Στόχος εμπρηστών ο Υμηττός!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως είχε συλληφθεί στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, στις 5.45 τα ξημερώματα, ένας νεαρός συμβασιούχος υπάλληλος των Γλυκών Νερών να βάζει φωτιά. Ο συλληφθείς ομολόγησε 23 εμπρησμούς! Και είναι περίεργο γιατί η σύλληψή του δεν ανακοινώθηκε από την Αστυνομία. Η μητέρα του είναι μόνιμη υπάλληλος του Δήμου Γλυκών Νερών.

Εξάλλου προχθές συνελήφθη και μια 30χρονη άνεργη από το Χαλάνδρι η οποία ομολόγησε τους εμπρησμούς σε Χαλάνδρι, Υμηττό και Ραφήνα το 2006. Η συλληφθείσα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν την Αστυνομία (έχει προφυλακιστεί άλλες 4 φορές), γιατί είναι πυρομανής, αλλά οι αστυνομικοί όλο αυτό το διάστημα την παρακολουθούσαν για να διαπιστώσουν αν τη χρησιμοποιούν κάποιοι που έχουν σχέδιο εξαφάνισης των δασών της Αττικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον εκτός από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τη ΔΑΕ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ασχολείται και η ΕΥΠ!

Στα χέρια του Αττικάρχη Ιωάννη Γκούτσικα και του αρχηγού τής Πυροσβεστικής Αθ. Κοντοκώστα υπάρχουν εμπιστευτικές επιστολές του Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά, στις οποίες υπογραμμίζει ότι ο Υμηττός θεωρητικά θα είναι ο πρώτος στόχος των εμπρηστών το φετινό καλοκαίρι! Μάλιστα διατυπώνει την πρόταση για τη σύσταση ειδικής ανακριτικής ομάδας η οποία και θα ερευνήσει τα τελευταία συμβάντα στα Γλυκά Νερά.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αυτή ο δήμαρχος επισημαίνει τα εξής:

«Δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα περί συμφερόντων κ.λπ. που είμαι σίγουρος ότι είστε ενήμερος, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες, θα ήθελα όμως να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου, εν όψει μάλιστα του μακρού της αντιπυρικής περιόδου που έχουμε μπροστά μας, γιατί θεωρώ ότι τα εν λόγω δεν είναι τυχαία.

Ο Σύνδεσμός μας λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα που του αναλογούν, καθορισμοί, ετοιμότητα κ.λπ., δεν πιστεύουμε όμως ότι είναι αρκετά για την αποτροπή κακόβουλων ενεργειών.

Δεν θα θέλαμε βέβαια να υπεισέλθουμε στο ανακριτικό έργο των υπηρεσιών, θεωρώ όμως ότι θα έπρεπε να επικοινωνήσω μαζί σας την έντονη ανησυχία μου και να σας προκαλέσω για τη σύσταση ειδικής ανακριτικής ομάδας, η οποία και θα ερευνήσει τα εν λόγω συμβάντα, ιδιαίτερα στην περιοχή των Γλυκών Νερών».

Στο ότι η φωτιά ξεκίνησε από τα Γλυκά Νερά δίδεται η εξήγηση πως υπάρχουν στην περιοχή δύο ομάδες στον δήμο που ανταγωνίζονται σε όλα τα επίπεδα και γύρευε ποιες είναι οι επιδιώξεις τους και τι συμφέροντα έχουν.

Σημαντικά στοιχεία για τον εμπρησμό στον Υμηττό έχει και ο επικεφαλής της ΔΑΕ Δημ. Καλογερόπουλος, ο οποίος συνεχίζει τις έρευνές του, παρά τα πολλά εμπόδια που συναντά σε κάθε βήμα του! Είναι δε χαρακτηριστικό πως έχει δεχθεί και αφόρητες πιέσεις για να «κλείσει» την υπόθεση! Μεγάλο «παιγνίδι» σχετικά με την υπόθεση λέγεται ότι παίζει και το Τμήμα Ασφάλειας Γλυκών Νερών!

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, πρέπει να ομολογήσουμε πως οι περισσότεροι από τους 13 δήμους που έχουν την ευθύνη της φύλαξης του Υμηττού δείχνουν αδιαφορία! Δεν έχουν συντάξει ούτε καν επιχειρησιακό σχέδιο, δεν συνεργάζονται και δεν έχουν εξοπλισμό.

Εντυπωσιακό εξάλλου είναι το γεγονός ότι σʼ όλη αυτή την τεράστια περιοχή γύρω-γύρω από τον Υμηττό, που καλύπτει 13 δήμους κατοικεί πάνω από 1.100.000 κόσμος και δεν έχει δασαρχείο, αλλά υπάγεται στο Δασαρχείο… Πεντέλης. Και εδώ, όπως λένε οι δήμαρχοι, είναι άμεση ανάγκη να συσταθεί Δασαρχείο Υμηττού, οπότε και θα υπάρχει μεγαλύτερη προστασία.

Όπως όμως αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο Υμηττός δεν είναι καθόλου ασφαλής σε ό,τι αφορά τις φωτιές, αφού είναι ανοχύρωτος, και υπάρχουν 6 στρατόπεδα, αποθήκες καυσίμων, εγκαταστάσεις της Αερονομίας μέχρι και η Σχολή Νοσηλευτριών και κυκλοφορεί ένα σωρό κόσμος. Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν πως ο Υμηττός δεν πρόκειται να γλιτώσει από τους εμπρηστές αν δεν κηρυχθεί από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή εθνικό πάρκο, για να έχει φύλαξη επί 24ωρης βάσης, φυλάκια ελέγχου σε όλες τις προσβάσεις και τακτικές περιπολίες από ξηρά και αέρα. Επίσης επαναφέρεται η πρόταση να αναλάβει τη φύλαξη του δρυμού ο Στρατός όπως γινόταν και παλαιότερα. Δεν είναι δυνατόν ένα βουνό με 6 στρατόπεδα να μη φρουρείται από στρατιώτες.

Και κάτι ακόμα: Στα μέτρα που προτείνονται μεταξύ των άλλων για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από τις φωτιές στον Υμηττό, είναι να καταργηθεί η Β΄ ζώνη, που επιτρέπει να δίδονται άδειες για «ελαφρές» λυόμενες κατασκευές (όπως π.χ. τα αναψυκτήρια) γιατί οι κατασκευές αυτές συγκεντρώνουν κόσμο σε απόκρυφα σημεία του δάσους, με αποτέλεσμα από ένα τσιγάρο ή ένα σπασμένο μπουκάλι να προκληθεί πυρκαγιά, η οποία γύρευε πότε θα σβήσει…

Ένα πρόσφατο περιστατικό αποδεικνύει πόσο δίκιο έχουν αυτοί που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Συγκεκριμένα, έφτασε πριν από λίγες ημέρες σε πυροφυλάκιο του δάσους των Γλυκών Νερών ένας τύπος μαστουρωμένος με άγνωστες προθέσεις. Ειδοποιήθηκε ο διοικητής Ασφάλειας της περιοχής, τον ξυλοκόπησε και τον άφησε να φύγει αλλά για το περιστατικό αυτό δεν ενημέρωσε κανέναν.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προτάσεις του δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος έχει δημιουργήσει τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) μαζί με τους δημάρχους Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών, ο οποίος έχει στόχο την προστασία του Υμηττού.

Ο κ. Χαρδαλιάς προτείνει εκτός των άλλων τη σύσταση μιας Ενιαίας Διαχειριστικής Αρχής στην οποία πρέπει να συμμετέχουν, πέραν των εκπροσώπων των όμορων δήμων, οι εκπρόσωποι του δασαρχείου και της νομαρχίας. Στόχος της διαχειριστικής Αρχής πρέπει να είναι η ανάδειξη του δάσους ως τόπου προορισμού από τους πολίτες, η οποία εντέλει θα συντελέσει στην προστασία του από αυθαιρεσίες και την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Ο ΣΠΑΥ και η τοπική αυτοδιοίκηση προτίθενται και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση γι’ αυτήν την ενιαία διαχειριστική Αρχή, μια και καθημερινά αποδεικνύουν ότι τα θέματα περιβάλλοντος μπορούν να αποτελέσουν σημεία συνεννόησης και συνεργασίας. Η μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση του Συνδέσμου, υποστηρίζει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά και η εμπειρία που έχει πλέον αποκτήσει η αυτοδιοίκηση εγγυάται την αυριανή επιτυχή λειτουργία της διαχειριστικής Αρχής. Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στον Υμηττό αποτελούν δείγμα, αλλά και εγγύηση της εργατικότητάς μας και της βούλησής μας να συνεισφέρουμε στην υπόθεση Υμηττός.

Τι απομένει για να γίνουν οι προτάσεις μας πραγματικότητα; Η θέληση της Πολιτείας να προστατέψει πραγματικά τον Υμηττό, η βούλησή της να συγκρουστεί με συμφέροντα και καθεστηκυίες λογικές και η ανάγκη να ξεκαθαρίσει σε φερόμενους ως «ιδιοκτήτες» ότι οι μόνοι ιδιοκτήτες του δασικού μας πλούτου είναι οι ίδιοι οι ενεργοί πολίτες.

Διαφορετικά, έπειτα από κάθε καταστροφική πυρκαγιά «θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα» αναζητώντας και πάλι ευθύνες. Τότε όμως θα είναι αργά. Πολύ αργά…

Ανεξάρτητα με όλα αυτά, εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε και να σημειώσουμε είναι ότι υπάρχει σχέδιο για την… εξαφάνιση του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, που είναι το δάσος του Υμηττού. Οπότε όλες οι ενέργειες, όλες οι προσπάθειες και όλοι οι σχεδιασμοί σ’ αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούν: Στο να μην… περάσουν τα σχέδια εκείνων που θέλουν να κάνουν… κρανίου τόπο τα όποια δάση απέμειναν στον Υμηττό. Γιατί στο λεκανοπέδιο ήδη βλέπουμε τις αρνητικές συνέπειες που είχαν στο περιβάλλον οι περσινές φωτιές στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Για να μη βιώσουμε λοιπόν τα χειρότερα και για να μη γίνει… σεληνιακό τοπίο η Αττική, ας προστατεύσουμε ό,τι απέμεινε. Μπορούμε!


Σχολιάστε εδώ