Η «βόμβα» Γερμανού προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης είναι από την Παρασκευή πολιτικά υπόλογος για την εξέλιξη της υπόθεσης, αφού ήταν ο μόνος υπουργός που είχε έγκαιρα ενημερωθεί από τον Π. Βουρλούμη για την επικείμενη εξαγορά και την είχε εγκρίνει. Αντίθετα, ο τότε υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ενημερώθηκε τελευταίος για την εξαγορά και δεν είχε συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Αυτό προκύπτει και από τα πρακτικά της Βουλής, και ειδικότερα της κοινής συνεδρίασης των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της 19-07-2006, κατά την οποία κλήθηκαν οι κ. Βουρλούμης και Μαρτιγόπουλος να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία σχετικά με τη συμφωνία εξαγοράς.

Στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής έχει καταγραφεί η ακόλουθη αποκαλυπτική στιχομυθία, που αφήνει έκθετο σήμερα τον κ. Αλογοσκούφη:

– Χρίστος Βερελής (σ.σ.: βουλευτής του ΠΑΣΟΚ): Πότε ενημερώσατε τον κ. Αλογοσκούφη;

– Παναγής Βουρλούμης: Τον κ. Αλογοσκούφη τον ενημέρωσα προσωπικά στα μέσα Ιανουαρίου, όταν αυτή η υπόθεση (σ.σ.: η διαπραγμάτευση για την εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ) άρχισε να φαίνεται σοβαρή. Έκτοτε σε τακτά διαστήματα τον ενημέρωνα για ό,τι συζητήσεις κάναμε. Βεβαίως, δεν έβαλα τον κ. Αλογοσκούφη, μέσα στις λεπτομέρειες, διότι δεν ήταν σωστό να καταστήσουμε την κυβέρνηση, η οποία μας έχει εμπιστευθεί αυτές τις εταιρείες, όχι κοινωνό αλλά συμμέτοχο σε μια επιχειρηματική απόφαση.

– Χρίστος Βερελής: Ο κ. Αλογοσκούφης έκρινε αυτήν την απόφαση.

– Παναγής Βουρλούμης: Ναι, διότι του είχα πει αρκετά ώστε να μπορεί να κρίνει και να πει αν είναι καλό ή όχι. Τον Κ. Λιάπη τον ενημερώσαμε όταν έπρεπε.

Το μεγάλο ερώτημα σήμερα είναι τι έχει να πει ο υπουργός Οικονομίας τώρα, αφού είχε μάθει αρκετά «ώστε να μπορεί να κρίνει και να πει αν είναι καλό ή όχι». Προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, με έντονη αμηχανία, επιχειρούσαν να πείσουν τους δημοσιογράφους ότι είναι εντελώς τυπική η άσκηση δίωξης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του κ. Βουρλούμη και ότι το όνομά του αναφέρεται στην εισαγγελική δίωξη για τυπικούς λόγους, επειδή είναι πρόεδρος του ΟΤΕ.

Ο κ. Αλογοσκούφης οφείλει να εξηγήσει, επίσης, γιατί επέμενε να παραμείνει ο κ. Βουρλούμης στον ΟΤΕ ακόμη και μετά την εκποίησή του στους Γερμανούς της Deutsche Telekom, ενώ ήταν γνωστό ότι εκκρεμούσε η έρευνα για την πολύ σοβαρή υπόθεση της Γερμανός. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π», μάλιστα, ο κ. Βουρλούμης θα παραπεμφθεί σε δίκη μέχρι το τέλος του μήνα για κακουργηματική απιστία, αναφορικά και με την υπόθεση των «αμαρτωλών» συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με τη Siemens και την Intracom.

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να ασκεί όλη την προσωπική του επιρροή ο κ. Αλογοσκούφης για να παραμείνει ο κ. Βουρλούμης στο πόστο του στον ΟΤΕ και επί… γερμανικής κατοχής, όταν γνωρίζει ότι εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη βαρύτατες υποθέσεις; Δεν αποδεικνύει αυτό, άραγε, ότι ο υπουργός Οικονομίας ταυτίζεται πλήρως με όλες τις επιλογές Βουρλούμη, τον οποίο ως τώρα υπερασπιζόταν σθεναρά σε κάθε ευκαιρία, αν και είναι γνωστό ότι είχε τις χειρότερες σχέσεις εξαρχής με τον Μιχάλη Λιάπη;

Οι κατηγορίες

Ο κ. Βουρλούμης, μαζί με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote Ευ. Μαρτιγόπουλο κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημία εκατομμυρίων ευρώ στην Cosmote με την υπερτιμημένη εξαγορά της αλυσίδας Γερμανός, τον Μάιο του 2006 – το εξωφρενικό αντίτιμο για ένα εμπορικό δίκτυο μη ιδιόκτητων καταστημάτων χαμηλής αξίας έφθασε το 1,3 δισ. ευρώ!

Ο Πάνος Γερμανός κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην πράξη της απιστίας, αλλά και για κατ’ εξακολούθησιν και κατ’ επάγγελμα χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας του, στους μήνες που προηγήθηκαν της εξαγοράς, αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος από τον νόμο 3340/2005, με ποινή κάθειρξης έως και δέκα ετών, κι επίσης κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος.

Ως συνεργοί του κ. Γερμανού στη χειραγώγηση εμφανίζονται τρεις στενοί του συνεργάτες (Καραφωτάκης και άλλοι), ενώ στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και δύο χρηματιστές και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρηματιστηριακής Βίκτωρ Ασσέρ, εταιρείας που διεκπεραίωσε τις επίμαχες συναλλαγές, αλλά «έπεσε στα μαλακά» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία δεν διαπίστωσε ενεργό συμμετοχή της στις παραβάσεις.

Ποιοι μίλησαν, ποιοι έφθασαν

στη Δικαιοσύνη

Καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της δικαστικής έρευνας έπαιξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν σχετική μηνυτήρια αναφορά τον Φεβρουάριο του 2007. Την αναφορά συνέταξαν οι βουλευτές του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ (Γρ. Νιώτης, Γ. Ανωμερίτης, Μ. Καρχιμάκης), με τη νομική υποστήριξη του έγκριτου ποινικολόγου Κ. Νταϊλιάνα, ενώ συμμετοχή είχε και ο Τομέας Οικονομίας, που διευθυνόταν τότε από τη Βάσω Παπανδρέου.

Αξίζει για την ιστορία να σημειωθεί ότι την αναφορά που υποβλήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2007 υπέγραφαν οι βουλευτές Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Φλωρίδης, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Κουσελάς, Απόστολος Φωτιάδης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Ανδρέας Μακρυπίδης, Γεράσιμος Αρσένης, Στέλιος Ματζαπετάκης, Γιάννης Τσακλίδης, Κώστας Γείτονας, Πέτρος Κατσιλιέρης, Χρίστος Βερελής, Κίμων Κουλούρης, Θεόδωρος Κολιοπάνος, Νίκος Χριστοδουλάκης και Γρηγόρης Νιώτης.

Δημόσιες τοποθετήσεις για το σκάνδαλο έκανε εξαρχής και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Χρίστος Βερελής, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία ο μόνος που έσπασε τη σιωπή των… κοινοβουλευτικών αμνών ήταν ο Γιάννης Μανώλης, ο οποίος αποκάλυψε μάλιστα στη Βουλή και τη μυστική συνάντηση Βουρλούμη, Μαρτιγόπουλου, Γερμανού σε ξενοδοχείο στη Ρουμανία, πολλούς μήνες πριν ανακοινωθεί επίσημα η εξαγορά.

Νέα «καυτά» στοιχεία

από το «Π»

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Γερμανός μετά την εξαγορά επιβεβαιώνουν πλήρως ότι ήταν αδικαιολόγητα υψηλό το τίμημα, με συνέπεια να υποστεί σοβαρή ζημία η Cosmote. Τα λειτουργικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2008 είναι αρνητικά: ενώ πέρυσι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η Γερμανός είχε εμφανίσει λειτουργικά κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ, φέτος εμφάνισε ζημίες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Δραματική είναι και η υποχώρηση του περιθωρίου κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), που μειώθηκε από 4% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε 1% επί των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, δηλαδή συρρικνώθηκε κατά 69,7%.

Απογοητευτικά, σε σχέση με το υπέρογκο τίμημα των 1,3 δισ. ευρώ, ήταν όμως τα αποτελέσματα της Γερμανός και το 2007. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Cosmote, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 45,3% και έφθασαν μόλις στα 14,2 εκατ. ευρώ, από τα 26 εκατ. ευρώ του 2005.

Με βάση τα κέρδη του 2007, η σχέση τιμής εξαγοράς/κερδοφορίας διαμορφώνεται σε 91,4 φορές. Δηλαδή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Cosmote θα περιμένει σχεδόν 100 χρόνια για να αποσβέσει αυτήν την πώληση αποκλειστικά από τα κέρδη της Γερμανός!

Οι κ. Βουρλούμης και Μαρτιγόπουλος έλεγαν ότι το τίμημα των 1,3 δισ. ευρώ δικαιολογείται επειδή η Γερμανός θα έφερνε σημαντική αύξηση των ταμειακών ροών της Cosmote. Όμως, οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της Cosmote όχι μόνο δεν αυξήθηκαν το 2007, αλλά αντίθετα μειώθηκαν από τα 744 εκατ. του 2006 στα 722 εκατ. Ούτε και τα κέρδη προ φόρων είχαν καλύτερη εικόνα: μειώθηκαν επίσης από τα 502 εκατ. ευρώ του 2006 στα 482 εκατ. ευρώ το 2007.

Η αρνητική συνεισφορά της Γερμανός στα οικονομικά αποτελέσματα της Cosmote αποκλείει κάθε δυνατότητα να επαληθευθεί το αρχικό σενάριο της διοίκησης της Cosmote, ότι δηλαδή θα καλυφθεί στο μέλλον η δαπάνη της εξαγοράς. Οι κ. Βουρλούμης και Μαρτιγόπουλος θα έχουν πολλές εξηγήσεις να δώσουν στη Δικαιοσύνη…


Σχολιάστε εδώ