ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜΙΚΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Ηπρώτη προσπάθεια θα επιχειρηθεί σήμερα με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου στη Νάξο, όπου αναμένεται ο κ. Ιερώνυμος να αναφερθεί στην προσωπικότητα και το ήθος του νέου Μητροπολίτη, τον οποίο υπενθυμίζουμε ότι δεν είχε υποστηρίξει. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί στη συνοδικότητα της διοίκησης της Εκκλησίας, την αποστολή και το έργο που πρέπει να επιτελεί ο Μητροπολίτης.
Τον Ιούλιο δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αποφεύγοντας μ’ αυτόν τον τρόπο νέες επικριτικές επιθέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων σχετικά με τον εμπαιγμό τον οποίον υπέστη από τον Αρχιεπίσκοπο για τις θέσεις των βοηθών επισκόπων τις οποίες τελικά ούτε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν ψήφισε παρότι ο ίδιος είχε προτείνει. Οι τελευταίες εκλογές έγιναν με αφορμή έντονα σενάρια σχετικά με τους συσχετισμούς δυνάμεων που δημιουργούνται στην Ιεραρχία. Τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί εύκολα να καταλήξει κάποιος είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος μόνος του δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων με συνέπεια να αναζητά απεγνωσμένα συμμάχους, προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις του και τα πρόσωπα που θα ήθελε.
Από την άλλη πλευρά η συντηρητική πτέρυγα υπό τον Μητροπολίτη Σπάρτης εμφανίζεται μάλλον διασπασμένη, μια και ο κ. Ευστάθιος, παρότι διαθέτει ήθος και κύρος εκκλησιαστικό, στερείται ηγετικές ικανότητες που θα μπορούσαν να συσπειρώσουν μαζί με τη συντηρητική πτέρυγα και εκείνους τους ιεράρχες που δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο μπλοκ. Ένα άλλο μειονέκτημα το οποίο καταλογίζουν στον Μητροπολίτη Σπάρτης άλλοι Μητροπολίτες είναι ότι επηρεάζεται και κινείται βάσει παραγοντίσκων κληρικών και λαϊκών που αυτοβαπτίζονται ως εκλογομάγειρες. Οι συνταγές των οποίων όμως δεν ικανοποιούν τα γούστα των εκλεκτόρων. Είναι αυτοί που νομίζουν και διαδίδουν ότι γνωρίζουν τα πάντα και διαθέτουν πληροφορίες για τους πάντες.
Είναι οι ίδιοι που παρουσιάζουν ως ανερχόμενη δύναμη και πιθανό διάδοχο που θα συσπειρώσει την ομάδα του Μητροπολίτη Σπάρτης τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών, αφού ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος δεν φαίνεται να διαθέτει ιδιαίτερες συμπάθειες στην Ιεραρχία.
Στην αντίπερα όχθη η ομάδα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου πολύ σύντομα θα βρεθεί στην ανάγκη να αναζητήσει πρόσωπο το οποίο θα συσπειρώσει την ομάδα των παλαιών Σεραφειμικών μαζί με νέους Μητροπολίτες. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου που θα ήθελε να παίξει αυτόν τον ρόλο δεν διαθέτει ισχυρή ομάδα στήριξης, ενώ τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτόν τον ρόλο είναι μάλλον ελάχιστα.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η ομάδα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως φαίνεται θα συσπειρωθεί γύρω απ’ το πρόσωπο του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, πνευματικού τέκνου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ικανού και έξυπνου ιεράρχου, που σε αναμενόμενη στιγμή θα παίξει ρυθμιστικό ρόλο.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος στις αρχιεπισκοπικές εκλογές έδωσε το στίγμα του, δεν αποκλείεται να γίνει ο κρίκος που θα συσπειρώσει την ομάδα Χριστοδούλου, η οποία διαιρέθηκε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά διατηρεί τη δυναμική της, η οποία και συσπειρώνει ιεράρχες απ’ όλες τις πτέρυγες. Είναι αξιοσημείωτο δε ότι μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κινείται ιδιαίτερα προσεκτικά και διακριτικά. Τέλος, ο Μητροπολίτης Σύρου μετά την αποτυχία του να εκλέξει στη Μητρόπολη Παροναξίας τον φίλο του επίσκοπο Διαυλείας κ. Δαμασκηνό φαίνεται να αποδυναμώνεται και στην κρίση του συνόλου της ιεραρχίας.


Σχολιάστε εδώ