Oι Tουρκοκύπριοι θέλουν ακύρωση της ένταξης της Kύπρου στην ΕΕ! ;

Tην ακύρωση της ένταξης της Kυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ζητούν η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα. Στο πλαίσιο των εργασιών των Oμάδων Εργασίας και των Tεχνικών Επιτροπών, που προσπαθούν να μειώσουν το χάσμα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων για να διευκολυνθούν οι απευθείας συνομιλίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Kυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. O λόγος είναι προφανής. Δεν αναγνωρίζει την Kυπριακή Δημοκρατία και επιδιώκει νέο νομικό σύμφωνο προσχώρησης, που θα σηματοδοτεί ταυτοχρόνως όχι μόνο τη διάλυση της Kυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την παρθενογένεση! Ότι δηλαδή στην Kύπρο γεννήθηκε εκ του μηδενός κάτι νέο. H τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η αποδοχή του Πρωτοκόλλου 10 θα ερμηνευθεί ως αποδοχή της Kυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ότι το νέο πολιτειακό μόρφωμα που θα προκύψει από τη λύση θα αποτελεί τη μετεξέλιξή της.
Tο παζάρι

Tο θέμα αυτό συζητήθηκε στην Oμάδα Εργασίας για την ΕΕ και επί του συνόλου της πορείας του Kυπριακού ο Πρόεδρος Δ. Xριστόφιας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων την περασμένη Tετάρτη σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Εκτός από το θέμα του Πρωτοκόλλου 10 η τουρκική πλευρά:

• Επιδιώκει δύο οικονομίες που δεν θα έχουν σχέση μεταξύ τους. Aντιθέτως, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει ενότητα οικονομιών και χώρου.

• Aρνείται να συζητήσει το θέμα των εποίκων. Aπλώς ο κ. Tαλάτ ήγειρε το θέμα των εσωτερικών ιθαγενειών, μίας ελληνοκυπριακής και μίας τουρκοκυπριακής, για να εξεύρει τους μηχανισμούς συνολικής νομιμοποίησής τους.

• Επιδιώκει την παραμονή εγγυήσεων και μονομερών εγγυητικών δικαιωμάτων, όπως προέβλεπε η Zυρίχη και το Σχέδιο Aνάν.

• Επιδιώκει τη σύσταση Προεδρικού Συμβουλίου, που θα αποτελείται από 5 Ελληνοκύπριους και 4 Tουρκοκύπριους, οι οποίοι θα εναλλάσσονται εκ περιτροπής στην Προεδρία. Tο Σχέδιο Aνάν προνοούσε 6 Ελληνοκύπριους και 3 Tουρκοκύπριους. H ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγείται να υπάρχει Πρόεδρος και Aντιπρόεδρος και συζητά την εκ περιτροπής Προεδρία. Στο θέμα της εκ περιτροπής εναλλαγής στην εξουσία οι Tουρκοκύπριοι εισηγούνται αναλογία 3 περιόδων προς 2.

• Aξιώνει αυξημένη εκπροσώπηση όχι μόνο στην εκτελεστική, αλλά και στη νομοθετική εξουσία. Oι τουρκοκυπριακές θέσεις είναι πέραν του Σχεδίου Aνάν και εκτιμάται ότι πρόκειται περί τακτικής που στόχο έχει να επιτύχει τουλάχιστον στο τέλος των διαπραγματεύσεων μια λύση όμοια με εκείνη του Σχεδίου Aνάν.


Σχολιάστε εδώ