Μόνο κατόπιν… αδείας οι εμφανίσεις στελεχών του ΣΥΝ στα ΜΜΕ!

Τον πλήρη έλεγχο της δημόσιας παρουσίας των στελεχών του κόμματος αλλά και των μέσων ενημέρωσης («Αυγή», ραδιοφωνικός σταθμός «στο κόκκινο») επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΝ, αφού εκτιμά ότι η χωρίς έλεγχο παρουσία στελεχών στα ηλεκτρονικά κυρίως μέσα ενημέρωσης «θολώνει» την εικόνα του ΣΥΝ. Το θέμα ταλανίζει εδώ και καιρό το κόμμα και προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του, αφού τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι προωθούμενες προτάσεις θα φιμώσουν τη φωνή τους και θα οδηγήσουν τον ΣΥΝ σε ένα «μονολιθικό κόμμα», κάτι που είναι έξω από την παράδοση της ανανεωτικής αριστεράς.
Η ηγεσία του ΣΥΝ φρόντισε να φέρει το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με προτάσεις που ξαφνιάζουν όσους γνωρίζουν πώς λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα. Πλέον σύμφωνα με την απόφαση που ψηφίστηκε -με διαφωνία της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», που ψήφισε «λευκό»- τα στελέχη που θέλουν να εμφανιστούν σε ένα μέσο ενημέρωσης πρέπει πριν να ενημερώσουν και να έρθουν σε συνεννόηση με το γραφείου Τύπου του κόμματος και κατά την παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης «οφείλουν να εκφωνούν την άποψη του κόμματος». Μάλιστα, στην προσπάθεια «στεγανοποίησης» και ελέγχου της δημόσιας παρουσίας των στελεχών, η ηγεσία του ΣΥΝ αναφέρει ότι το γραφείο Τύπου του κόμματος είναι αυτό «που φροντίζει για την εκπροσώπησή μας» στα ΜΜΕ. Το πρότυπο που προωθείται είναι αυτό που εφαρμόζεται στο ΚΚΕ, όπου για την εμφάνιση οποιουδήποτε στελέχους στα μέσα ενημέρωσης αποφασίζει το γραφείο Τύπου του κόμματος. Μπορεί αυτή η πρακτική να θεωρείται αυτονόητη για το ΚΚΕ, ωστόσο στον ΣΥΝ αρκετά στελέχη του εκτιμούν ότι πρόκειται για προσπάθεια που δεν πρόκειται να καρποφορήσει.
Η προσπάθεια «στεγανοποίησης» της ενημέρωσης επεκτείνεται και για τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας. Η ηγεσία εκτιμά ότι οι διαρροές που γίνονται στον Τύπο αμέσως μετά την κάθε συνεδρίαση του οργάνου βλάπτουν το κόμμα και προτείνει μετά το τέλος κάθε συνεδρίασης «να συντάσσεται από κοινού ένα δελτίο Τύπου που να αποτυπώνει τις ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις και η όποια περαιτέρω δημόσια διαφοροποίηση να γίνεται επώνυμα και όχι ανώνυμα».
Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν είναι ευχαριστημένη ούτε από την «Αυγή», το ιστορικό αυτό φύλλο της ανανεωτικής αριστεράς και έτσι ζητάει η εφημερίδα να γίνει «πιο μαχητικό φύλλο», ενώ και από τον ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο» απαιτεί να είναι πιο ριζοσπαστικός και να συνδεθεί περισσότερο με «τα κινήματα». Για την «αναβάθμιση» των μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ΣΥΝ προωθείται «ενιαίο σχήμα» διοίκησής τους, που εκτός των άλλων θα εξασφαλίσει και τη βιωσιμότητά τους και προαναγγέλλεται «αναδιάταξη δυνάμεων στις θέσεις ευθύνης», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα γίνουν αλλαγές στο στελεχικό δυναμικό τόσο της «Αυγής» όσο και του κομματικού ραδιοσταθμού.
Οι παραπάνω αποφάσεις, που, όπως τονίστηκε, είναι πρωτόγνωρες για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝ, έχουν ήδη δημιουργήσει αναταραχή στο εσωτερικό του και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσει τριβές, που κάθε άλλο παρά καλό θα κάνουν στον ΣΥΝ στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές, όπου ευελπιστεί ότι θα καταγράψει και στην κάλπη τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που σημειώνει μετεκλογικά.
Με στόχο τη συγκρότηση πανελλαδικής γραμματείας συνεδριάζουν το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή η φαινομενικά φυσιολογική διαδικασία δεν είναι και τόσο ανέφελη. Ήδη το θέμα της εκπροσώπησης του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ δίχασε το κόμμα της Κουμουνδούρου και συζητήθηκε χωρίς όμως αποτέλεσμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ. Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» ζήτησε να εκπροσωπείται και αυτή στην αντιπροσωπεία του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε ως εκπρόσωπό της τον Θ. Μαργαρίτη, ενώ η πλειοψηφία του «Αριστερού Ρεύματος» αντιπρότεινε τον Σ. Λυκούδη επίσης μέλος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» με το σκεπτικό ότι «δεν μπορούν να καθορίζουν οι τάσεις ποιοι θα είναι εκπρόσωποι του κόμματος σε ένα όργανο, αλλά το ίδιο το κόμμα». Ο Σ. Λυκούδης αρνήθηκε την πρόταση και έτσι το θέμα έμεινε εκκρεμές, αναζωπυρώνοντας για μια ακόμα φορά την εσωκομματική αντιπαράθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Ανανεωτική Πτέρυγα» επέλεξε να ψηφίσει «λευκό» στο σχέδιο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, που συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με θέμα τη διατύπωση της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ