επί του πιεστηρίου

Υπήρχαν ανατριχιαστικές αφηγήσεις και εικόνες. Αλλά εκείνο που ήταν τραγικό και δείχνει το στυγνό πρόσωπο της υπερδύναμης ήταν όταν μια αγωνίστρια από τους Χούτου κατάφερε να διαφύγει και να πάει στις ΗΠΑ με την ελπίδα ότι θα ξεσηκώσει τη συνείδηση των πολιτισμένων και θα έστελναν στρατό για να σταματήσει τη σφαγή. Σε συνάντηση που είχε με τον γερουσιαστή που ήταν αρμόδιος για την Αφρική, στην έκκληση για βοήθεια, της είπε ωμά:

– Ξέρετε, η Αμερική δεν έχει φίλους… Έχει μόνο συμφέροντα. Και στη Ρουάντα δεν έχει συμφέροντα. Επομένως μην περιμένετε τίποτε από μας…

Και έτσι έγινε. Έμειναν αβοήθητοι. Ακόμη και τη δύναμη του ΟΗΕ απέσυραν! Αυτά για κείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Αμερική προσφέρει στήριξη, ακόμη κι αν δεν πάρει αυτά που θέλει…

Και το έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Η Κύπρος είναι μία από τις αποδείξεις…

Υπάρχουν τελικά δικαστές. Η απαλλαγή του Εισαγγελέα και προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρη Μπάγια από την πειθαρχική δίωξη που είχε ασκήσει εναντίον του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς για υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης επειδή κατέκρινε δικαστική ενέργεια, ενισχύει στους πολίτες την εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ότι μπορεί να βρουν το δίκιο τους: Και βέβαια η αθώωση ήταν και ένα μήνυμα σε κάθε εξουσία ότι πρέπει με φειδώ να χρησιμοποιεί τη δύναμη που έχει…

Συγχαρητήρια στον Δημήτρη Μελισσανίδη που διέθεσε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για να τον μεταφέρει στη Ρώμη, όπου είχε συνάντηση στο Βατικανό με τον Πάπα, όπου ήταν παρών και ο Μελισσανίδης. Το σκέπτεστε αν αυτό γινόταν με έναν υπουργό… Θα ήταν πρώτο θέμα για μέρες στα κανάλια. Ενώ τώρα; Αλήθεια, ποια είναι η διαφορά;

Δικαιολογημένα υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ μετά την άσκηση δίωξης κατά του Βουρλούμη για την αγορά του Γερμανού ρωτάνε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που με πρώτο τον Απόστολο Κακλαμάνη καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, αν επιμένουν να το λένε και τώρα. Αν, λένε, χειραγωγούσαμε τη Δικαιοσύνη, θα ασκούσε τη δίωξη κατά του εκλεκτού της κυβέρνησης;

Είναι ανησυχητικό και πρέπει να προβληματίσει τις ηγεσίες, πολιτική και όλες τις άλλες και κυρίως την ακαδημαϊκή, να βλέπεις σε γκάλοπ που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η «Καθημερινή» ένα 24% να τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες και επιχειρηματίες… Καλά, τόσο έχουμε διαβρωθεί; Ο Χριστοφοράκος πάντως θα έτριβε τα χέρια του…

Από τα λεφτά που του άφησε ο Χριστόδουλος δεν πρέπει να έχει παράπονο ο Ιερώνυμος. Πάνω από 125.000.000 ευρώ βρέθηκαν σε χρεόγραφα και καταθέσεις. Αυτά, γιατί κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι λείπουν και χρήματα από το Ταμείο…

Εντάξει, σωστά έχει ευθύνες η διοίκηση της ΔΕΗ για την ιστορία της μη κατάπτωσης της ποινικής ρήτρας για τις καθυστερήσεις που είχαν σημειωθεί στο έργο που είχε αναλάβει η Ζήμενς. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, όμως οι γνωστοί μεγαλοδιευθυντάδες που όλοι τους συναίνεσαν, είναι ανεύθυνοι;

Ζητάει επίμονα η αντιπολίτευση να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Ζήμενς. Είναι η συνήθης τακτική πάντα της αντιπολίτευσης. Μόνο που η εμπειρία από το 1980 και εδώ έχει αποδείξει ότι ποτέ εξεταστική επιτροπή δεν έβγαλε τίποτε το ουσιαστικό. Αντίθετα, κάθε παράταξη έβγαζε το δικό της πόρισμα. Ακόμη και με την επιτροπή για την προδοσία της Κύπρου αντί να ανοίξει ο φάκελος έκλεισε ερμητικά, κάθε κόμμα έβγαλε το δικό του πόρισμα και όλα τα πρακτικά έχουν καταχωνιαστεί στα υπόγεια της Βουλής και έχουν χαρακτηριστεί άκρως απόρρητα, σε κανέναν δεν δίνουν αντίγραφα, προφανώς για να προφυλαχθούν οι προδότες, που αιματοκύλισαν την Κύπρο και έχασε άλλο ένα κομμάτι ο Ελληνισμός.

Η Μύκονος αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό σε όλο τον κόσμο, όπως φάνηκε και από πρόσφατη έρευνα. Στη Μύκονο θέλουν να πάνε όλοι. Και αυτό το διαμάντι, που διεκδικεί την πρωτιά από όλες τις κοσμοπολίτικες περιοχές, κάνουν οι τοπικοί παράγοντες και ιδιαίτερα ο εκεί δήμος ό,τι μπορούν για να δυσφημιστεί και να εξοργιστούν οι φίλοι της Μυκόνου. Εκτός και αν είναι βλάκες εκείνοι που καίνε, συνήθως τα Σαββατοκύριακα, τα σκουπίδια στη χωματερή που βρίσκεται δύο βήματα από τον δρόμο και τα σπίτια και κυριολεκτικά βρομίζει ο τόπος και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Άραγε ο δήμαρχος, που τόσα χρόνια διοικεί το νησί, άλλη λύση δεν έχει βρει; Η νομαρχία τι κάνει; Και οι ευαίσθητοι υπουργοί, που κάθε Κυριακή είναι εκεί για… ξεκούραση από την πολλή (!) δουλειά που κάνουν, δεν αντιδρούν; Ή θα αφήσουμε να επέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβάλει κι άλλα πρόστιμα εκατομμυρίων, μια και μας περισσεύουν.

ΥΓ.: Ενδεχομένως θα πουν κάποιοι, καλά, ενδιαφέρεσθε για το νησί των πλουσίων, όταν τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στις εκατοντάδες χωματερές που υπάρχουν σ’ όλη τη χώρα; Ενδιαφερόμαστε και γράφουμε για κάθε χωματερή, χωρίς να τις χωρίζουμε σε… πλουσίων και φτωχών, μια και όλες πληγώνουν τη ζωή μας. Μιλάμε όμως σήμερα για τη Μύκονο, που έχει γίνει τόπος προβολής της χώρας, γιατί αυτήν τη χωματερή αφορούν οι καταγγελίες που είχαμε. Πάντως το ότι ακόμη και η Μύκονος έχει τη χωματερή της, είναι μια απόδειξη ότι και αυτό το κοσμοπολίτικο νησί δεν διαφέρει από αυτά που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα με τις χωματερές, που βλάπτουν, με τον τρόπο που λειτουργούν, το περιβάλλον.

ΥΓ.: Αλίμονο αν θα ασχοληθούμε με τον Νικολάκη τον Κακαουνάκη, με ό,τι γράφει… Γνωριζόμαστε πολύ καλά… Και ποιος επί χούντας δημοσιογραφούσε… Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…


Σχολιάστε εδώ