Καταρρέει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών!

Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η ρευστοποίηση της μισής περιουσίας του, αλλά και η μείωση των συντάξεων (των νέων συνταξιούχων) είναι προ των πυλών, και ήδη η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί για σκληρές κινητοποιήσεις, καθώς δεν διαφαίνεται λύση του -μείζονος αυτού- προβλήματος.
Θορυβημένη, αλλά αδύναμη να δώσει απαντήσεις εμφανίζεται η κυβερνητική πλευρά. Έτσι:
Από το υπουργείο Οικονομίας και μετά την καταβολή 120 εκατομμυρίων ευρώ στις αρχές της εβδομάδας στον ΟΑΕΕ διαμηνύουν στη νέα διοίκηση: «Μην ξανάρθετε για να ζητήσετε λεφτά…», ενώ η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δεσμεύτηκε προς τη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ να απαντήσει μέχρι τέλος Ιουλίου για την ανάληψη του χρέους μόνο προς το ΙΚΑ (300 εκατ. ευρώ) χωρίς να αναλάβει την ευθύνη για θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ, γεγονός που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητά του.
Το επιπλέον ποσό των 150 εκατ. ευρώ είναι απαραίτητο για τον ΟΑΕΕ προκειμένου να καλύψει τις αυξήσεις στις συντάξεις, επιδόματα κ.λπ. μέχρι το τέλος του 2008. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στη μισή περιουσία του Οργανισμού και εκτιμάται πως αν η διοίκηση προχωρήσει, καθώς εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο, στη ρευστοποίησή της, είναι ζήτημα αν όντως θα μπορέσει και πάλι να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία Γιώργος Κουτρουμάνης, σε ερώτημά μας, πώς μπορεί να επιλυθεί το αδιέξοδο, υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί «στο ψυγείο» ένα Προεδρικό Διάταγμα του 2005 που αφορά στον Κανονισμό Λειτουργίας του
ΟΑΕΕ. Το ΠΔ ουδέποτε εφαρμόστηκε, αφού, τότε, προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους και τον τότε διοικητή του ΟΑΕΕ Αλ. Κόντο. Και αυτό γιατί:
Μείωση των συντάξεων έως και 35% προέβλεπε το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα- το οποίο εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, και πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα Διοίκηση του
ΟΑΕΕ «δέχεται αφόρητες πιέσεις», για να προχωρήσει στην υλοποίησή του- εξέλιξη που θεωρείται πολύ πιθανή.
Το δυσμενέστατο για τον ΟΑΕΕ σενάριο (μείωση συντάξεων, ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας) ενισχύεται και από τη στάση που τήρησε η κ. Πετραλιά, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, που είναι και ο «κορμός» των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, η υπουργός:
Δεν δεσμεύτηκε για τη μη μείωση των συντάξεων.
Δεν δεσμεύτηκε για τη μη εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ασφαλιστικού αυτού Οργανισμού. Και ακόμη:
Δεν δεσμεύτηκε για μια μελλοντική αύξηση των εισφορών.
Στις καυτές μέρες του Ιουλίου, οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, γνωρίζοντας πως το Ταμείο τους βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού», προετοιμάζονται για μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως:
Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και παράλληλα: Διοργάνωση συγκεντρώσεων και κινητοποιήσεων «όλων των μορφών» σε όλες τις πόλεις-πρωτεύουσες των νομών.
Η «έκρηξη» στον ΟΑΕΕ ευλόγως θα φέρει και πάλι στην επιφάνεια το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, τις παθογένειες, αλλά και τις πρόχειρες, χωρίς μελέτες και σχεδιασμό «μεταρρυθμίσεις» του από τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ στην παρούσα φάση, όσο του
ΠΑΣΟΚ αρχές του 2002. Μεταρρυθμίσεις που δεν σκόπευαν βεβαίως στην ποιοτική αναβάθμιση των παροχών και το όφελος των δικαιούχων.
Την 1η Αυγούστου, μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς «αλαλούμ» ασυνεννοησίας, διοικητικών και λειτουργικών σκοπέλων, έχει οριστεί η έναρξη της εφαρμογής της πρώτης φάσης ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων. Έτσι, με βάση τον ν. 3655/08:
Τα Ταμεία του ΗΣΑΠ, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδας, το ΤΑΠΑΕ «Η Εθνική», το ΤΑΠ/ΟΤΕ και το Ταμείο ΕΤΒΑ εντάσσονται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ.
«Πρόκειται για ένα μετέωρο βήμα στο απόλυτο κενό», επισημαίνει ο κ. Κουτρουμάνης, που προβλέπει δημιουργία χαώδους κατάστασης με άμεσες τις συνέπειες σε βάρος των ασφαλισμένων…


Σχολιάστε εδώ