Χαμένη ευκαιρία
Η κρίση του πολιτικού συστήματος, που αναδείχτηκε και με το σκάνδαλο «Siemens», ωθούσε στη σωτήρια επιλογή της αναδόμησης και της εξυγίανσής του. Ωστόσο, αντί τα κόμματα ν’ αρπάξουν από τα μαλλιά την ευκαιρία προκειμένου να αναγεννήσουν το πολιτικό σύστημα, προτίμησαν να χειριστούν επικοινωνιακά την κρίση και με κριτήριο το μικροκομματικό συμφέρον. Έτσι φαίνεται να χάνεται μια μοναδική ευκαιρία να σωθεί η πολιτική (και οι πολιτικοί) από τη μέγκενη της γενικευμένης απαξίωσης – κι αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, όντως κινδυνεύει η πολιτική τάξη να την «πάρει ο κόσμος με τις πέτρες!».
•Κάλλιστα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως έχοντες ειδική ευθύνη εναλλασσόμενοι στο σύστημα διακυβέρνησης, ορθολογικά σκεπτόμενοι, θα μπορούσαν από κοινού να συγκροτήσουν μια επιτροπή «εκ προσωπικοτήτων» η οποία θα αναζητούσε πλατφόρμα αναδόμησης του πολιτικού συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί και έναντι του πολιτικού χρήματος και των φαινομένων διαφθοράς και έναντι των εξωθεσμικών κέντρων ισχύος. Η ίδια επιτροπή θα μπορούσε να κάνει και προτάσεις αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να προσαρμοστεί κι αυτός στο νέο πλαίσιο, οπότε θα είχαμε μια συνολική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και οριστική έξοδό του από τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης. Ωστόσο, αντ’ αυτού είχαμε επικοινωνιακές διευθετήσεις…
• Έστω και την ύστατη στιγμή και με δεδομένη τη διαθεσιμότητα του Γιώργου Παπανδρέου, για μέτρα αναμόρφωσης και εξυγίανσης, ως πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής έχει την υποχρέωση να κινηθεί προς τη σωτήρια κατεύθυνση και με δική του πρωτοβουλία να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση, ώστε να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις, που να ικανοποιούν το «δέον γενέσθαι». Διαφορετικά, το σκάνδαλο «Siemens» θα γίνει η ταφόπλακα της καθολικώς απαξιωμένης πολιτικής και των πολιτικών.