Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα ζητά το ΠΑΜΕ

Μέρες καύσωνα προβλέπουν οι μετερεωλόγοι, και το ΠΑΜΕ απαιτεί τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων. «Για την εργοδοσία, η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα, όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να κάνουν το ”καλό παιδί” για ένα ”άθλιο μεροκάματο”». Το στέλεχος του ΠΑΜΕ Χρ. Καρτσώτης εκτιμά ότι το κράτος και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, θα περιοριστούν σε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που δημιουργούν εξοντωτικές συνθήκες, εργασίας. Ο συνδικαλιστής καλεί τα ταξικά σωματεία να πρωτοστατήσουν, ώστε να επιβληθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Ως τέτοια μέτρα, αναφέρονται τα εξής:
Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου με πλήρη καταβολή του μεροκάματου, χωρίς καμία περικοπή.
Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)
Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κ.λπ.).
Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Τα μέλη του νέου τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ εκλέχτηκαν στην πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη συνδικαλιστών-μελών του, όπου συμμετείχαν περίπου 200 αντιπρόσωποι:
Στην Επιτροπή αυτή, αναδείχθηκαν οι εξής συνδικαλιστές: Σωτ. Σιώκος (υπεύθυνος του τμήματος) και η Δεσπ. Σπανού, ο Κ. Ήσυχος, ο Ζ. Πέπες, ο Γ. Δούκας, ο Αλ. Καλύβης, ο Ηλ. Βρεττάκος, ο Γ. Γαβρέλης, η Λία Φράγκου, ο Βασ. Δαμιανός, ο Ν. Καλόγερος, ο Στ. Τραχανατζής, ο Κ. Νικολάου, η Φωτ. Κούβελα, ο Γ. Σπινάσσας, ο Παν. Κυριακούλιας, η Φανή Γουργούρη, ο Π. Χρυσανθακόπουλος, ο Ν. Παμπούδης, ο Θ. Βασιλόπουλος και η Μαρ. Συράκου.
Κυρίαρχος στόχος του νέου τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ η ανάγκη να βοηθηθεί η συνδικαλιστική παράταξη Αυτ. Παρέμβαση να πραγματοποιήσει με επιτυχία την 3η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη το φθινόπωρο και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της, ώστε να ανταποκριθεί στην ανάγκη απόκρουσης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης.


Σχολιάστε εδώ