Επιλέγουν την αποστράτευση πολλοί πρώην βουλευτές!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ακινησίας, ο Κ. Καραμανλής δείχνει να βρίσκεται σε ένα πρωτόγνωρο αδιέξοδο και δυσκολεύεται να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Από το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπουν στον Σεπτέμβριο για νέες πρωτοβουλίες, βάσει της πάγιας θεωρίας τους ότι σε συνθήκες κρίσης ό,τι κι αν κάνεις δεν έχει αποτέλεσμα.
«Η κατάσταση είναι άγρια και δεν ξέρουμε πού θα βγάλει όλο αυτό», σημειώνουν βουλευτές που βάλλουν κατά πάντων. Κατά υπουργών διότι «κάνουν ό,τι κάνουν και κανείς δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί», ενώ καλούνται κάθε τόσο οι βουλευτές να υπερασπιστούν (και κυρίως να απολογηθούν) τα «έργα και τις ημέρες τους». Κυβερνητικοί παράγοντες που έχουν ζήσει και την «τριετία Μητσοτάκη» παρατηρούν ότι τα πράγματα σήμερα είναι χειρότερα. Και τότε υπήρχε παρόμοια κατάσταση, ωστόσο έστω και σπασμωδικά ο Κ. Μητσοτάκης αντιδρούσε, έκανε κάποιες κινήσεις, ενώ τώρα τίποτα δεν κινείται και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.
«Δεν συναντάς βουλευτή που να αισιοδοξεί, δεν βλέπεις κανέναν να χαμογελά», λένε χαρακτηριστικά, ενώ σε συνομιλίες τους με πρώην βουλευτές (Θ. Κατσιγιάννη, Χρ. Καλογήρου) μακαρίζουν την τύχη τους: «Είστε τυχεροί που δεν εκλεγήκατε και δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση», τους επισημαίνουν. Ενώ ήδη αρκετοί πρώην βουλευτές έχουν πάρει την απόφαση της αποστράτευσης απογοητευμένοι από τον χορό του χρηματισμού. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα βουλευτές ετοιμάζονται για το δικό τους «αντάρτικο» ο καθένας και δηλώνουν αποφασισμένοι να λένε δημόσια τις απόψεις τους και να μην ψηφίζουν τα νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούν, αλλά να τοποθετούνται στη Βουλή κατά συνείδηση. Μάλιστα σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους χαρακτηρίζουν λάθος την απόφαση να τίθεται κάθε τόσο θέμα κομματικής πειθαρχίας, προσθέτοντας ότι αν σε κάποια στιγμή βουλευτής καταψηφίσει νομοσχέδιο θα είναι υποχρεωμένος ο πρωθυπουργός να πάρει μέτρα, με άμεση συνέπεια να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ούτως ή άλλως εύθραυστη πλειοψηφία.
Τα «πυρά» των βουλευτών στρέφονται και κατά του ίδιου του πρωθυπουργού με το σκεπτικό ότι από το 2004 έχει αφήσει τους υπουργούς «ανεξέλεγκτους» να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και αποτέλεσμα αυτής της ελευθερίας ήταν τα κατά καιρούς σκάνδαλα με τα Ομόλογα, τη Ζήμενς, τις προμήθειες του ΟΣΕ κ.ά. Όπου είτε είχαμε λανθασμένους χειρισμούς των ίδιων των υπουργών είτε εμπλοκή στενών συνεργατών τους σε παράτυπες (αν όχι παράνομες) διαδικασίες. Τον κ. Καραμανλή είχε στόχο κι ο Σ. Τσιτουρίδης όταν έλεγε ότι «απαιτείται ενιαία δράση η οποία προϋποθέτει πολιτική καθοδήγηση, η οποία δεν είναι επαρκής σήμερα στη Κοινοβουλευτική Ομάδα».
Η εμπλοκή του Μιχ. Λιάπη στην υπόθεση και ο ατυχέστατος χειρισμός που έγινε τόσο από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού όσο κι από το Μαξίμου (επικρατεί αγανάκτηση για την ευνοϊκή μεταχείριση) έχει φέρει τα στελέχη σε θέση απολογούμενου, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιθυμούν να υπερασπιστούν τον… απόμακρο κ. Λιάπη. Ο τελευταίος «πληρώνει» τη συμπεριφορά του όλα αυτά τα χρόνια έναντι των βουλευτών και στελεχών της παράταξης. «Μας σνόμπαρε συνεχώς, απέφευγε να μας μιλάει κι όταν το έκανε ήταν σαν να μας έκανε χάρη», αναφέρει βουλευτής της Β΄ Αθηνών.
Αναταράξεις σε πολλά επίπεδα προκαλεί στην κυβερνητική παράταξη και η περίπτωση του βουλευτή Π. Τατούλη. Από τη Ρηγίλλης αφήνουν να εννοηθεί ότι με την επιστροφή του Κ. Κουκοδήμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (αφού έχει κλείσει η υπόθεση με τον Σπ. Κλαδά), θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποπομπή του βουλευτή Αρκαδίας. Στην περίπτωση αυτή όμως ο Κ. Καραμανλής θα έχει εξαντλήσει τα «αποθέματά» του, θα έχει 151 βουλευτές και στο επόμενο κρούσμα που θα τον υποχρεώσει να διαγράψει κι άλλον βουλευτή, η κυβέρνηση θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ως εκ τούτου, στις τάξεις των βουλευτών υπάρχουν διαφορετικές γνώμες για την αντιμετώπιση του κ. Τατούλη. Υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι «αρκετά τον ανέχτηκε ο Καραμανλής» και πως στην πρώτη παρασπονδία του πρέπει να τον διαγράψει, διότι διαφορετικά «θα στείλει το μήνυμα ότι είναι αδύναμος». Άλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι, λόγω και της οριακής πλειοψηφίας, ο κ. Καραμανλής δεν πρέπει να βιαστεί να αποπέμψει τον κ. Τατούλη, να μην επιβάλλει μέτρα όταν δημοσιοποιεί τη διαφωνία του για κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά αν κι εφόσον καταψηφίσει νομοσχέδιο για το οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Υπάρχουν ωστόσο και βουλευτές, όπως ο Γ. Μανώλης, που διατυπώνουν πιο προχωρημένες θέσεις: «Εγώ διαφωνώ με διαγραφή του Τατούλη. Αν τον διαγράψει το κόμμα, θα τον κάνει ήρωα», σημειώνει. Και προσθέτει: «Αν θέλει ο Τατούλης, ας διαφωνήσει και ας ρίξει την κυβέρνηση».
Τα τελευταία 24ωρα από την κυβέρνηση καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του κόμματος με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Β. Αντώναρο να δηλώνει ότι «οι βουλευτές εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους» και ότι αυτό, υποτίθεται, βοηθά την κυβέρνηση, αν και η δήλωση του Αντώναρου προκάλεσε την αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε «ξαφνική κρίση» στη διάρκεια των θερινών τμημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Τραγάκης δεν θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση.


Σχολιάστε εδώ