Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε

ΜΟΝΟ στην… απογοήτευση (εν μέρει και στην απόγνωση…) μπορούν να αποδοθούν οι φήμες και τα σενάρια που διακινούνται στα ενδότερα της κυβερνητικής παράταξης. Από το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού με την αντικατάσταση κορυφαίων, αλλά και υπουργών που έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους, μέχρι πρόωρες εκλογές, που θα προκηρυχθούν μετά τις 26 Σεπτεμβρίου, διότι αν είναι νωρίτερα θα πρέπει να διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το πιο… ακραίο σενάριο που συζητείται μεταξύ στελεχών της Ν. Δημοκρατίας είναι το ενδεχόμενο… αποχώρησης του Κ. Καραμανλή από την ηγεσία στην περίπτωση που μετά από τις εκλογές (για δεύτερη φορά) δεν προκύψει αυτοδυναμία! Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ενημερωθεί τι συζητούν σχετικά τα στελέχη και απαντούν χαρακτηριστικά: «Σενάρια θερινής νυκτός»!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΑΙ ότι κι ο Κ. Καραμανλής δεν είναι σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση από ό,τι οι υπουργοί και οι βουλευτές του. Είναι απογοητευμένος με αρκετά κυβερνητικά στελέχη και ανήσυχος με την κατάσταση. «Βλέπει ότι η κυβέρνηση έχει πέσει σε τέλμα, τίποτα δεν προχωράει», αναφέρουν συνομιλητές του, ενώ τη διάθεσή του την έχει επιβαρύνει η υπόθεση Λιάπη. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι «δεν μπορούσε να μην καλύψει τον υπουργό Πολιτισμού για λόγους συγγενικής αλληλεγγύης, αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι αυτό θα έχει κόστος». Το μεγάλο πρόβλημα για τον Κ. Καραμανλή είναι ότι η «ρετσινιά» της οικογενειοκρατίας μετά τους Παπανδρέου και τους Μητσοτάκηδες αγγίζει πλέον και τους… Καραμανλήδες!

ΥΠΟΘΕΤΩ, για να μην πω ότι είμαι βέβαιος, ότι στο εξής υπουργοί και βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας όταν καλούνται σε αθηναϊκές εκδηλώσεις θα υποβάλλουν διακριτικά το ερώτημα «έχει κληθεί κι ο κ. Χριστοφοράκος;». Κι αυτό για να γλιτώσουν την… ψυχρολουσία που υπέστη προ ημερών ο Χρ. Φώλιας. Πήγε σε δεξίωση που οργάνωσε ο γερμανός πρέσβης προς τιμήν των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών που επισκέφθηκαν την Αθήνα και προς δυσάρεστη έκπληξή του έπεσε πάνω στον άλλοτε «ισχυρό άνδρα» της Ζήμενς. Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε αντίθεση με τον κ. Χριστοφοράκο, που ήταν… άνετος και κεφάτος, έπαθε ένα μικρό σοκ, απέφυγε όχι να μιλήσει μαζί του, αλλά ούτε να κοιτάξει προς το μέρος του κι έφυγε, όπως μαθαίνω, όσο πιο γρήγορα επέτρεπε το πρωτόκολλο και η στοιχειώδης ευγένεια.

ΤΗΝ… καλή διάθεση του Μιχ. Χριστοφοράκου επισήμανε έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος (ονόματα δεν λέμε, ανθρώπους δεν εκθέτουμε…) που ήρθε τετ-α-τετ μαζί του στο περιθώριο αμιγώς κοινωνικής εκδήλωσης. «Ο άνθρωπος κινείται και συμπεριφέρεται σαν να μην ανησυχεί για τις εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν από τη δικαιοσύνη», έλεγε ο υπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους. Κάνοντας μάλιστα ένα… άλμα σκέψης πρόσθεσε: «Για να δείχνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα πάθει τίποτα είτε… απολαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ελευθερίας του». Υπερβολές πολιτικών…

ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ για όλα και για όλους οι βουλευτές της Ν. Δημοκρατίας. Σιγά μη γλίτωναν οι Γ. Τραγάκης και Λ. Ζαγορίτης, που -όπως σε κάθε «περίοδο κρίσης» έτσι και τώρα- έχουν αναλάβει να περιφρουρήσουν την ενότητα και την πειθαρχία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αρκετοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο μεν πρώτος δεν έχει το ειδικό εκείνο βάρος (που είχαν οι προκάτοχοί του Δ. Σιούφας και Αθ. Τσαλδάρης) για να επιβληθεί, ενώ για τον δεύτερο σημειώνουν ότι με το «ύφος» του έχει ενοχλήσει πολλούς, ενώ βρίσκεται σε κόντρα με τους περισσότερους βουλευτές που εκλέγονται στην ίδια μ’ αυτόν περιφέρεια, τη Β΄ Αθηνών. «Αν ήταν γραμματέας ο Μεϊμαράκης, θα είχε αναλάβει πρωτοβουλίες, δεν θα έμενε θεατής των εξελίξεων», παρατηρούν βουλευτές.


Σχολιάστε εδώ