Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δδ Έρμαιο στις διαθέσεις των πωλητών παρέμεινε και την εβδομάδα που τελείωσε το ΧΑ και πιθανότατα θα παραμείνει και… έρημο από ιδιώτες επενδυτές τις προσεχείς εβδομάδες εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση! Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τους επαγγελματίες της αγοράς μας, οι οποίοι ούτως ή άλλως αδυνατούν να εξαγάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τη συνέχεια της πορείας!
δδ Ας μην ξεχνάμε πως όταν ξεκίνησε η εβδομάδα το ζητούμενο ήταν να «κρατήσει» το επίπεδο στήριξης των 3.280 μονάδων. Την Τετάρτη ο δείκτης είχε περάσει ενδοσυνεδριακά και κάτω από τις 3.200!
δδ Επομένως, το κυρίως ζητούμενο των επόμενων ημερών είναι η αντιστροφή της τάσης. Ποιας τάσης δηλαδή, το σωστότερο είναι του… χειμάρρου που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του στην αγορά μας και καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή την επανάκαμψη των μικρών, εκείνων δηλαδή που είθισται να «σφαγιάζονται» πρώτοι σε τέτοιες περιόδους κρίσης.
δδ Μη διαβάζετε και μη δίνετε σημασία σε όσους απευθύνουν εκκλήσεις για ηρεμία και ψυχραιμία. Όποιος χάνει τα αυγά και τα πασχάλια σε μιαν αγορά που καταρρέει, ουδόλως ενδιαφέρεται για ψυχραιμία. Και λογικό είναι να διερωτώνται πολλοί κατά πόσον πρέπει να πουλήσουν όσα χαρτιά τους έχουν απομείνει ή να κάνουν υπομονή (;) και να περιμένουν καλύτερες ημέρες.
δδ Τέλος, για να μην ακούτε διάφορα σενάρια, η κρίση μπορεί να σηματοδοτήθηκε από την εντονότατη πίεση στα χαρτιά του 20άρη, αλλά η συνέχεια αποδεικνύει πως πουθενά δεν υπάρχουν καταφύγια! Ενδεικτικό είναι ότι μεσοβδόμαδα ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης (ο 80άρης) κατέγραψε νέα χαμηλή τιμή κάτω και από τις 800 μονάδες.
δδ Το μόνο βέβαιο είναι πως για να αναστραφεί το κλίμα χρειάζεται μια γενναία εκδήλωση ενδιαφέροντος -έμπρακτη βεβαίως- εκ μέρους των ξένων θεσμικών. Με δυο λόγια πρέπει να ξανάρθουν αγοραστές εξ Εσπερίας και να ξαναμπούν σε θέσεις τις οποίες μέχρι πρότινος πουλούσαν μετά μανίας. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις μεγάλες διεθνείς αγορές, εκεί δηλαδή όπου καταγράφουν σημαντικές απώλειες όσοι ξένοι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και Ελλάδα…
δδ Μέχρι να συμβεί αυτό δεν νομίζω πως θέλει πολλή σκέψη το να διαλέξει κανείς την αποχή ή έστω τη διασφάλιση των όποιων θέσεών του. Γιατί μπορεί στελέχη εταιρειών που ετοιμάζονται να εισέλθουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να δηλώνουν πως τώρα είναι η ώρα για τοποθετήσεις με τις αποτιμήσεις σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα, αλλά αναρωτιέμαι σε ποιους άραγε απευθύνονται. Προφανώς όχι στον μέσο επενδυτή, που είτε δεν έχει πια άλλη ρευστότητα είτε δεν έχει διάθεση και κουράγιο να αντέξει ακόμη μια περίοδο δοκιμασίας των αντοχών του!
ΥΓ. 1: Αντιγράφω από τεχνική ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη: «Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, ισχυρό σημείο στήριξης φαίνεται να υπάρχει στο επίπεδο των 3.100 μονάδων, ενώ το επίπεδο αντίστασης διαμορφώνεται μεταξύ των 3.735 και των 3.800 μονάδων». Και για μια φορά ακόμη (σ.σ.: πολλές φορές μου συνέβη κάτι παρόμοιο τις τελευταίες εβδομάδες!) θα συμφωνήσω -υπό όρους- με τους αναλυτές. Όχι τόσο ως προς τα πάνω όρια της πρόβλεψης όσο ως προς τα χαμηλά των 3.100 μονάδων!
ΥΓ. 2: Το παν είναι το κατάλληλο τάιμινγκ! Προφανώς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως τώρα που καταρρέει το σύμπαν είναι η κατάλληλη συγκυρία για να ανακοινώσουν ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο θα αντικατασταθεί ο υπάρχων συντελεστής 1,5 τοις χιλίοις που επιβάλλεται σήμερα στις αγοραπωλησίες μετοχών με φόρο υπεραξίας! Έναν φόρο που θα αφορά στις βραχυχρόνιες συναλλαγές, προκειμένου «να λειτουργήσει ως κίνητρο για μακροχρόνιες τοποθετήσεις που επιδρούν σταθεροποιητικά στην αγορά», όπως λένε χαρακτηριστικά. Μια χαρά! ΅


Σχολιάστε εδώ