Διχάζει η αντιπυραυλική ασπίδα

Παρά την ευρεία λαϊκή αντίθεση το αμερικανικό σχέδιο, σε ό,τι αφορά την Τσεχία τουλάχιστον, προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά με την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στην πανέμορφη Πράγα την Τρίτη, όπου υπέγραψε με τον τσέχο ομόλογό της την κατ’ αρχήν συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά η τύχη της αντιπυραυλικής ασπίδας, στην ανάπτυξη της οποίας αντιδρά σθεναρά η Μόσχα, δεν έχει κριθεί.

Εντός της Τσεχίας η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίζεται διχασμένος, με το Πράσινο Κόμμα να δηλώνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ, οπότε θα πρέπει να στηριχτεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Ούτε κι αυτό ωστόσο είναι δεδομένο καθώς δεν λείπουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που παραπέμπουν το θέμα, λόγω της κρισιμότητάς του, σε εθνικό δημοψήφισμα.

Εκτός της Τσεχίας τα πράγματα είναι το ίδιο αβέβαια, καθώς παρά τις προπαρασκευαστικές εργασίες που κάνει τώρα η κυβέρνηση Μπους, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία θα σταθμίσει εκ νέου τις προτεραιότητές της και το αν φυσικά αξίζει να δημιουργήσει μια νέα εστία έντασης με τη Μόσχα.

Προβλήματα υπάρχουν και με την Πολωνία, παρότι η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ, παρά τις αρχικές της επιφυλάξεις, αποδέχεται την εγκατάσταση τη ασπίδας.

Οι αντιρρήσεις της εστιάζονται στο τίμημα που απαιτεί από την Ουάσινγκτον, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον λογαριασμό του ριζικού εκσυγχρονισμού όλου του συστήματος αεράμυνας της χώρας. Κρίνοντας προφανώς τσουχτερό τον λογαριασμό οι Αμερικάνοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν.

Γι’ αυτόν τον λόγο η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν επισκέφθηκε τη Βαρσοβία τη βδομάδα που πέρασε, αν και πήγε στην Πράγα, ενώ, εκβιάζοντας ωμά τους «συμμάχους» της, απειλεί ότι θα εγκαταστήσει τους πυραύλους στη Λιθουανία!


Σχολιάστε εδώ