Επιχείρηση συγκάλυψης για το δομημένο του ΤΣΠΕΑΘ

Παραβιάζοντας, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, τους κανόνες της ποινικής δικονομίας, ο κ. Κολλιοκώστας έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μόνο για το δομημένο του ΤΣΠΕΑΘ, την ώρα που όλες οι υποθέσεις «δομημένης λεηλασίας Ταμείων» βρίσκονται στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος ήδη έχει προφυλακίσει τον πρόεδρο του Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τα τρία ομόλογα που αγόρασε από τη Marfin Bank.

Η προκαταρκτική εξέταση διενεργήθηκε από τον αντιεισαγγελέα Εφετών κ. Αντώνη Λιόγα και ήδη έχει περατωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες. Όμως, αυτή η ειδική μεταχείριση της υπόθεσης του ΤΣΠΕΑΘ γεννά πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν υπάρχει πράγματι η πρόθεση να «φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» (κατά την πολιτικάντικη έκφραση του συρμού), ή αν οδηγείται σε… μεγαλοπρεπές κουκούλωμα.

Το παράδοξο είναι, όπως επισημαίνουν σοβαροί νομικοί, ότι η υπόθεση του ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ ήταν από τις πρώτες που αποκαλύφθηκαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των δομημένων (η Βάσω Παπανδρέου αναφέρθηκε στο δομημένο του ΤΣΠΕΑΘ ήδη στις 29 Μαρτίου 2007, μιλώντας στο Mega).

Παρ’ όλα αυτά, και ενώ ήδη έχουμε μια προφυλάκιση για τα ομόλογα του ΤΑΞΥ που απασχόλησαν την επικαιρότητα δυο μήνες αργότερα, η υπόθεση του ΤΣΠΕΑΘ περιέργως «αφαιρέθηκε» από τον φάκελο του ειδικού εφέτη ανακριτή και αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής προκαταρκτικής εξέτασης, μεθόδευση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες της δικονομίας και γεννά υποψίες ότι επίκειται αρχειοθέτηση της έρευνας.

Αυτή δεν είναι, όμως, η μόνη περίεργη μεθόδευση σχετικά με το ομόλογο του ΤΣΠΕΑΘ. Εντελώς παράτυπα, όπως σημειώνεται από έγκριτους νομικούς, ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ κ. Δημήτρης Καπράνος, βρέθηκε να έχει στα χέρια του το πόρισμα Ζορμπά, παρότι αυτό χαρακτηρίσθηκε μη σύννομο και έχει επιστραφεί στον αποστολέα του!

Μάλιστα, ο κ. Καπράνος δόμησε το υπόμνημά του προς τον αντιεισαγγελέα Εφετών πάνω στο πόρισμα Ζορμπά, απαντώντας διεξοδικά σε όσα του αποδίδει ο πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες -ισχυρίσθηκε ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του ήταν κεφάλαια επενδυτών που θα κατευθύνονταν στη χρηματοδότηση εκδοτικής προσπάθειας.

Στο πόρισμά του, ο κ. Ζορμπάς αναφέρει την προσωπική γνωριμία του κ. Καπράνου με τον υπουργό Οικονομίας από τα φοιτητικά τους χρόνια, κάνει λόγο για εύνοια προς το πρόσωπό του που «δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία» και μνημονεύει τις τοποθετήσεις του (με αποφάσεις του Γ. Παπαθανασίου, της Φ. Πετραλιά και του Δ. Αβραμόπουλου) σε τέσσερις κρατικές θέσεις, πέραν της θέσης του προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ (στο Ταμιευτήριο επί Τσουπίδη, στο Ελληνικό Φεστιβάλ και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Νοσοκομείο Μεταξά).

Ο κ. Ζορμπάς έχει διαπιστώσει (όπως φαίνεται και στο έγγραφο της Αρχής) ότι από την αγοραπωλησία του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη επιστραφεί στην Proton Bank, το κέρδος-μαμούθ της εταιρείας North Asset Management International του κ. Γ. Παπαμαρκάκη έφθασε τα 9,1 εκατ. ευρώ!

Από αυτά, τα 6,5 εκατ. ευρώ βρέθηκαν στην υπεράκτια εταιρεία Crozana Investments Ltd του Δ. Παστελάκου, βασικού μετόχου της χρηματιστηριακής εταιρείας Τρωΰλος ΚΕΠΕΥ. Με τη σειρά του, αυτός κατέθεσε σε λογαριασμό του Ν. Δεσποτόπουλου στην Dresdner Bank 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο τελευταίος κατέθεσε συνολικά 1,827 εκατ. ευρώ σε τρεις λογαριασμούς του Δ. Καπράνου στις τράπεζες HSBC, Midland Bank Piraeus και Bank Vontobel.

Πάντως, το διαφαινόμενο «θάψιμο» της έρευνας για το ΤΣΠΕΑΘ δεν φαίνεται να δυσαρεστεί ιδιαίτερα την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Όπως αναφέρει στο «Π» ο Δ. Τρίμης, μέλος της μειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, η πλειοψηφία με επικεφαλής τους κ.κ. Σόμπολο και Τσαλαπάτη δεν επέτρεψε καν να συζητηθεί πρόταση για τη διεκδίκηση, εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ, ρόλου πολιτικής αγωγής.

Έτσι, η ΕΣΗΕΑ έχει μείνει εκτός διαδικασίας και παρακολουθεί εκ του μακρόθεν, σαν να ήταν αδιάφορο για τους δημοσιογράφους αν θα τιμωρηθούν ή όχι οι υπεύθυνοι για την επιχείρηση λεηλασίας των αποθεματικών του Ταμείου τους!


Σχολιάστε εδώ