XΡΗΜΑτιστήριο

> Θετικά κινήθηκε η ελληνική αγορά, κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι αρχικές απώλειες ψαλιδίστηκαν σταδιακά από τις τοποθετήσεις στον χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης και των τραπεζών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.439,71 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. H αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 282,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 47,4 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν αυτοί των Τροφίμων-ποτών, Εμπορίου και Προσωπικών-οικιακών προϊόντων, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν εκείνοι των Πετρελαίου-Αερίου και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Την επομένη επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις καθώς η αποκοπή μερίσματος του ΟΤΕ, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, η στροφή των επενδυτών στις πρώτες ύλες και η σημαντική πτώση των αγορών της Νέας Υόρκης ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.286,834 μονάδες, χαμηλότερα κατά 4,44%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 286,2 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικές απώλειες για Εθνική Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Marfin Popular, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Alapis,MIG, ΕΛΠΕ Μυτιληναίος και Intralot. Ψυχρολουσία και σκωτσέζικο ντους επεφύλαξε στους επενδυτές η συνεδρίαση που ακολούθησε, καθώς οι αρχικές τοποθετήσεις σε μετοχές των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης μετατράπηκαν γρήγορα σε μαζικές ρευστοποιήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 3.190,41 μονάδες, μείον 2,93% και την αξία των συναλλαγών στα 390,2 εκατ. ευρώ. Την επομένη, παρά τις σημαντικές απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι συντονισμένες παρεμβάσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και η υψηλή μεταβλητότητα βοήθησαν στην αναστροφή της πτωτικής τάσης της ελληνικής αγοράς, αφυπνίζοντας τους επενδυτές σε επανατοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να εκτοξευτεί στις 3,289.40 μονάδες με κέρδη της τάξης του 3,10% και την αξία των συναλλαγών στα 437,68 εκατομμύρια ευρώ. Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,08%, της μεσαίας ενισχύθηκε κατά 0,72%, ενώ ο HYPERLINK έγραψε συν 0,43%. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 126 ήταν ανοδικές, έναντι 107 πτωτικών και 49 αμετάβλητων.

> Σε ένα καλό δίμηνο ελπίζουν πλέον οι παράγοντες της χρηματαγοράς, καθώς ο φετινός Ιούνης ήταν ένας από τους χειρότερους των τελευταίων δεκαετιών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να σημειώνει κάθετη πτώση, τις τιμές των επιμέρους μετοχών να καταγράφουν διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ και τον τζίρο να κινείται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα. Το ίδιο καταστροφικό ήταν και το πρώτο εξάμηνο του 2008 με τις συνολικές απώλειες να ξεπερνούν το 33,5%, τους δείκτες να βάφονται κόκκινοι, τον πληθωρισμό να αποτελεί μόνιμο σκιάχτρο, τις τράπεζες να έχουν καταβαραθρωθεί, το πετρέλαιο να έχει πάρει την ανιούσα και το δολάριο να καταγράφει αδυναμία έναντι του ευρώ.

> Στα δύσκολα φαίνονται οι ικανοί, έτσι δεν είναι, κ. Αράπογλου; Μόνο «ασφαλές καταφύγιο» δεν αποδείχθηκε η μετοχή της Εθνικής, καθώς η διοίκησή της από τη μια στάθηκε «ανίκανη» να αντιμετωπίσει τις ρευστοποιήσεις των ξένων επενδυτών και από την άλλη φάνηκε «ανήμπορη» να βρει λύσεις στην υποτιμητική κερδοσκοπία των εγχώριων παικτών.

> Οι αλλαγές σε καίρια «πόστα» εισηγμένων επιχειρήσεων καλά κρατούν! Μετά τους προϊσταμένους των υπηρεσιών εξυπηρέτησης μετόχων, τους οικονομικούς διευθυντές, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, σειρά φαίνεται να παίρνουν οι υπεύθυνοι των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ευρωπαϊκής Πίστης.

> Αφού το οικονομικό επιτελείο δεν κατάφερε να «ελέγξει» τους ειδικούς λογαριασμούς των «σκληροπυρηνικών» υπουργείων, στράφηκε στους αδύναμους κρίκους της χρηματοδότησης, που δεν είναι άλλοι από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ας είναι πάντως καλά ο κρατικός προϋπολογισμός, που αναμένεται να καλύψει την όποια διαφορά προκύψει από το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.

> «Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια»! Άκρως απολογητική ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση της Λάμψα που από τη μια επισήμαινε ότι τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου είναι εκλεγμένα από τη γενική συνέλευση των μετόχων και δεν έχουν καμία σχέση με τη Siemens και από την άλλη σημείωνε ότι όπως όλα τα ξενοδοχεία έτσι και η «Μεγάλη Βρεταννία» διαθέτει roof-garden για μικρό τμήμα του οποίου ευρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης διοικητικής διαφοράς με τον Δήμο Αθηναίων.

> Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει! Από την επικείμενη συγχώνευση των εταιρειών Attica Συμμετοχών, Blue Star Ναυτιλιακή και Superfast Ferries, επισημαίνουμε τις αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων να ορίσουν διαφορετικούς ελεγκτικούς οίκους, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επί του ευλόγου της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών.

> Η διεθνής κρίση, οι λανθασμένες επιλογές των διοικήσεων και οι αλαζονικές προσπάθειες των «μεγάλων» του χώρου


Σχολιάστε εδώ