ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας Πειραιά προκύπτει ότι η παράβαση στην οποία υπέπεσαν κατά το πιο πάνω χρονικό διάστημα με μεγαλύτερη συχνότητα οι οδηγοί ταξί είναι η άρνηση μίσθωσης με ποσοστό 26,7%. Ακολουθούν αυτές της επιλογής πελατών με 14,2%, της μη ανάρτησης τιμοκαταλόγου με 12,5%, της μη έκδοσης απόδειξης ταμειακής μηχανής με 6,8%, της στέρησης ειδικής αδείας με 5,7%, της ληγμένης άδειας και του υπερβολικού κομίστρου με 5,1%.

// Αχλάδια με μούχλα, σταφύλια αλλοιωμένα και δαμάσκηνα σάπια ήταν έτοιμοι να… ρίξουν στην αγορά του Πειραιά εισαγωγείς από την Αργεντινή, την Κίνα και τη Χιλή. Συνεργεία της νομαρχίας όμως τους… χάλασαν τα σχέδια και απαγόρευσαν την είσοδό τους.

Μετά και τις τελευταίες απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα, οι γεωπόνοι της νομαρχίας Πειραιά μόνο το 2008 έχουν ανάψει «κόκκινο» σε συνολικά 908,5 τόνους, εκ των οποίων οι 445,2 προέρχονται από την Κίνα, οι 200,4 από τον Καναδά, οι 148,4 από την Αργεντινή, ενώ μικρότερες -τηρουμένων των αναλογιών- ακατάλληλες ποσότητες προέρχονταν από τη Χιλή, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, αφού εξήρε το έργο των υπηρεσιών της νομαρχίας, τόνισε: «Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας προς τα αρμόδια υπουργεία να μας δοθεί επιτέλους η δυνατότητα τα ακατάλληλα για κατανάλωση προϊόντα που απαγορεύουμε να εισέλθουν στη χώρα μας να κατάσχονται από τις υπηρεσίες μας και να καταστρέφονται. Σε διαφορετική περίπτωση θα ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα ακατάλληλα για τη χώρα μας προϊόντα να εισέλθουν σε κάποια άλλη, που οι μηχανισμοί ελέγχου ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο αυστηροί».

// Θετικό αντίκτυπο είχε στη Νίκαια η αποκάλυψη της στήλης πως ο πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μαρωνίτης θα διεκδικήσει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για υποψήφιος δήμαρχος. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής τόνιζαν ότι η υποψηφιότητα αυτή θα έχει τύχη, μια και ο Μαρωνίτης, τον οποίον γνωρίζουν πολύ καλά γιατί από εκεί κατάγεται και εκεί μένει, έχει τη δυνατότητα να βγάλει τον δήμο από το βαθύ τέλμα στο οποίο βρίσκεται και είναι ο μεγαλύτερος μετά τον Πειραιά στην περιφέρεια της νομαρχίας.

// Τα «μπάνια του λαού» είναι ένας θεσμός τον οποίο σέβεται και υλοποιεί με περισσή σοβαρότητα ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασσιμάτης. Γι’ αυτό και φέτος επεκτάθηκε ο θεσμός κατά μια ακόμα περίοδο (από 21 Ιουλίου μέχρι 1η Αυγούστου).

Πρόκειται για μια σημαντική δωρεάν κοινωνική παροχή του δήμου σε εκατοντάδες δημότες, που τους δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Οι συμμετοχές ξεπερνούν φέτος κάθε προηγούμενο, αφού μόνο την α΄ περίοδο έφτασαν τα 515 άτομα, τη β΄ περίοδο τα 741 άτομα, ενώ το ίδιο αυξημένες αναμένεται να είναι και τη γ΄ περίοδο. Από την προηγούμενη χρονιά η δημοτική αρχή αποφάσισε να αυξήσει τις χρονικές περιόδους από δύο σε τρεις, δίνοντας τη δυνατότητα να συμμετάσχουν περισσότεροι δημότες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2006 η συνολική συμμετοχή ήταν 940 άτομα, ενώ το 2007 αυξήθηκαν σε 1.116.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η δημοτική αρχή στην τήρηση μέτρων ιατρικής μέριμνας και ασφάλειας, αφού καθημερινά τους λουόμενους του Κορυδαλλού τους συνοδεύουν στην παραλία των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας πέντε ναυαγοσώστες και τρεις νοσηλεύτριες του δήμου.

// Επέστρεψε η οικογένεια του Π. Φασούλα στην Ελλάδα μετά από μακροχρόνια παραμονή στις ΗΠΑ, λόγω του προβλήματος υγείας του παιδιού της. Τώρα το παιδί πηγαίνει πολύ καλύτερα και δεν απαιτείται η συχνή παρουσία του στο θεραπευτικό κέντρο. Έτσι, όλη η οικογένεια είναι και πάλι μαζί, κάτι που έχει δώσει άλλον… αέρα στον δήμαρχο, ο οποίος πλέον δεν λείπει ούτε… ώρα από τον Πειραιά. Να σημειώσουμε δε ότι κάθε βράδυ σχεδόν την εβδομάδα που πέρασε ήταν στο Βεάκειο, όπου παρακολούθησε με προσοχή και τη συναυλία του Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη, μαζί με τη σύζυγό του Μάσα. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας. Μάλιστα ο αρχηγός ΓΕΣ που παρακολουθούσε την εκδήλωση θυμήθηκε πως όταν ήταν νέος αξιωματικός είχε διοικητή τον πατέρα του δημάρχου, από τον οποίο είχε τις καλύτερες αναμνήσεις.

Προχθές ο δήμαρχος ήταν και πάλι στο Βεάκειο όπου παρακολούθησε τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη και Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

• Το Γαλλικό Ινστιτούτο θα φιλοξενήσει τελικά η βίλα Ζαχαρίου και όχι την ελληνογαλλική Σχολή «Saint Paul», μια και το εκπαιδευτικό Ίδρυμα έχει δικές του εγκαταστάσεις, είναι αυτοδιοίκητο και δεν έχει σχέση ούτε και εξάρτηση με το γαλλικό κράτος. Να σημειώσουμε ότι το ελληνογαλλικό Ινστιτούτο από χρόνια έψαχνε έναν χώρο στον Πειραιά για να εγκατασταθεί και η ιδέα να είναι αυτός ο χώρος η βίλα Ζαχαρίου ήρθε… κουτί! Τα έργα θα ολοκληρωθούν το 2010 και όπως λένε γάλλοι επίσημοι, τα εγκαίνια που θα γίνουν θα… μείνουν στην ιστορία!

• Τώρα που… ηρέμησε ο δήμαρχος από τον… εφιάλτη των χρεών και των δανείων, άρχισε να ασχολείται με τη βελτίωση της καθημερινότητας των Πειραιωτών. Έτσι, σε σύσκεψη που είχε τις τελευταίες μέρες με τους αντιδημάρχους συζήτησε μαζί τους την πιθανότητα να αναλάβει ο καθένας μια θεματική ενότητα για επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών. Οι ενότητες αυτές θα αφορούν συντήρηση πεζοδρομίων, αντιμετώπιση αφισορύπανσης, καθαρισμό δρόμων και πεζοδρομίων, καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό ο δήμαρχος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τα απλά καθημερινά προβλήματα των δημοτών άμεσα και αποτελεσματικά. Μία από τις δράσεις στις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα θα είναι το καθημερινό πλύσιμο των δρόμων και των πεζοδρομίων της πόλης. Υπάλληλοι του δήμου με υδροφόρα αυτοκίνητα και μάνικες θα καθαρίζουν με νερό και πίεση δρόμους και πεζοδρόμια κάθε βράδυ και το πρωί όλος ο Πειραιάς θα… λάμπει. Ειδικά το καλοκαίρι ο καθαρισμός αυτός θα είναι ευεργετικός γιατί δεν θα μένουν υπολείμματα από ακαθαρσίες ζώων ή απομεινάρια σκουπιδιών για να μυρίζουν και να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σχεδιασμός του δήμου για την πραγματοποίηση αλλαγών απλών αλλά ουσιαστικών στις γειτονιές, που θα ξεκινούν από περιποίηση των δέντρων, συντήρηση των πεζοδρομίων, ειδικά στα ρείθρα, και συχνότερο πλύσιμο των κάδων σκουπιδιών.

Με τις παρεμβάσεις αυτές πιστεύεται ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο τόσο η εικόνα που βλέπουν καθημερινά οι πειραιώτες όταν βγαίνουν από το σπίτι τους για να πάνε στις δουλειές τους, όσο και η διάθεσή τους, με αποτέλεσμα να έχουν μια πραγματικά καλή μέρα.

// Μια απέραντη χωματερή έχει γίνει η μοναδική θαμνώδης και δασική έκταση που υπάρχει στο Σχιστό.

Δεκάδες ασυνείδητοι κάτοικοι των γύρω περιοχών πετούν καθημερινά στον χώρο πάνω από τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων εκατοντάδες άχρηστα αντικείμενα, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει γίνει… χειρότερη από τον σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών.

Το χειρότερο όμως είναι πως ανάμεσα στα αντικείμενα αυτά είναι και πολλά σπασμένα γυαλιά, τα οποία θεωρούνται δυνάμει εμπρηστικοί μηχανισμοί, δεδομένου ότι το γυαλί με τον ήλιο λειτουργεί ως φακός με αποτέλεσμα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς να είναι άμεσος.


Σχολιάστε εδώ