επικαιρότητα

1Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα, έκανε κοινή εμφάνιση με τη σκληρή αντίπαλό του για την προεδρική υποψηφιότητα Χίλαρι Κλίντον στην κωμόπολη Unity του Νιου Χαμσάιρ. Ο «Economist» σχολιάζοντας το γεγονός ισχυρίζεται ότι διαπιστώνεται μια μεταστροφή του Ομπάμα και εγκατάλειψη των προεκλογικών του θέσεων και υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στην επιθυμία του να κερδίσει τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου και να αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών. Οι κεντρώοι, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν εμπιστεύονται τον Ομπάμα, για διάφορους λόγους. Αντιθέτως, οι κεντρώοι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν δείξει την προτίμησή τους στη Χίλαρι Κλίντον. Καθώς οι αριστεροί και οι ακτιβιστές δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από τον Ομπάμα, ο δημοκρατικός υποψήφιος θα πρέπει να κερδίσει τους κεντρώους για να μπορέσει να κερδίσει και την προεδρία. Όμως οι πρόσφατες «κεντρώες τοποθετήσεις» του είχαν προκαλέσει, σύμφωνα με την άποψη του «Economist», από αμηχανία έως και δυσαρέσκεια στους αριστερούς και ειδικά στους αφροαμερικανούς υποστηρικτές του Ομπάμα. Η πρώτη κεντρώα (;) μεταστροφή του σημειώθηκε την επομένη της απόσυρσης της Χίλαρι από την κούρσα, όταν ο Ομπάμα δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι δεσμεύεται, αν εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, να προστατεύσει το Ισραήλ με οποιοδήποτε κόστος. Καθαρή υπόσχεση για να κερδίσει την υποστήριξη του πανίσχυρου στις ΗΠΑ εβραϊκού λόμπι. Άλλες μεταστροφές είναι η επαμφοτερίζουσα στάση του στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που νομιμοποιεί το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Για το μεγάλο πρόβλημα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, που υπήρξε και η προεκλογική του σημαία, άρχισε από τώρα να αφήνει υπονοούμενα ότι θα επανεξετάσει τη στάση του μόλις αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος φοβάται να κοντραριστεί με το κατεστημένο ή υποκύπτει στις πιέσεις της οικογένειας Κλίντον και της δεξιάς πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Πάντως στη Χίλαρι υποσχέθηκε να προσλάβει μέρος του προσωπικού της στο επιτελείο του. Λέτε η εκλογή Ομπάμα να αποδειχθεί μια μπασταρδεμένη αλλαγή, ξενέρωτη όπως και πολλές άλλες μέχρι τώρα; Υπομονή και ο καιρός θα δείξει.

2 Όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιουλίου και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς η Γαλλία θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, αναλαμβάνοντας την Προεδρία, καθόρισε τους στόχους της για το τρέχον εξάμηνο ως εξής:

α) Πρώτος και βασικός στόχος η ολοκλήρωση της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβώνας για την «επανίδρυση» της ΕΕ. Λύσσα για τη Λισσαβώνα από τα πιστά τέκνα του νεοφιλελευθερισμού, που βιάζονται να μας μαντρώσουν με μια άκρως αντιδραστική συνθήκη. Για την προώθηση της Συνθήκης δύο «όχι» είναι δεδομένα. Αυτό της Ιρλανδίας μετά το δημοψήφισμα και η σταθερή άρνηση του Προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι να αρχίσει τη διαδικασία επικύρωσης από τη χώρα του. Και τα δύο αυτά εμπόδια δεν πρόκειται να ξεπεραστούν κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας, προς μεγάλη απογοήτευση του Σαρκοζί και των υπολοίπων «πειθήνιων» τέκνων του κοινοτικού κατεστημένου.

β) Δεύτερος στόχος του Σαρκοζί εξίσου αντιδραστικός είναι η προώθηση της ενιαίας άμυνας της ΕΕ. Αντιτίθεται η Βρετανία, ενώ η Ιρλανδία επιμένει στη διατήρηση της ουδετερότητάς της. Εδώ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής η ΕΕ σέρνεται πίσω από τις ΗΠΑ και στηρίζει τις όποιες επιλογές της ηγεσίας τους (και υπάρχει και το ΝΑΤΟ), η ενιαία άμυνα της ΕΕ μάλλον αποτελεί βραχίονα στήριξης της τυχοδιωκτικής πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι αντιρρήσεις Βρετανίας – Ιρλανδίας δεν προβλέπεται προς το παρόν να καμφθούν κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας, καθώς η Βρετανία θέλει ανεξάρτητα να διαπραγματεύεται τη συμπόρευσή της με τις επιλογές της ηγεσίας των ΗΠΑ.

γ) Τρίτος στόχος είναι η κατάργηση του ΦΠΑ για τους χρήστες καυσίμων. Εδώ ο Σαρκοζί ευστοχεί, και το μέτρο αυτό θεωρείται αναγκαίο για την ανακούφιση των χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών. Ίσως η κατάργηση του ΦΠΑ επεκταθεί και στα τρόφιμα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τέλος υπάρχουν και άλλοι στόχοι ευγενείς, αλλά δύσκολα πραγματοποιήσιμοι, όπως για παράδειγμα, ο στόχος περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σύναψη ευρωπαϊκού συμφώνου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ε, απ’ όλα αυτά κάτι θα πετύχει ο φίλος μας Σαρκοζί. Πάντως αστόχησε στους δύο πρώτους βασικούς στόχους.


Σχολιάστε εδώ