Ραντεβού τον Σεπτέμβριο…

Από την προανακριτική διαδικασία δεν προέκυψε χρηματισμός κομμάτων ή πολιτικών. Αυτό μέσα σε κλίμα γενικής καχυποψίας για προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Την ίδια, στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (80%) πιστεύει ότι το σκάνδαλο τελικώς θα «κουκουλωθεί» και οι πραγματικά υπεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν.
Η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή ο οποίος από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα κινήσει τις διαδικασίες, αλλά είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρώσει την ανάκριση για να προσωποποιήσει τις διώξεις. Έτσι που αρκετοί να μιλούν για παραπομπή στις ελληνικές καλένδες. Ο Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, κάνοντας λόγο για πολιτική και δικαστική εκτροπή και κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό για κατάχρηση εξουσίας. Αφού απέτυχε να πετύχει τη συγκάλυψη, επιδίδεται σε ύβρεις, απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος. Η δικαιοσύνη είτε δεν θέλει να κάψει τα χέρια της είτε δεν έφθασε ως εκεί η αλήθεια, σχολίασε η Αλ. Παπαρήγα. Ενώ ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και ο Αλ. Αλαβάνος ζήτησε από τον Εισαγγελέα να καλέσει σε κατάθεση τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, αλλά και τον νυν Κ. Καραμανλή.
Υπουργός – φάντασμα
Παράλληλα με την έρευνα του Εισαγγελέα, σε θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεση με τον υπουργό-φάντασμα που υποτίθεται ότι ταξίδεψε με τον Μιχ. Χριστοφοράκο και έξοδα της Ζήμενς στην Ευρώπη για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας – Βραζιλίας τον Ιούνιο του 2005. Με μεγάλη καθυστέρηση κι αφού ο Εισαγγελέας ολοκλήρωσε την έρευνα, ο Μιχ. Λιάπης διέψευσε τις φήμες ότι είναι αυτός. Ανακοίνωσε ότι είχε πάει στη Γερμανία ιδιωτικά μαζί με τον γιο του και είχε πληρώσει ο ίδιος τα έξοδα και ότι έχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον όσων τον λασπολογούσαν.
Σύμφωνα με νεώτερες αποκαλύψεις, ο κ. Λιάπης είχε μείνει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον κ. Χριστοφοράκο και οι κρατήσεις των δωματίων είχαν γίνει από τη Ζήμενς. Τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν φήμες και δημοσιεύματα που ενέπλεκαν την οικογένεια Παπανδρέου με τον εκπρόσωπο (Γ. Τρεπεκλή) της αμερικανικής εταιρείας που είχε αναλάβει για λογαριασμό της Ζήμενς το θέμα του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Χαρ. Τρικούπη κατήγγειλε προσπάθεια σπίλωσης του Γ. Παπανδρέου, ενώ διέψευσε ότι ο κ. Τρεπεκλής είχε στο παρελθόν επισκεφθεί το υπουργείο Εξωτερικών, όπως και ότι ο Ν. Παπανδρέου δεν ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μαζί με τον Μιχ. Χριστοφοράκο.
Η όλη υπόθεση πλήττει «δραματικά» και τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση «κρατάει» τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ κάτω από το 30% (24,7% και 21% αντίστοιχα) με το ποσοστό των αναποφάσιστων να φθάνει το 27%.
Κατρακύλα
ΕΝΤΟΝΗ είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας και στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής επισημάνθηκε η ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εφαρμοσθεί ο προϋπολογισμός. Όλοι οι δείκτες επιδεινώνονται σταθερά και τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου τις δυσχεραίνει η διεθνής οικονομική συγκυρία, ενώ η τιμή του πετρελαίου κινείται σε αριθμούς ρεκόρ. Παράλληλα, στο χρηματιστήριο συνεχίζεται η μεγάλη κατρακύλα με τους ξένους επενδυτές να πουλούν μαζικά και να αποσύρονται. Η τετ α τετ και μακράς διαρκείας συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια «νέα αρχή» στον διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού. Η συζήτηση έγινε στη βάση να υπάρχει μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια στο νησί. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματισθεί για τις 25 Ιουλίου, οπότε και θα γίνει μια τελική ανασκόπηση των εξελίξεων.
Μετράει μέρες…
ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ προκαλεί ο τρόπος με τον οποίον χειρίζεται το ζήτημα της απολογίας του ο Θ. Αναστασιάδης. Την πρώτη φορά που προσήλθε στον ανακριτή δήλωσε αδυναμία να απαντήσει στις ερωτήσεις του, ενώ την επομένη ζήτησε εξαίρεση του ανακριτή με την αιτιολογία ότι μεροληπτεί σε βάρος του, ενώ μίλησε και για πολιτική δίωξη με… εμπνευστές επίορκους πολιτικούς και τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Ένα 24ωρο αργότερα ανακοίνωσε ότι αποσύρει το αίτημά του για εξαίρεση του ανακριτή, ότι καταθέτει μήνυση σε βάρος του και επιπρόσθετα ότι είναι έτοιμος να καταθέσει «εδώ και τώρα».
Η έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΥΝ στα Χανιά προκάλεσε έντονες και ποικίλες αντιδράσεις. Το γεγονός το καταδίκασε η κυβέρνηση και τα κόμματα, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος έκανε λόγο για «θρασύδειλη και ακραία επικίνδυνη ενέργεια».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πίσω από την έκρηξη κρύβονται τοπικά κυκλώματα και η ενέργεια συνδέεται με την τοποθέτηση του κ. Αλαβάνου υπέρ της ίδρυσης Εφετείου και στο Ηράκλειο, που σημαίνει ότι τα Χανιά θα χάσουν την… αποκλειστικότητα. Η σχετική απόφαση της κυβέρνησης άλλωστε έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από τους βουλευτές και φορείς των Χανίων.
ΤΟ ναυτικό ατύχημα -χωρίς θύματα ευτυχώς- με το επιβατικό «Θεόφιλος», που προσέκρουσε σε ξέρα στις Οινούσσες, επανέφερε στο προσκήνιο τα πάγια προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας. Για την παλαιότητα των πλοίων, για τις ικανότητες των πληρωμάτων κ.ά. Το ατύχημα αποδόθηκε ως συνήθως σε ανθρώπινο λάθος, ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια (ο καπετάνιος παραδέχθηκε ότι έκανε λαθεμένη εκτίμηση) και σε λίγες μέρες κανείς δεν θα ασχολείται σοβαρά με την υπόθεση.


Σχολιάστε εδώ