Αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ

Η διαφθορά, τα σκάνδαλα, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος και οι (άμεσες) επιπτώσεις σε βάρος της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος αποτέλεσαν μεγάλο μέρος συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου της
ΑΔΕΔΥ. Η έξοδος από τη γενικευμένη (πολιτική και κοινωνική) κρίση αποτέλεσε την αφορμή για τη διατύπωση προτάσεων και τοποθετήσεων διαπαραταξιακού χαρακτήρα, χωρίς όμως να απουσιάσει και η προσπάθεια συνέδρων της ΠΑΣΚ/ΔΥ και της ΔΑΚΕ να επιμερίσουν ευθύνες στους «αντίπαλους» πολιτικούς φορείς. Κοινό πάντως αίτημα η διαφάνεια και η αποκάλυψη και τιμωρία των υπευθύνων.
Σκοπιμότητες και συμψηφισμούς επιχείρησαν πολλοί ομιλητές των δύο μεγάλων παρατάξεων (ΠΑΣΚ/ΔΥ-
ΔΑΚΕ) και σημειώθηκαν εντάσεις που θύμιζαν τον γνωστό δικομματικό παραταξιακό καβγά. «Εσείς βαρύνεστε με χρηματιστήριο και ομόλογα», κατήγγειλαν οι ΔΑΚίτες, «εσείς είστε υπεύθυνοι για τα δομημένα» ανταπαντούσαν οι της ΠΑΣΚΕ.
«Παρεκτροπές» πάντως δεν σημειώθηκαν, καθώς πιο ψύχραιμοι και «αντικειμενικοί» εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων, που κατέθεσαν συγκροτημένες και μη επιθετικές απόψεις, παρότι δεν έλειπαν και οι «απαραίτητες» αιχμές…
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚ/ΔΥ) κ. Σπ. Παπασπύρου σύμφωνα με την οποία: «Το σκάνδαλο της Ζήμενς μπορεί να αποδυναμώσει ισχυρές πλευρές και δυνάμεις του πολιτικού συστήματος», και στη συνέχεια πιθανολόγησε πως είναι ορατός ο κίνδυνος για την ανάδυση του «κανένα» και του «τίποτα» – πρόβλημα που προκύπτει από την πτώση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (Αυτ. Παρέμβαση) κ. Ηλίας Βρεττάκος υπογράμμισε πως η διαφθορά και η αδυναμία πάταξής της επιβαρύνει με πρόσθετα προβλήματα τις όποιες παρεμβάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και υποστήριξε πως το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να πρωτοστατήσει για τη λήψη ριζικών και αποτελεσματικών μέτρων για περιορισμό του φαινομένου που είναι απόρροια της οικονομικής και πολιτικής «διαπλοκής».
Ο κ. Βρεττάκος ανέφερε ακόμη, πως η εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων ταμείων είναι μια από τις πηγές της διαφθοράς και της συναλλαγής.
Την ανάγκη ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος επισήμανε το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΜΕ) Δημ. Αγκαβανάκης, υποστηρίζοντας πως το ίδιο το σύστημα δημιουργεί τα φαινόμενα της διαφθοράς και τα αναπαράγει και ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει, όπως είπε, να επικεντρωθεί σε αυτόν τον στόχο.
Από τη ΔΑΚΕ ο κ. Κ. Σμυρνής τόνισε πως οι ευθύνες για τη σημερινή σήψη πρέπει να αναζητηθούν στο καθεστώς αδιαφάνειας και συναλλαγής που κυριάρχησε περί το 2000 και εκτόξευσε σαφείς βολές για τις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σμυρνής υποστήριξε πως όπου υπάρχουν «μιζαδόροι», όσο ψηλά και αν βρίσκονται, πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου της ΑΔΕΔΥ που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και πολλές αναγνώσεις είναι το ακόλουθο:
«Στη χώρα μας το γεγονός των ανολοκλήρωτων και στρεβλών δομών και διάρθρωσης της οικονομίας, του εύθραυστου πλαισίου του κοινωνικού κράτους, του παρασιτικού, διαμεσολαβητικού, πελατειακού συστήματος παντού στην οικονομία, το Κράτος, την πολιτική, εκτός των άλλων, σκάνδαλα κ.λπ., μεγεθύνει τις επιβαρύνσεις, τις επιπτώσεις της κρίσης, αφού και στο πολιτικό και στο οικονομικό επίπεδο το υψηλό του μέγεθος έχει σε συνθήκες κρίσης πολλαπλάσιο κόστος για την κοινωνία, τους εργαζομένους και τους πολίτες.
Παράλληλα, σε μια συγκυρία, σε μια στιγμή όπου η πολιτική λύση για την έξοδο από την κρίση είναι μείζονος σημασίας αναγκαιότητα, το σκάνδαλο της Ζήμενς, μπορεί να αποδυναμώνει ισχυρές πλευρές και δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, αλλά δεν απελευθερώνει στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο δυνάμεις με κατεύθυνση μιας νέας διάρθρωσης που να εξυπηρετεί τις ανάγκες, τα προβλήματα των εργαζομένων προς μια πολιτική διεύθυνση άμεσης εξόδου, αντιμετώπισης και λύσης.
Οι διεργασίες στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο ιδιαίτερα των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων παρουσιάζουν ακόμη και με τις δημοσκοπικές προσεγγίσεις την ανάδυση ενός χώρου του «κανένα» και του «τίποτα», που σημαίνει από συνολική απόρριψη έως αποστράτευση, σε κάθε όμως περίπτωση εάν από την πολιτική ρευστοποίηση πορευτούμε και σε κοινωνική ρευστοποίηση, το συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιμετωπίσει μια νέα ίσως και κάθετη υποχώρηση με ιδιαίτερο αρνητικό αντίκτυπο στην θέση και τους όρους επιβίωσης των ανέργων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
Χρειαζόμαστε, πρέπει να δουλέψουμε και να παρουσιάσουμε μια νέα προσπάθεια, να κλείσουμε τον κύκλο της μεταπολίτευσης και να κατακτήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μέσα από την ειλικρινή, ανοιχτή επικοινωνία, να συμβάλουμε με μια νέα αξιοπιστία και δυναμική, με πολιτικοκοινωνικό τρόπο και όχι κομματικό-κοινωνικό, σε πολιτικές λύσεις και εξελίξεις υπέρ των κοινωνικών τάξεων, στρωμάτων και ομάδων που πρέπει να υπηρετούμε και όχι μόνο να εκφράζουμε.
Αυτό σημαίνει, κατέληξε ο κ. Παπασπύρου, ότι πρέπει να προκρίνουμε την πολιτική ανανέωση στο συνδικαλιστικό κίνημα από τις θέσεις έως τις μορφές δράσης του.
Και ο δεύτερος στην ιεραρχία της ΠΑΣΚ/ΔΥ και στέλεχος της ΑΔΕΔΥ (αντιπρόεδρος), ο κ. Κώστας Παπαντωνίου, σε σχετική αναφορά του για τη «σαπίλα και τη σήψη των ημερών» είπε χαρακτηριστικά:
«Βιώνουμε σήμερα, ακρίβεια, φτώχεια, διαφθορά, σκάνδαλα και μια διαδικασία και μια διαφθορά η οποία πραγματικά αγκαλιάζει όλο το πολιτικό σύστημα», είπε ο κ. Παπαντωνίου, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις των συνδικαλιστών της Αυτ. Παρέμβασης και του ΠΑΜΕ που φώναζαν πως η διαφθορά αφορά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Ο συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ/ΔΥ τόνισε με έμφαση πως η παράταξη που εκπροσωπεί υποστηρίζει πως «όπου υπάρχουν ευθύνες, όπου διαπιστωθεί διαφθορά θα πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία – ανεξαρτήτως σε ποιον χώρο υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα».


Σχολιάστε εδώ