Έρευνα για την Ειρ. Νικολοπούλου από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ

Έρευνα για το αν η Ειρήνη Νικολοπούλου έχει εταιρεία δημοσίων σχέσεων διεξάγει το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Η υπόθεση έφθασε στο πειθαρχικό της Ένωσης Συντακτών εξαιτίας μιας μεγάλης διαμάχης που υπάρχει στο δορυφορικό πρόγραμμα της
ΕΡΤ. Οι καταγγελίες, χωρίς αναφορές σε ονόματα έφθασαν ως τη Βουλή, ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ μιλώντας με δημοσιογράφους είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «προσωπική διένεξη». Κομβικό σημείο στην υπόθεση της έρευνας είναι αν η δημοσιογράφος στις εκπομπές της στην ΕΡΤ World φιλοξένησε και πελάτες της εταιρείας About World ΕΠΕ, στην οποία εμφανίζεται ως εταίρος. Το σύντομο ιστορικό της εταιρείας έψεις ως εξής.

About Media: Σκοπός η «πρόσβαση»
και η «επαφή» των πελατών με τα ΜΜΕ

Η εταιρεία About Media ΕΠΕ συνεστήθη το 2002 με πρώτους εταίρους τους Ειρήνη Νικολοπούλου του Λεωνίδα και της Αικατερίνης δημοσιογράφο, Κατίνα Νικολοπούλου, συνταξιούχο, Μαρία Μορφιάδου, ιδιωτική υπάλληλο. Το κεφάλαιο της εταιρείας ανερχόταν στα 18.000 ευρώ. Και στον σκοπό της περιλαμβάνονταν «ο σχεδιασμός της επικοινωνιακής πολιτικής, η παροχή συμβουλών σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των σχέσεων των πελατών της στην πρόσβαση και την επαφή τους με τα ραδιοτηλεοπτικά και τα έντυπα, και η συμβολή στη δημιουργία και παρουσίαση της σωστής εικόνας των πελατών προς το κοινό, τους ψηφοφόρους και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (image making).
Στη συνέχεια, στις 24 Οκτωβρίου 2002, η Κατίνα Νικολοπούλου πουλάει τη συμμετοχή της στην Άννα Βάρτσου του Λεωνίδα και της Αικατερίνης. Όπως προκύπτει από το καταστατικό, η Ειρήνη Νικολοπούλου έχει καταβάλει 10.980 ευρώ, η Άννα Βάρτσου 6.300 ευρώ και η Μαρία Μορφιάδου 720 ευρώ. Η επόμενη τροποποίηση του καταστατικού γίνεται στις 15 Οκτωβρίου 2007. Οι 3 εταίροι
αποφασίζουν την παράταση της εταιρείας για άλλα 20 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2027. Σε αυτή την απόφαση η Άννα Βάρτσου καταγράφεται ως Άννα Νικολοπούλου, η οποία από το 2002 έχει την εκπροσώπηση της εταιρείας.
Η About Media το 2007 εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους 69.459 ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 118.187 ευρώ το 2006. Ο κύκλος εργασιών το 2007 ανήλθε σε 638.759 ευρώ, έναντι 1.105.488 ευρώ το 2006. Το υπόλοιπο των κερδών που μεταφέρονται στην επόμενη χρήση είναι ύψους 102.752 ευρώ.

Οι πελάτες της εταιρείας
Η ιστοσελίδα www.aboutmedia.gr τις προηγούμενες μέρες δεν λειτουργούσε. Όμως με βάση τα στοιχεία που παρουσίαζε στο παρελθόν, στην ενότητα των εφαρμογών της About Media αναφέρονταν η Αττική Οδός (επικοινωνιακό πρόγραμμα), η Siemens (επικοινωνιακό πρόγραμμα), η «ΤΡΑΜ»
(επικοινωνιακό πρόγραμμα), η Νομαρχία Πειραιά (επικοινωνιακό πρόγραμμα προβολής), το Μουσείο της Ελιάς, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (επικοινωνιακό πρόγραμμα), ο ΗΣΑΠ
(εταιρικό video), ο ΟΛΠ (εταιρικό video), το επικοινωνιακό πρόγραμμα υπουργείου Εσωτερικών για τους τσιγγάνους. Μεταξύ των συνεδρίων που διοργάνωσε είναι και το Συμπόσιο των 7 Σοφών, στο οποίο, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία, μεταξύ των χορηγών περιλαμβάνονταν η ΕΡΤ, η ΝΕΤ 105,8 και το Τρίτο Πρόγραμμα. (Συνεπώς η ΕΡΤ γνώριζε την παρουσία της εταιρείας.)
Τα πρώτα δημοσιεύματα έγιναν από το «Π», στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε και ο «Κόσμος του Επενδυτή». Το θέμα έφτασε στη Βουλή από 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Χρήστος Αηδόνης, Μάρκος Μπόλαρης, Μιχάλης Παντούλας, Δημήτρης Τσιρώνης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, χωρίς να αναφέρονται σε συγκεκριμένα ονόματα, υποστήριζαν στην ερώτησή τους πως στην ΕΡΤ «εδώ και καιρό λειτουργεί υπό τις ευλογίες της διοίκησης ”παραμάγαζο” προώθησης και προβολής μέσω της κρατικής τηλεόρασης συμφερόντων συγκεκριμένων ιδιωτικών εταιρειών
επικοινωνίας».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της
ΕΡΤ, Κώστας Κέκης, στην απάντηση που έστειλε προς το υπουργείο Επικρατείας, για να προωθηθεί στη Βουλή, υποστηρίζει τα εξής:
• «Ουδέν αναληθέστερον των καταγγελιών περί προώθησης και προβολής μέσω της ERT World συμφερόντων συγκεκριμένων ιδιωτικών εταιρειών επικοινωνίας. Ουδέποτε, ούτε στο παρελθόν ούτε σήμερα η διοίκηση της ΕΡΤ δημιούργησε καθεστώς ευνοιοκρατίας, για την προβολή συμφερόντων μιας ή περισσοτέρων
ιδιωτικών εταιρειών» (…)
• «Αξίζει να σημειωθεί ότι η ERT World από το 2004 και μετά παρουσιάζει συνεχώς ανοδική πορεία με υψηλούς δείκτες τηλεθέασης. Στη διεύθυνση εργάζεται μια δημιουργική ομάδα επαγγελματιών, με μοναδικό κριτήριο την ικανότητα και τη γνώση του αντικειμένου, χωρίς κομματικές διακρίσεις». Θυμίζουμε πως διευθυντής της ERT World είναι ο Νίκος Κούρτης, με αποκλειστική σύμβαση εργασίας, η οποία ως το 2007 ανερχόταν στα 7.000 ευρώ (μικτό ποσό) τον μήνα. Αναπληρώτρια διευθύντρια είναι η Ντίνα Οικονομίδου, σύζυγος του Γ. Χουλιάρα, με το ίδιο επίπεδο αμοιβής.


Σχολιάστε εδώ