Έμφαση στις ευρωεκλογές δίνει το ΚΚΕ
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι η επίθεση αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή του Περισσού, ο οποίος βλέπει ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές παραμένουν σε κάθε περίπτωση υψηλότερα από αυτά του ΚΚΕ και με τίποτα δεν θα ήθελαν αυτή η υπεροχή να καταγραφεί στις κάλπες των ευρωεκλογών. Και αυτό γιατί μια τέτοια καταγραφή θα ανατρέψει για πρώτη φορά τους «εσωαριστερούς συσχετισμούς» εις βάρος του ΚΚΕ, κάτι που, όπως είναι φυσικό, δεν επιθυμούν με τίποτα τα στελέχη του.
Έτσι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές το ΚΚΕ θα στρέφει τα βέλη του όχι μόνο στα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρεί ευάλωτο στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον εντάσσει στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Αυτό ακριβώς ήθελε να δείξει η Α. Παπαρήγα με την πολυζητημένη δήλωσή της για τη «Μαρία την άσχημη». Έχει ιδιαίτερη σημασία το σκεπτικό της, αφού θα το βρίσκουμε μπροστά μας σε όλη την περίοδο μέχρι τις Ευρωεκλογές: «Η αντίθεση του ΣΥΝ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει, για να το πω πιο παραστατικά, μου θυμίζει το σίριαλ που παίχτηκε και είχε και μεγάλη επιτυχία: ”η Μαρία η άσχημη”. Αν βγάλουμε κάποια σιδεράκια, βγάλουμε τα χοντρά γυαλιά, φτιάξουμε και τα μαλλιά της Μαρίας, έρθει και ένας στυλίστας να την ντύσει, τότε γίνεται όμορφη. Ακριβώς αυτή είναι η αντίθεσή του. Θέλει μια καλύτερη βιτρίνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε καν στους ευρωσκεπτικιστές δεν μπορείς να εντάξεις τον φορέα αυτό».
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το ΚΚΕ στις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι το γεγονός ότι ένα χρόνο πριν αυτές γίνουν, δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ευρωεκλογές, την οποία παρουσίασε η ίδια η Α. Παπαρήγα.
Το ΚΚΕ θέτει κεντρικό στόχο των εκλογών αυτών την αποδοκιμασία του δικομματισμού («να υποστούν πανωλεθρία τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής» είναι η σχετική ρήση) και την ενίσχυση της «πραγματικής και γνήσιας αντίστασης και ανυπακοής στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Θέτοντας ως κριτήριο ψήφου τη στάση του κάθε κόμματος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Περισσός -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση στον ΣΥΝ. Γίνεται η εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, είτε της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ είτε στη συμμόρφωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε «ναι».
Τα στελέχη του ΚΚΕ τονίζουν ότι όταν οι αντιστάσεις των λαών της Ευρώπης έφταναν σε υψηλά επίπεδα, ο ΣΥΝ έλεγε ένα «όχι» υποκριτικό και νόθο. Ως παράδειγμα φέρνουν το «όχι» του ΣΥΝ στην Ευρωσυνθήκη, τονίζοντας ότι το κόμμα αυτό «είναι εναντίον αυτής της Ευρωσυνθήκης αλλά υπέρ ενός καλύτερου ευρωσυντάγματος. Είναι υπέρ της Ομοσπονδίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κατάργησης των εθνικών κρατών-μελών της.
Με δεδομένο ότι σε όλες τις προηγούμενες ευρωεκλογές το ΚΚΕ σημείωνε ποσοστά αρκετά μεγαλύτερα από αυτά των εθνικών εκλογών, στον Περισσό εκτιμούν ότι το διψήφιο ποσοστό στις επικείμενες ευρωεκλογές είναι εφικτό δεδομένου ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές έφτασε στο 8%. Ως εκ τούτου, η Α. Παπαρήγα προχώρησε σε άνοιγμα και σε ψηφοφόρους που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά «εκλογές έχουμε, δεν ψηφίζουμε για το καταστατικό του κόμματος, ούτε για να γίνει κάποιος μέλος του ΚΚΕ».