Και στον δημόσιο τομέα η σύζυγος Αλογοσκούφη!

Η σημερινή αποκάλυψη του «Π» αφήνει πολιτικά έκθετο τον κ. Γ. Αλογοσκούφη, που μόλις πριν από λίγες ημέρες ψευδώς ισχυριζόταν ότι η εταιρεία της συζύγου του δεν ενδιαφέρεται εδώ και 12 χρόνια, όσο ο ίδιος ασχολείται ενεργά με την πολιτική, για δραστηριότητες στον δημόσιο τομέα.

Η εταιρεία Αθηναϊκή Οικονομική ΕΠΕ της υπουργικής συζύγου, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», προχώρησε αμέσως μετά τις εκλογές του 2007 σε τροποποίηση του καταστατικού της για να διευρυνθεί ο σκοπός της. Το σχετικό άρθρο του καταστατικού, μετά την τροποποίηση, ανοίγει πεδίο εργασιών λαμπρό για την κυρία Αγαπητίδου, από την παροχή υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα μέχρι την ανέγερση οικοδομών, αλλά και τη δραστηριοποίηση στον χώρο των εκδόσεων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης!

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο τεύχος ανωνύμων εταιρειών της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως της 18ης Οκτωβρίου 2007 (φύλλο 12131), γίνεται σαφές ότι οι μεγάλες μπίζνες στο Δημόσιο ενδιαφέρουν ζωηρά τη σύζυγο του ισχυρότερου υπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή.

Το καταστατικό

Στο τροποποιημένο στις 18/10/2007 άρθρο 2 του καταστατικού, όπου περιγράφεται ο σκοπός της εταιρείας, αναφέρονται αυτολεξεί τα εξής (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

1. Η διενέργεια πάσης φύσεως οικονομικών ερευνών, αναλύσεων και προβλέψεων, οικονομοτεχνικών μελετών και μελετών σκοπιμότητας και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα.

2. Η εκπόνηση μελετών περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και η σύνταξη ή και η παρακολούθηση υλοποίησης ή η αξιολόγηση αυτών, με βάση τους ελληνικούς αναπτυξιακούς νόμους και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Η διοργάνωση, προβολή, διεύθυνση και λειτουργία σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, συναντήσεων, δημοσίων ή ιδιωτικών ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων οικονομικού και συναφούς χαρακτήρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

4. Οι πάσης φύσεως εκδοτικές δραστηριότητες και υπηρεσίες που σχετίζονται με οικονομικά και συναφή θέματα, δηλαδή η εκτύπωση, έκδοση, κυκλοφορία, διανομή, πώληση και διάθεση περιοδικών εκδόσεων, βιβλίων και φυλλαδίων, καθώς και η παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

5. Η εξεύρεση στελεχών επιχειρήσεων – ιδιωτικών, δημοσίων και ΟΤΑ.

6. Η διαμεσολάβηση στις συμβάσεις αγοραπωλησίας και εκμισθώσεως ακινήτων, η εκτίμηση αξίας ακινήτων και γενικά η διενέργεια μεσιτείας ακινήτων και κάθε συναφής δραστηριότητα.

7. Η αγορά ακινήτων με σκοπό μεταπώλησης, η ανοικοδόμηση ακινήτων με σκοπό πώλησης, ή εν γένει εκμετάλλευσής τους.

8. Η εκτέλεση πάσης φύσεως οικοδομικών, τεχνικών και κατασκευαστικών εργασιών.

9. Η ανέγερση οικοδομών με το σύστημα της αντιπαροχής με σκοπό πώλησης ή εν γένει εκμετάλλευσής τους.

10. Η εκμίσθωση και εν γένει εκμετάλλευση ακινήτων.

11. Η εταιρεία μπορεί να αντιπροσωπεύει οίκους του εξωτερικού και του εσωτερικού, των οποίων το αντικείμενο είναι συναφές προς τους σκοπούς της εταιρείας.

12. Η εταιρεία έχει δικαίωμα συμμετοχής σε κοινοπραξίες με μελετητικούς οίκους της Ελλάδας και του εξωτερικού για την εκπόνηση μελετών συναφών προς τους σκοπούς της εταιρείας.

13. Η εταιρεία έχει δικαίωμα ίδρυσης θυγατρικών εταιρειών ή και συμμετοχής σε εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (…).

Τα ψεύτικα τα λόγια

Σαφές είναι από τα παραπάνω ότι ο κ. Αλογοσκούφης οφείλει εξηγήσεις γιατί, όπως αποδεικνύεται, δεν είπε την αλήθεια, σχετικά με την αποκάλυψη στη Βουλή, ότι τα ακίνητα της Deutsche Telekom τα διαχειρίζεται με μακροχρόνια σύμβαση η αμερικανική εταιρεία Jones Lang LaSalle, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα η εταιρεία της υπουργικής συζύγου.

Η αποκάλυψη αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση, αφού για πρώτη φορά ήλθε στο φως η έμμεση διασύνδεση της εταιρείας που εξαγόρασε τον ΟΤΕ, με απόφαση του κ. Αλογοσκούφη, με την Αθηναϊκή Οικονομική, στην οποία βασικός μέτοχος (με συμμετοχή 98%) και διαχειρίστρια είναι η κυρία Αγαπητίδου.

Η επιχειρηματική σχέση της Αθηναϊκής Οικονομικής με τη LaSalle, γνωστή από χρόνια στην αγορά, δεν διαψεύδεται βέβαια από τον υπουργό Οικονομίας, ενώ στη διεύθυνση http://www.athenseconomics.gr/, όπου φιλοξενείται η ιστοσελίδα της ελληνικής εταιρείας προβάλλεται με έμφαση ότι διατηρεί «στρατηγική συνεργασία στην Ευρώπη με την Jones Lang LaSalle» («in European strategic alliance with Jones Lang LaSalle», γράφει το σάιτ, χωρίς να εξηγεί περισσότερα, αφού αυτήν την περίοδο αναβαθμίζεται).

Τότε, ο κ. Αλογοσκούφης είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι η σύζυγός του δεν θα έπαιρνε δουλειές από τον ΟΤΕ, αφού από το 1996, όταν ο ίδιος μπήκε στην πολιτική, η σύζυγός του και η μεσιτική εταιρεία της δεν εμπλέκονται σε συναλλαγές που αφορούν τον δημόσιο τομέα. «Εργάζεται ως επαγγελματίας για να ζήσει τα τρία παιδιά της», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης, με τρόπο που παραπέμπει σε παλιό μελό του ελληνικού κινηματογράφου.

Σήμερα το «Π» αποκαλύπτει με αδιάψευστα ντοκουμέντα ότι η σύζυγός του όχι μόνο ενδιαφέρεται για δουλειές με φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά αυτός είναι ο πρώτος σκοπός που αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του καταστατικού της, το οποίο μάλιστα τροποποιήθηκε πολύ πρόσφατα (συμπτωματικά, αμέσως μετά τις εκλογές). Γίνεται σαφές, δηλαδή ότι δεν πρόκειται για μια ξεχασμένη από το απώτερο παρελθόν πρόνοια του καταστατικού, αλλά για μια πρόβλεψη που εξακολούθησε να ενσωματώνεται ακόμη και μετά τη μετεκλογική ανανέωση της θητείας Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, με τη διατύπωση «λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς» δεν αφήνεται κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η Αθηναϊκή Οικονομική θα μπορούσε θαυμάσια, βάσει των σκοπών της, να αναλάβει ακόμη και τη διαχείριση των ακινήτων του ΟΤΕ όπως είχε υπονοήσει ο κ. Καρχιμάκης!

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελετών περιφερειακής ανάπτυξης ή η αξιολόγηση αυτών με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους και τα προγράμματα της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτόν η κυρία Αγαπητίδου δηλώνει πρόθεση εισόδου σε τομέα άμεσης ευθύνης του συζύγου της, ο οποίος ως γνωστόν έχει συντάξει τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, ενώ το υπουργείο Οικονομίας έχει την κύρια ευθύνη παρακολούθησης των επενδυτικών προγραμμάτων που εκτελούνται με επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Αγαπητίδου έχει δει τα εισοδήματά της να εκτοξεύονται στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Όπως έγραψε πρόσφατα το «Π» χωρίς να διαψευσθεί, μόνο από μια μεσιτεία της σε πώληση ακινήτου σε εταιρεία του Ομίλου Λάτση, προέκυψαν έσοδα 1,2 εκατ. ευρώ. Το 2005, τα εισοδήματά της, βάσει των δηλώσεων πόθεν έσχες των βουλευτών, είχαν εκτιναχθεί στα 100.000 ευρώ (περισσότερα από 34 εκατ. δρχ.) και το 2006 σχεδόν διπλασιάσθηκαν, ξεπερνώντας τα 197.000 ευρώ (πάνω από 67 εκατ. δρχ.). Μετά τη σύζυγο του κ. Γ. Βουλγαράκη, η κυρία Αγαπητίδου ήταν το 2006 η δεύτερη παραγωγικότερη υπουργική σύζυγος.

Ζητούνται εξηγήσεις…

Ο κ. Αλογοσκούφης οφείλει πλέον να δώσει εξηγήσεις στην κοινή γνώμη, τη Βουλή και τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξακολουθεί να τον περιβάλλει με την αμέριστη εμπιστοσύνη του:

– Αν η σύζυγός του έχει πάψει να ενδιαφέρεται από το 1996 για την παροχή υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα, γιατί στην τελευταία τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας της δεν έχουν απαλειφθεί όλες οι σκοπούμενες δραστηριότητες που σχετίζονται με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάθε άλλο δημόσιο φορέα;


Σχολιάστε εδώ