«Δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε»

Η Συνδικαλιστική Ανανέωση της Τράπεζας της Ελλάδος απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον νέο Διοικητή της τράπεζας, Γ. Προβόπουλο. Επειδή η επιστολή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αποτυπώνει με ενάργεια τα προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας και τον ρόλο της τράπεζας σήμερα, την παραθέτουμε αυτούσια:
«Κύριε Διοικητά,
Συνηθίζεται, μετά την ανάληψη καθηκόντων να πραγματοποιούνται εθιμοτυπικές συναντήσεις με στελέχη του οργανισμού, εκπροσώπους των εργαζομένων, με τους ίδιους τους εργαζομένους. Στις συναντήσεις αυτές εκτός από αυτά που το πρωτόκολλο επιβάλλει, ανταλλάσσονται απόψεις για θέματα που απασχολούν τον οργανισμό αλλά και για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα.
Αξιοποιώντας εμμέσως την ευκαιρία, καθώς η παράταξή μας δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΣΥΤΕ, επιθυμούμε να αναφερθούμε σε προβλήματα που η αντιμετώπισή τους αναβάλλεται για αργότερα, για να αποφεύγονται συγκρούσεις με παράγοντες που αναζητούν μερίδιο από τη νομή της εξουσίας. Γιατί δυστυχώς το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και της διατήρησης των κεκτημένων έχει αναγκάσει διοικητές οργανισμών να αποδέχονται τη λογική της συνδιοίκησης και της συνδιαχείρισης, ώστε να διασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη ή ακόμη και μια επόμενη θητεία.
Γι’ αυτό, αυτοί που μέχρι σήμερα συνδιοικούσαν, θα επιδιώξουν να συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο διοίκησης, για ευνόητους λόγους, ενώ αυτοί που επιδιώκουν να τους υποκαταστήσουν θα θελήσουν, στο πρόσωπό σας, να αναγνωρίσουν τον “δικό τους άνθρωπο”. Αυτόν που περίμεναν για να αποκτήσουν τον ρόλο που τους στερούσε το προηγούμενο “καθεστώς”. Για να “αποκαταστήσουν” αδικίες του παρελθόντος. Να φροντίσουν για τα “δικά τους παιδιά”.
Όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τα “παιδιά” των υπουργών, των πολιτικών, ακόμη και θρησκευτικών παραγόντων σήμερα. Υποκριτικά όλοι αυτοί, την ώρα που μιλάνε για ισονομία και αξιοκρατία, την ίδια ώρα απαιτούν ευνοϊκή μεταχείριση για τους ίδιους και τους κολλητούς τους.
Στον καιρό της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αναξιοκρατίας, όλοι έχουν ανάγκη από προστάτες, με το αζημίωτο φυσικά. Το δικαίωμα για εργασία μετατρέπεται σε επαιτεία. Η αξιοπρέπεια θυσιάζεται στον βωμό της αυτοσυντήρησης. Αρχές και αξίες ανταλλάσσονται με την ψήφο, για τον βαθμό, τη θέση, το επίδομα, το δάνειο.
Σε πείσμα όλων αυτών θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα φροντίσετε να διαψευσθούν τα όνειρα και οι προσδοκίες τους. Πολύ περισσότερο να διαψεύσετε όλους αυτούς που επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την επιλογή σας την εμφάνισαν ως μια συνήθη διαδικασία όπου ένας “γαλάζιος” αντικαθιστά έναν “πράσινο” στη διοίκηση της Τράπεζας.
Εμείς δεν σκοπεύουμε να κατασκηνώνουμε έξω από το γραφείο σας, πολύ δε περισσότερο να αναζητήσουμε την ατομική μας δικαίωση έξω από τις διαδικασίες που προβλέπει ο κανονισμός της Τράπεζας. Υποσχόμαστε όμως να είμαστε διακριτικά παρόντες. Για το καλό της Τράπεζας στο σύνολό της και κυρίως για το καλό της κοινωνίας.
“Δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε”.
Η ουσιαστική ανεξαρτησία της Τράπεζας. Ασφαλώς και δεν τρέφουμε αυταπάτες για πλήρη ανεξαρτησία έναντι της κυβέρνησης με την οποία θα κληθείτε να συνεργασθείτε. Όμως μέσω του θεσμού της «ανεξάρτητης» Κεντρικής Τράπεζας ευελπιστούμε να υπερασπίζεσθε πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, με τίμημα ακόμη και τη θέση σας.
Περιμένουμε να διαφοροποιηθείτε από επιλογές της κυβέρνησης, όταν θα βλέπετε ότι “δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά στραβά αρμενίζουμε”. Η κοινωνία κουράσθηκε και απογοητεύτηκε από τη μονόπλευρη θεώρηση των πραγμάτων. Οι διοικήσεις της Τράπεζας συχνά έδιναν την εντύπωση ότι με τις προτάσεις τους πρόσφεραν στις κυβερνήσεις το άλλοθι για τη λήψη ακραίων αντικοινωνικών και αντιλαϊκών μέτρων.
Η σταθερότητα και η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι συνδυασμένες παρεμβάσεις για την παροχή ρευστότητας από τη Fed και την ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις εξαγορές τραπεζών που κινδύνευαν να χρεοκοπήσουν (Αγγλία, ΗΠΑ) αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος να διαφυλάξει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδιαίτερα σήμερα, στο μέσο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης.
Στις προτεραιότητές σας, κυρίαρχη θέση πρέπει να λάβει η προστασία των καταναλωτών από την εκμετάλλευση των Τραπεζών (ψιλά γράμματα στις συμβάσεις, υπέρογκες προμήθειες και έξοδα) και την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

Διοίκηση και διαχείριση
ανθρώπινου δυναμικού

Η αξιοκρατία και η ισονομία πρέπει να κυριαρχήσουν κατά τη διαδικασία ανάδειξης στελεχών ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατευθεί το προσωπικό από τον αυθαίρετο και μεροληπτικό τρόπο με τον οποίο συχνά το διαχειρίζονται.
Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν πρέπει να περισσεύει κανείς. Δεν νοείται οι συνάδελφοι με γνώσεις, εμπειρία και ικανότητες να υποαπασχολούνται, να ετεροαπασχολούνται και στη χειρότερη περίπτωση να μην απασχολούνται, εξαιτίας του συγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης ή την ανασφάλεια αυτών που διοικούν.
Η αλλαγή της διαδικασίας αξιολόγησης με τρόπο που να πείθει τους συναδέλφους ότι οι επιλογές γίνονται με αμιγώς αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια.
Έτσι, θα αποφεύγεται η αναζήτηση βαθμολογικής δικαιοσύνης στα δικαστήρια και ο δημόσιος εξευτελισμός, αφού τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται κατά την αντιπαράθεση των δύο μερών εκθέτουν και την τράπεζα και τους συναδέλφους.
Η πολιτική ανάδειξης στελεχών που θα αναπληρώνουν αποτελεσματικά και χωρίς κίνδυνο αυτούς που αποχωρούν. Η ανανέωση της θητείας στελεχών στη λογική του αναντικατάστατου, εκτός του ότι προσβάλλει το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, αναδεικνύει ταυτόχρονα την αδυναμία της διοίκησης να παράγει στελέχη ικανά να ανταποκρίνονται σε ανώτερα καθήκοντα.

Ευθύνη Διοίκησης – εργαζομένων

Να αποκαταστήσουμε το κύρος και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στην Τράπεζα της Ελλάδος σε μια περίοδο που όλο και πιο συχνά αμφισβητείται η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητά της καθώς στην Τράπεζα της Ελλάδος η πολιτεία έχει αναθέσει την ευθύνη να προλαμβάνει τις αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία και να εισηγείται μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών προβλημάτων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναθέσει την υλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στα πλαίσια του ευρωσυστήματος. Προστρέχει ακόμη και σήμερα ο καταναλωτής – πελάτης των Τραπεζών για την προστασία του από τις αυθαιρεσίες των Τραπεζών. Η οργάνωσή της σε περιφερειακό επίπεδο (13 περιφέρειες) και η ενίσχυση του έργου και του ρόλου των υποκαταστημάτων, συμπληρωματικά με αυτή του Κεντρικού σε ζητήματα εποπτείας, διαφάνειας συναλλαγών και money laundering, θα αποκαταστήσει το κύρος της στην κοινωνία και θα εκπληρώνει το έργο που της έχει ανατεθεί.
Η ανάληψη νέων σύγχρονων εργασιών -στα πλαίσια της αποστολής μιας κεντρικής τράπεζας- θα αξιοποιήσει το προσωπικό της, θα δώσει νέα δυναμική στην Τράπεζα και θα εξασφαλίσει νέους πόρους που θα ενισχύουν την ανεξαρτησία της.
Εάν όλα αυτά θα αποτελέσουν και δικές σας επιλογές ο χρόνος θα δείξει. Εμείς περιμένουμε».


Σχολιάστε εδώ