΠΑΣΟΚ στις ιδεολογικές και κοινωνικές του αναφορές, ώστε να επανακτήσει το χαμένο έδαφος και την εμπιστοσύνη των πολιτών και να δώσει νικηφόρα τη μάχη των επομένων εθνικών εκλογών.
Να σβηστούν «παλιές αμαρτίες» που μόνο ως νεοφιλελεύθερες επιλογές μπορεί να χαρακτηριστούν και οι οποίες απομάκρυναν τους εργαζομένους ιδεολογικά από το ΠΑΣΟΚ. Η συγκρότηση ενός νέου σοσιαλιστικού προγραμματικού σχεδίου για τη χώρα, για την κοινωνική οικονομία και το κοινωνικό κράτος είναι «μονόδρομος» για τον κ. Παπανδρέου, που πρέπει να πείσει ότι είναι αποφασισμένος να βρει τρόπους εξόδου από το «νεοφιλελεύθερο τούνελ».
Αρκετά από τα ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚ/ΔΥ και της ΠΑΣΚΕ προβληματίζονται αν και πότε πρέπει δημοσίως να ειπωθεί ότι «οι κυβερνήσεις Κ. Σημίτη ήταν αυτές που διεύρυναν και ενίσχυσαν τους θεσμούς της εργασιακής απορύθμισης που ξεκίνησαν κατά την περίοδο 1990-’93 επί κυβερνήσεως κ. Μητσοτάκη, με ραγδαία, (αρνητική) μεταβολή του τοπίου των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους. Με άλλα λόγια, τα ηγετικά στελέχη της συνδικαλιστικής έκφρασης του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως μια «γενναία» επανεξέταση σειράς νομοθετημάτων της περιόδου 1996-2004 θα συμβάλει στην αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και του κόσμου της εργασίας «αν δεν είναι πια πολύ αργά».
Αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη δεν διστάζουν να ζητήσουν ευθέως την ακύρωση νόμων, όπως:
-Ο ν.2639/1998, που διεύρυνε τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, καθιέρωσε τα τοπικά σύμφωνα εργασίας, ενίσχυσε τη μερική απασχόληση και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
-Ο ν. 2956/2001 για τις ιδιωτικές εταιρείες προσωρινής απασχόλησης-ΕΠΑ, για τον δανεισμό και την ενοικίαση των εργαζομένων.
-Ο ν.2874/2002 για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τη μείωση της αμοιβής λόγω υπερωρίας, την κατάργηση της υπερεργασίας και τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
-Ο ν.3029/2002, που συν τοις άλλοις φέρνει μείωση των συντάξεων με την εισαγωγή της πενταετίας και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης σε ποσοστό 10% προοδευτικώς από το 2008 έως το 2017.
-Ο ν. 3144/2003 για τα ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας (ΙΓΣΕ) και τις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ).
-Ο ν. 3174/2003, που ενίσχυσε και διεύρυνε τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο.
-Ο ν. 3232/04 για τη διαδοχική ασφάλιση που ακόμη αδικεί τους πολυασφαλισμένους. Και βεβαίως,
zx Το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003, που αποτέλεσε φραγμό για την τακτοποίηση των συμβασιούχων.
Ο κ. Παπανδρέου «ακούει» προσεκτικά τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς των ηγετικών παραγόντων της συνδικαλιστικής έκφρασης του ΠΑΣΟΚ. Και προεξοφλείται πως μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες και πριν από την Διεύθυνση Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα υπάρξει διάλογος για τη λήψη των τελικών αποφάσεων που θα σηματοδοτούν και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του
«νέου ΠΑΣΟΚ».


Σχολιάστε εδώ