ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ

Άμυνα ως

τον Οκτώβριο

«παίζει» η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα της θολούρας, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει καμία κίνηση, σ’ αυτήν τουλάχιστον τη φάση.

Παραπέμπει τα πάντα για τον Οκτώβριο με την επανέναρξη της Ολομέλειας της Βουλής. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε από τώρα τη διακομματική για τα οικονομικά των κομμάτων για να προλάβει τυχόν άλλες πρωτοβουλίες από την αντιπολίτευση, η οποία μάταια ζητάει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας μέσα στο καλοκαίρι.

Οι «γαλάζιοι» δεν έχουν κανέναν λόγο να δεχθούν κάτι τέτοιο και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να «παίζει άμυνα» μέχρι το φθινόπωρο, ελπίζοντας από τη μια ότι έως τότε θα έχει αλλάξει κάπως το κλίμα με καμιά νέα έκπληξη από το σκάνδαλο με τις μίζες της Ζήμενς και από την άλλη ότι θα εξακολουθεί να διατηρεί (δημοσκοπικά, τουλάχιστον) πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν δείχνει να απειλεί την πρωτοκαθεδρία της κυβερνητικής παράταξης, καθώς είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που προσώρας πλήττεται περισσότερο από τις αποκαλύψεις.

—————–*—————-

«Καμπανάκι»

για τον διάλογο

η δημοσκόπηση

Μέσα σ’ αυτήν την ατμόσφαιρα δεν εκπλήσσουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έκανε για λογαριασμό της Βουλής η Κάπα Ρησέρτς και δείχνουν τη μεγάλη απογοήτευση που αισθάνεται ο κόσμος για τον τρόπο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Και μόνο το γεγονός ότι μόλις το 12,4% των ερωτηθέντων της έρευνας -που ήταν 5.438 άτομα από όλες τις περιφέρειες της χώρας- πιστεύει ότι είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός ο διάλογος που αναπτύσσεται στο Κοινοβούλιο, θα έπρεπε να σημάνει καμπανάκι για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Πολύ περισσότερο που σχεδόν οι μισοί Έλληνες (47,8%) πιστεύουν ότι ο διάλογος που γίνεται «δεν είναι ουσιαστικός και συνήθως δεν οδηγεί σε σωστές λύσεις», ενώ μια σημαντική μερίδα (18%) θεωρεί «ελάχιστο έως ανύπαρκτο τον διάλογο» και ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό (20,8%) θεωρεί μεν ουσιαστικό τον διάλογο, αλλά πιστεύει ότι δεν οδηγεί σε σωστές λύσεις.

Ενδεικτικά των προθέσεων του προέδρου ήταν τα ερωτήματα που διερευνούσαν το ενδιαφέρον των πολιτών για δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού της Βουλής και για δημιουργία γραφείων της Βουλής για το κοινό στη θέση όπου βρίσκονται σήμερα τα ανθοπωλεία στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού ζήτησε το 66,4% και τη δημιουργία γραφείων για το κοινό το 71%. Πάντως το κανάλι της Βουλής δεν το παρακολουθεί ποτέ το 33,3% των ερωτηθέντων, το παρακολουθεί πιο αραιά το 21,6% και 1-2 φορές τον μήνα το 18,5%.

Επίσης ένας στους δύο πολίτες δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη Βουλή, ενώ το 80% δεν έχει επισκεφτεί εκθέσεις της Βουλής και δεν έχει διαβάσει τις εκδόσεις της…

Παρά τα κάποια παράδοξα αποτελέσματα που υπήρχαν σ’ αυτήν την έρευνα, όπως για παράδειγμα η (απίστευτη) απάντηση σύμφωνα με την οποία το 25,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί μία φορά τη Βουλή, το 19,8% λίγες και το 6,6% πολλές, ενώ μόλις το 48,2% ποτέ, ενώ το 80% δεν έχει επισκεφθεί εκθέσεις της Βουλής και δεν έχει διαβάσει τις εκδόσεις της, είναι προς τιμήν του προέδρου της Βουλής το ότι δημοσιοποίησε ολόκληρη τη δημοσκόπηση, ακόμη κι αν ορισμένες ερωτήσεις ήταν για να εγκριθούν προειλημμένες αποφάσεις, όπως οι αλλαγές του Κανονισμού, η αναβάθμιση του καναλιού, για τις οποίες οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να έχουν αντιρρήσεις.

Το γράφουμε αυτό γιατί, όπως μας είπαν παλαιοί κοινοβουλευτικοί, μια ανάλογη έρευνα που είχε γίνει στο παρελθόν και δεν βόλευε την τότε κυβερνητική εξουσία, παρότι πληρώθηκε αδρά, έμεινε καταχωνιασμένη στα συρτάρια του τότε προέδρου της Βουλής.

—————–*—————–

Στα… κρυφά πήγε

στη Βουλή ο Αράπογλου

Σε… παρασυνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών εμφανίστηκε την περασμένη Τρίτη ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, ο οποίος θυμήθηκε ξαφνικά ότι είναι και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ρόλος που τον αρνείται, όταν είναι να υπογράψει συλλογικές συμβάσεις με την ΟΤΟΕ.

Και ενώ όταν καλείται από την αντιπολίτευση για να δώσει εξηγήσεις για τα έργα και τις ημέρες του στο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, επικαλείται ότι αυτό δεν ανήκει στο δημόσιο και άρα δεν έχει υποχρέωση να δώσει λόγο στη Βουλή, τώρα ζήτησε να πάει για να παρουσιάσει στους βουλευτές την έκθεση που συνέταξε η ΕΕΤ με θέμα: «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία».

Η σωστή -κατά άλλα- πρωτοβουλία αυτή, όμως, δεν έγινε με καθόλου σωστό τρόπο, αφού ο κ. Αράπογλου αρνήθηκε να πάει σε κανονική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και να έχει ανοιχτό διάλογο με τους βουλευτές.

Αντίθετα συνέβη κάτι το πρωτοφανές: χωρίς να ανακοινωθεί τίποτε, κλήθηκαν επιλεκτικά ορισμένοι βουλευτές για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της έκθεσης που τους δόθηκε στο τέλος, για να μην προλάβουν να κάνουν ερωτήσεις σε μια προσπάθεια να μεταβληθεί η όλη υπόθεση σε επιχείρηση δημοσίων σχέσεων του κ. Αράπογλου, που από το προηγούμενο βράδυ είχε ενημερώσει τους φιλικούς προς αυτόν δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ.

Η ευθύνη για την οργάνωση της παρασυνεδρίασης αυτής ανήκει στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Θανάση Μπούρα, προς τον οποίο εκφράστηκαν ορισμένες διαμαρτυρίες από αντιπολιτευόμενους βουλευτές, όπως ο Δ. Κουσελάς και ο Γ. Δραγασάκης, που είπαν ότι δεν μπορούν να καλούνται για να τους παρουσιαστεί μια έκθεση την οποία δεν είχαν εκ των προτέρων.

Είμαστε, όμως, πολύ περίεργοι να μάθουμε ποια είναι η θέση του προέδρου της Βουλής Δημ. Σιούφα, που έχει την ευθύνη για τη συνολική λειτουργία του Κοινοβουλίου και αν έχουν την έγκρισή του τέτοιες πρωτοβουλίες.

—————–*—————–

Πάλι προβλήματα με το

εστιατόριο και το κυλικείο

Δεν λέει να στεριώσει κανένας επιχειρηματίας στο κυλικείο και το εστιατόριο της Βουλής, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι πριν συμπληρωθεί χρόνος, αφότου ανέλαβε τη λειτουργία τους ιδιοκτήτης εστιατορίου του Κολωνακίου, εμφανίστηκαν και πάλι προβλήματα με καθυστερήσεις πληρωμών στους εργαζομένους και απειλές για απολύσεις.

Κάποιοι βλέπουν ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται «πίεση» για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, ώστε να αυξηθούν οι τιμές που σε κάποια είδη είναι χαμηλές (συγκριτικά με το… Κολωνάκι, φυσικά) και η λειτουργία του κυλικείου και του εστιατορίου δεν αφήνει τα προσδοκώμενα κέρδη.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού, ενώ όλοι… βάζουν ακόμη και μέσο για να πάρουν τον διαγωνισμό που γίνεται από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου και ξεκινούν ορεξάτοι τη λειτουργία, πιστεύοντας ότι -λόγω Βουλής θα βγάλουν χρήμα με… ουρά- γρήγορα απογοητεύονται και θέλουν να φύγουν.


Σχολιάστε εδώ