ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΙΛΗ…
Οι έρευνες ομολογουμένως προχωρούν με βασανιστικά αργούς ρυθμούς, πράγμα που οφείλεται στο γεγονός ότι η διαλεύκανση και των δύο σκανδάλων έχει ανατεθεί σε μία οικονομική επιθεωρήτρια -την Αναστασία Τσεμπερά- η οποία αναμφίβολα χρειάζεται τον χρόνο της προκειμένου να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει έγγραφα και στοιχεία.
Η εν λόγω οικονομική επιθεωρήτρια χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για την τυπικότητα και τον αψεγάδιαστο τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά της, ενώ παράλληλα φημίζεται για τη σθεναρή της αντίσταση σε κάθε είδους πιέσεις, που όπως είναι φυσικό ασκούνται από συστήματα εξουσίας σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι έρευνες που ξεκίνησαν με αφορμή τα δύο μεγάλα σκάνδαλα (παράτυπη διαχείριση της «Παγίας» με ζημιά για τον δήμο ύψους 400.000 ευρώ, το πρώτο, και η υπεξαίρεση από το ταμείο 22 εκατομμυρίων, το δεύτερο), ανακαλύπτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η «κακοδιοίκηση ζει και βασιλεύει χρόνια τώρα στο Καραβάν Σεράι», με αποτέλεσμα τη μετατροπή των ταμείων του δήμου σε ξέφραγο αμπέλι στις διαθέσεις των επιτήδειων.
Οι έρευνες, που ξεκίνησαν με αφορμή την αποκάλυψη των δύο προαναφερόμενων σκανδάλων, ήρθαν τις προηγούμενες ημέρες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα «Μακεδονία» (φύλλο της προηγούμενης Κυριακής) ενός κοινού λογαριασμού που διατηρούσαν ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο στενότερός του συνεργάτης στον δήμο, γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφτασαν στο φως, ο λογαριασμός άνοιξε τον Αύγουστο του 1999, δηλαδή σε καθαρά μη προεκλογική περίοδο, και έκλεισε επτά χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2006, λίγο πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές και αφού τα έργα και οι ημέρες του κ. Λεμούσια είχαν μπει στο στόχαστρο του τοπικού Τύπου και της δημοτικής αντιπολίτευσης.
Στο διάστημα της επταετίας, όπως προκύπτει, διακινήθηκαν μέσω του εν λόγω λογαριασμού περίπου 100.000. 000 δρχ. (ή περί τα 300.000 ευρώ, καθώς όταν άνοιξε ο λογαριασμός το επίσημο νόμισμα ήταν η δραχμή και όταν έκλεισε ήταν το ευρώ).
Αξιοπρόσεκτο είναι ότι το γεγονός ότι ο λογαριασμός γέμιζε με την κατάθεση στρογγυλοποιημένων ποσών (συνήθως 5 και 15 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ υπάρχουν και καταθέσεις τριών και οκτώ εκατομμυρίων δρχ.). Στα δύο πρώτα χρόνια από το άνοιγμα του λογαριασμού (σε μη προεκλογική περίοδο δηλαδή), κατατέθηκαν σε αυτόν περί τα 250.000 ευρώ, ενώ εκταμιεύτηκαν περί τα 200.000 ευρώ.
Για το κλείσιμο του λογαριασμού συνεπέγραψαν και οι δύο συνδικαιούχοι και το υπόλοιπο, περίπου 50.000 ευρώ, μεταφέρθηκε σε άλλον λογαριασμό της ίδιας τράπεζας. Στον νέο λογαριασμό συνδικαιούχος εμφανίζεται και εν ενεργεία αντιδήμαρχος.
Εννοείται πως μετά και από αυτήν την αποκάλυψη τα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια της πόλης «έπιασαν φωτιά», η οποία φούντωσε όταν έγινε γνωστό και το παρασκήνιο που είχε προηγηθεί του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της «Μ».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα στοιχεία για τον λογαριασμό των Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια περιήλθαν στα χέρια μιας τοπικής και μιας αθηναϊκής εφημερίδας, οι δημοσιογράφοι των οποίων ενημέρωσαν τον δήμαρχο ζητώντας του κάποιες εξηγήσεις.
Η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι ο λογαριασμός δεν ήταν δικός τους, αλλά… της παράταξης και πως σε αυτόν κατατίθενταν ποσά που προέκυπταν από τις εισφορές των συμβούλων της παράταξης και μερικών… φίλων.
Ο δήμαρχος αρνήθηκε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.
Η ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω ποια) αποδέχτηκε τις εξηγήσεις του δημάρχου εξαφανίζοντας το θέμα.
Η «Μ» δεν πειθάρχησε, παρά τις απειλές για αγωγές και μηνύσεις που διατυπώθηκαν σε δεύτερη φάση.
Κάπως έτσι, το θέμα έφτασε στο φως υποχρεώνοντας τον δήμαρχο να οργανώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για να απαντήσει στον σάλο που δημιουργήθηκε.
Όπως πληροφορήθηκα, κάποιοι συνεργάτες του τον συμβούλεψαν να αρκεστεί σε μια γραπτή δήλωση -περί λογαριασμού της δημοτικής παράταξης- ώστε να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η ιστορία, άλλοι πάλι του πρότειναν να «βγει μπροστά». Επέλεξε τη δεύτερη πρόταση. Όμως τα σημαντικά ερωτήματα των δημοσιογράφων έμειναν αναπάντητα.
Τι είπε και τι δεν είπε ο δήμαρχος
Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφορικά με τον επίμαχο λογαριασμό που διατηρούσε με τον Μιχάλη Λεμούσια, σε πολλές από τις οποίες απέφυγε να απαντήσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.
1) Στο ερώτημα ποιοι ήταν οι καταθέτες στον εν λόγω λογαριασμό ο δήμαρχος μίλησε για ένα πλεόνασμα από την προεκλογική περίοδο του 1998 (άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι το πλεόνασμα το ιδιοποιούνται, εγώ το κατέθεσα στην παράταξη, σχολίασε) και για εισφορές του ιδίου, αντιδημάρχων, μελών και φίλων της παράταξης, χωρίς -ειδικά για τους τελευταίους- να δώσει πρόσθετες πληροφορίες. (Αν δηλαδή ήταν προμηθευτές του δήμου κ.λπ.).
2)Στο ερώτημα γιατί τα ποσά των καταθέσεων είναι μεγάλα και πάντα στρογγυλοποιημένα (συνήθως πέντε και δεκαπέντε εκατομμύρια δρχ.), απάντησε ότι τους βόλευε να μην καταθέτουν μικροποσά, αλλά να τα μαζεύουν και να τα καταθέτουν αθροιστικά.
3) Στο ερώτημα για το πού δαπανήθηκαν τα μεγάλα ποσά (πλέον των 60 εκατομμυρίων δρχ.) που αναλήφθηκαν σε μη προεκλογική περίοδο (1999 με 2001), ο δήμαρχος είπε: «τι θα πει προεκλογικό έτος, όλα τα έτη ετοιμαζόμαστε οι συνδυασμοί για την τελική αναμέτρηση».
4) Στο κρίσιμο ερώτημα εάν ο επίμαχος λογαριασμός έχει δηλωθεί στο «Πόθεν Έσχες» του, ο δήμαρχος αρκέστηκε να πει: «δηλώθηκε όπου χρειάζεται».
Τέλος ο δήμαρχος επανέλαβε ότι τον έχουν στοχοποιήσει κάποιοι (εννοώντας προφανώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), αφήνοντας υπονοούμενα για εις βάρος του σχέδιο σκοτεινών κύκλων.
Βέλη από την αντιπολίτευση
Εννοείται πως η δημοτική αντιπολίτευση δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με σκληρές δηλώσεις-ανακοινώσεις προσπάθησε να αναδείξει κι άλλο το θέμα.
Η επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ παράταξης Χρύσα Αράπογλου χαρακτήρισε την ύπαρξη λογαριασμού με συνδικαιούχους τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον γενικό γραμματέα του δήμου «μείζον ηθικό ζήτημα», προσθέτοντας ότι «σχεδόν δύο χρόνια έπειτα από όσα αποκαλύφθηκαν για τον γενικό γραμματέα του δήμου η ύπαρξη αυτού του κοινού λογαριασμού αποτελεί μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα γιατί ο δήμαρχος δεν απομάκρυνε, ως ώφειλε, τον συνεργάτη του από το δήμο». «Ο κατήφορος στον οποίο οδηγείται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τα αλλεπάλληλα οικονομικά σκάνδαλα, τις υπεξαιρέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τους αδιευκρίνιστους τραπεζικούς λογαριασμούς, πρέπει κάποτε να σταματήσει», τόνισε ο Γ. Μπουτάρης.
Παρόμοια ήταν και τα σχόλια των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ στον χορό μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, τόσο η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης όσο και το επίσημο γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη, το οποίο αναρωτήθηκε «αν η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να καλύπτει τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο».
Πόντιοι Πιλάτοι οι «γαλάζιοι»
Μέχρι την ώρα που έκλεινε η στήλη ουδείς «γαλάζιος» βουλευτής της πόλης προσέτρεξε στο πλευρό του δημάρχου με επίσημη ανακοίνωση. Την ίδια στάση σιωπής επέλεξε και η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας που απέφυγε να αναμιχθεί.
Ο μόνος που βγήκε στο πλευρό του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ήταν -αυτός που δεν αναμένονταν- ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, που δεν λησμόνησε ωστόσο να υπενθυμίσει τη μη στήριξη του ιδίου από τον δήμαρχο όταν βρέθηκε αυτός στο στόχαστρο παρόμοιας επίθεσης στο παρελθόν. «Παρ’ όλο που κάποιοι προεκλογικά εμένα δεν με στήριξαν, ενώ δεχόμουν άδικες επιθέσεις, δεν θα κάνω το ίδιο, γιατί έχω μάθει να στηρίζω τους φίλους μου. Κατά την προσωπική εκτίμησή μου ο Βασίλης δεν εμπλέκεται σε τίποτε από όλα όσα ακούγονται», είπε ο νομάρχης.
Την ίδια ώρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου εμφανίστηκαν επίσημα στο πλευρό του, αν και πολλοί από αυτούς διοχέτευαν στους δημοσιογράφους ότι η ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού ήταν απολύτως άγνωστη σε αυτούς και πως οι ίδιοι έδιναν τη συνδρομή τους (100 ευρώ τον μήνα) στο γραφείο του δημάρχου, δίχως να γνωρίζουν πού οδεύουν και πώς αξιοποιούνται τα ποσά.
Εισαγγελική παρέμβαση
Τα όσα συνέβησαν σχετικά με τον κοινό λογαριασμό των Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Με εντολή του προς την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Λάμπρος Τσόγκας διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα του ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος, αλλά και τυχόν παραβίαση του νόμου περί «πόθεν έσχες». Ο κ.Τσόγκας ζητά «να εξακριβωθεί ποιοι είναι οι δικαιούχοι του λογαριασμού, ποιοι κατέθεσαν ή ανέλαβαν χρήματα από αυτόν, με επισύναψη στη δικογραφία και της πλήρους κίνησης αυτού. Να ληφθούν ανώμοτες καταθέσεις των δικαιούχων, αυτών που κατέθεσαν ή ανέλαβαν χρήματα από τον λογαριασμό, οι οποίοι εκτός άλλων να καταθέσουν σχετικά με την προέλευση των χρημάτων καθώς και τον προορισμό τους. Να προσκομιστούν και επισυναφθούν τα σχετικά παραστατικά έγγραφα. Να ερευνηθεί εάν ο συγκεκριμένος λογαριασμός συμπεριελήφθη στις οικείες δηλώσεις περί ”πόθεν έσχες” και να επισυναφθούν αντίγραφα αυτών».