Αναστολή πήρε ο Αλογοσκούφης!

Αντίθετα με την αίσθηση που έχει δημιουργηθεί, μάλλον παραμένει στη θέση του έως και τις εκλογές (όποτε κι αν διεξαχθούν) ο «τσάρος της Οικονομίας» Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται υπό κατηγορίαν ως υπεύθυνος για τη διάψευση των αισιόδοξων προβλέψεών του για την οικονομία. Πέραν βέβαια των επιπτώσεων που έχει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Το Μαξίμου φαίνεται ότι αυτήν τη στιγμή στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, όπως προέκυψε από τις τελευταίες συχνές συναντήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού με τον υπουργό. Προφανώς αποδέχθηκε ότι πάση θυσία θα πρέπει να βρει τους πόρους για το κοινοτικό πακέτο για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ο Κ. Καραμανλής στηρίζει τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και μάλιστα συνεφωνήθη κατά την τελευταία τους συνάντηση να δημιουργηθεί ένα πλάνο οικονομικό για την επόμενη… τριετία, αλλά και να δοθεί έμφαση στο πακέτο κατά της φτώχειας, που θέλει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για το Μαξίμου είναι άμεση ανάγκη να αντιμετωπισθεί το γενικότερο οικονομικό πρόβλημα. Κατόπιν αυτών σχεδιάζει πακέτο μέτρων ο κ. Γ. Αλογοσκούφης σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει ορίσει ο Καραμανλής.
Ενδεικτικό αυτής της εξέλιξης, δηλαδή της παραμονής του Αλογοσκούφη στην πλατεία Συντάγματος, θεωρείται και το γεγονός ότι και οι τρεις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα σε νευραλγικά πόστα ήταν επιλογές του Γ. Αλογοσκούφη. Ο μεν 32χρονος χημικός Μάριος Τσάκας, που ανέλαβε τη θέση του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, διετέλεσε πρώτα… σύμβουλος του «τσάρου», ενώ και ο Γιώργος Σφακιανάκης, που αναλαμβάνει πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, και ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, που ορίσθηκε ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, αποτελούν επίσης επιλογές του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
Υπογραμμίζεται ότι ο Μάριος Τσάκας αναλαμβάνει το νευραλγικό πόστο του ειδικού γραμματέα ειδικών ελέγχων, τη θέση δηλαδή του Σπύρου Κλαδά, σε μια περίοδο που η θέση αυτή… «καίει», αφού θα πρέπει να διεξαγάγει τον έλεγχο στα φορολογικά στοιχεία της Ζήμενς, κάτι που ενισχύει τα περί εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Αλογοσκούφη…
Μετά τα μαύρα μαντάτα για την οικονομία, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη, έκανε στροφή στα όσα μέχρι πριν αισιόδοξα υποστήριζε. Είπε συγκεκριμένα: «Είναι πολύ δύσκολες οι ημέρες που έρχονται. Η διεθνής συγκυρία δεν βοηθά καθόλου και οι δείκτες όσο πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου θα χειροτερεύουν σε όλα τα οικονομικά μεγέθη, πληθωρισμό, ακρίβεια κ.λπ.». Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στις προβλέψεις που έγιναν στο Εcofin, όμως αποτελεί πλέον βεβαιότητα ότι οι τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα, ενώ όλες οι θετικές προβλέψεις έχουν πάει στην άκρη…


Σχολιάστε εδώ