Ληστεία αλά γερμανικά για μετόχους του ΟΤΕ

«Ξαφρίζει» τους μετόχους μειοψηφίας του ΟΤΕ η Deutsche Telekom, με τις ευλογίες του Γ. Αλογοσκούφη και του Αλέξη Πιλάβιου. Τις τελευταίες ημέρες έχει αγοράσει πάνω από 4,5 εκατ. μετοχές, δίνοντας μόνο 68,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή πληρώνει 15,17 ευρώ ανά μετοχή, ενώ από το Δημόσιο αγόρασε με 29 ευρώ και από τη Marfin με 26!
Αυτό το πρωτοφανές χρηματιστηριακό «πλιάτσικο», με θύματα τους «αδύναμους» μετόχους μειοψηφίας, δεν θα μπορούσε να γίνει αν ο κ. Αλογοσκούφης και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν σωστά το Κοινοτικό Δίκαιο, επιβάλλοντας στους Γερμανούς να προσφέρουν μια δίκαιη τιμή και στους μικρομετόχους.
Όμως, φαίνεται ότι πρυτάνευσε η λογική «πρώτα το συμφέρον των Γερμανών», γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν θέλησε να τους επιβαρύνει με το κόστος μιας δημόσιας προσφοράς που θα μπορούσε να φθάσει τα 6 δισ. ευρώ. Άλλωστε, στο υπουργείο Οικονομίας γνώριζαν καλά ότι η Deutsche Telekom αγόρασε τον ΟΤΕ μόνο γιατί τον βρήκε σε εξευτελιστική τιμή και είναι πολύ αμφίβολο αν θα διατηρούσε το ενδιαφέρον της στην περίπτωση που ο «λογαριασμός» ανέβαινε κατά 6 δισ. ευρώ.
Οι απογοητευμένοι μικροεπενδυτές, που βλέπουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται, καθώς η μετοχή του ΟΤΕ έχει υποχωρήσει δραματικά, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης. Ήδη, ορισμένοι «έστησαν» στο διαδίκτυο ένα νέο blog (στη διεύθυνση otelisteia.blogspot.com), με σκοπό, όπως λένε, να συντονιστούν και να αντιδράσουν. Ήδη, μάλιστα, όσοι έχουν μετάσχει σε ηλεκτρονική ψηφοφορία στο blog υποστηρίζουν σε ποσοστό 87% ότι θα έπρεπε να έχει υποβληθεί δημόσια προσφορά από τους Γερμανούς.
Σε δημοσίευμα του νέου blog επισημαίνεται μία ενδιαφέρουσα παράμετρος της σκανδαλώδους εκποίησης του ΟΤΕ, που δεν έχει αναδειχθεί αρκετά στον δημόσιο διάλογο. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν τεράστιες απώλειες λόγω των επιλογών της κυβέρνησης, καθώς στα τέλη του 2006 κατείχαν το 2,65% των μετοχών του ΟΤΕ, δηλαδή περίπου 13 εκατ. μετοχές.
Τώρα, τα Ταμεία απλώς παρακολουθούν τη μετοχή του ΟΤΕ να απαξιώνεται, μειώνοντας την περιουσία των ασφαλισμένων, αφού ο υπουργός Οικονομίας δεν περιέλαβε στη διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς ούτε τις μετοχές των Ταμείων, τα οποία φαίνεται ότι έχουν την ίδια κακή τύχη με τους άλλους μικρούς μετόχους…

Ν. Χαλδούπης


Σχολιάστε εδώ