ο δαίμονας των δημαρχείων

QQQ

Βρέθηκα προχθές για λίγες ώρες στην Κηφισιά. Είχα να πάω αρκετό καιρό. Ξαφνικά είδα το κέντρο της πόλης να έχει μετατραπεί σε μια παραγκούπολη. Μεγάλα ξύλινα κουβούκλια τοποθετημένα σε διάφορα σημεία πάνω στα πεζοδρόμια. Τα μισά πουλούσαν κρέπες και τα άλλα μισά είναι ακόμη κλειστά. Κάτι δεν πάει καλά. Κάποιος σκέφτηκε να κονομήσει εις βάρος των δημοτών, αφού τα πεζοδρόμια δεν ανήκουν πλέον σ’ αυτούς, αλλά στα… κουβούκλια. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα κουβούκλια τοποθετούνται δίπλα στις στάσεις των λεωφορείων. Εκεί είναι τα πεζουλάκια. Δήμαρχε, δεν τα βλέπεις;

QQQ

Ένα αίτημα πενήντα και πλέον χρόνων για τους Πεντελιώτες επιτέλους ικανοποιείται. Και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου η πεντελική γη χρειαζόταν επιτακτικά θεσμική κατοχύρωση σε κάθε μορφής αυθαίρετες χρήσεις και καταπατήσεις δασικών εκτάσεων από επίδοξους σφετεριστές. Αναμφίβολα πρόκειται για προσωπική νίκη του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, ο οποίος ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και μετά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή, είχε κηρύξει αγώνα διαρκείας ώστε να πετύχει την πολυπόθητη έγκρισή του. Ο αρμόδιος οργανισμός ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας με έγγραφό του απελευθερώνει τις διαδικασίες έγκρισης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της πόλης που είχαν βαλτώσει επί μια πενταετία. Έγινε η αρχή κι αυτό έχει σημασία.

QQQ

Με μια ανακοίνωση που περικλείει πολλές αλήθειες, η πολιτική κίνηση του Συνασπισμού στον Δήμο Πεύκης καταγγέλλει τον τοπάρχη της πόλης για τη μεθόδευσή του για να παραχωρήσει τον χώρο της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Λέει η ανακοίνωση: «Η δημοτική αρχή, όντας πλέον φανερό ότι είναι ανίκανη να διοικήσει αποτελεσματικά, έχει καταφέρει στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της να στρέψει εναντίον της το σύνολο των εργαζομένων του δήμου». Πώς τα κατάφερε έτσι ο αγαπητός δήμαρχος, δεν μπορώ να καταλάβω. Πάντως η ανακοίνωση του Συνασπισμού έχει δημιουργήσει και προβλήματα στα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν την εκλογή του Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, αφού όπως λένε «δημιουργήσαμε μέτωπο εκεί όπου είχαμε συμμαχία».

QQQ

Ο καλός φίλος Μάκης Βραχιολίδης που εκδίδει την εφημερίδα «Παρατηρητής» στον Δήμο Χολαργού μου έστειλε στοιχεία του εκλογικού καταλόγου όπου φαίνεται ότι στην οδό 25ης Μαρτίου, στον Χολαργό, σ’ ένα διαμέρισμα εμφανίζονται δεκατρείς ψηφοφόροι. Αν θεωρήσει κανείς ότι φυσιολογικά, όπως σε κάθε σπίτι υπάρχουν και ανήλικα άτομα, τότε σ’ αυτήν την περιβόητη μονοκατοικία μένουν είκοσι άτομα. Περίεργο το γεγονός και ως έτσι το καταγράφω. Θα πάω μια βόλτα να δω τι γίνεται.

QQQ

Ποιος δήμαρχος βορείων προαστίων ξεκινάει τα ουισκάκια από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει; Όλοι οι υπάλληλοι του δήμου έχουν πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει και γελάνε και οι πέτρες που βρίσκονται στο άλσος κοντά στο τοπαρχείο. Προχθές το απόγευμα έπεσε από τις σκάλες και τον μάζεψε η γραμματέας του. Απίθανη ξεφτίλα.

QQQ

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η θέληση και η προσπάθεια του Δήμου Μεταμόρφωσης να αγοράσει την έκταση του κτήματος Δηλαβέρη βρίσκει εμπόδια στην άρνηση του ιδιοκτήτη στην οικονομική πρόταση του δημάρχου. Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ είναι η διαφορά της διαφωνίας. Αν ο δήμος καταφέρει να πάρει την έκταση αυτή θα είναι μια πραγματική όαση προς όφελος των δημοτών. Εφτακόσιες χιλιάδες δίνει ο δήμος, οχτακόσιες πενήντα ζητάει ο ιδιοκτήτης. Ο δήμαρχος, Δημήτρης Τζίτζιφας, κάτι μου λέει ότι θα βρει τη χρυσή τομή. Είναι αλήθεια ότι οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, αλλά, όπως και να το κάνουμε, υπάρχει και η υστεροφημία του καθενός μας. Όλοι θα λένε μια καλή κουβέντα γι’ αυτόν τον καλό άνθρωπο, όταν θα φύγει για τη γειτονιά των ηρώων του 1940. Έχουν καμιά αξία αυτά ή μήπως εθελοτυφλώ;

QQQ

Τώρα που μπήκε για καλά το καλοκαίρι, ο Δήμος Σαλαμίνας θα δεχτεί χιλιάδες επισκέπτες. Ο εξωραϊστικός σύλλογος του νησιού μού έστειλε μια ντουζίνα φωτογραφίες που δείχνουν την απαράδεκτη κατάσταση με τους ξεχειλισμένους κάδους δεξιά και αριστερά στους δρόμους. Ανύπαρκτη η δημοτική αρχή. Εύλογα αναρωτιούνται οι εκπρόσωποι του συλλόγου για το ποια γνώμη θα σχηματίσουν οι επισκέπτες. Πολύ σωστό. Στρώματα, νεροχύτες, μπάζα, ό,τι γουστάρει ο καθένας το πετάει στους δρόμους. Αφήστε τα καράβια που είναι μισοβυθισμένα στις παραλίες. Ένα απέραντο νεκροταφείο πλοίων, που συμφέρει πολλούς, αφού ο δήμος βάζει στο ταμείο αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο γι’ αυτήν την παραχώρηση που κάνει. Ψήφιζε λαέ. Όλοι έχουμε τους άρχοντες που μας αξίζουν.

QQQ

Ο δημότης Αλέξανδρος Γερολυμάτος, που μένει στον Δήμο Δάφνης, έστειλε μια επιστολή στον δήμαρχο της πόλης, που ούτε λίγο ούτε πολύ τον καταγγέλλει ότι στα δύο χρόνια αδιαφορεί για την ασφάλεια των δημοτών, επειδή κάποιος φίλος του έχει αφαιρέσει τα κολονάκια που είχαν τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο επειδή… δεν του άρεσαν. Η επιστολή καταγγελία έχει ΑΠ7641/19-5-08. «Κύριε δήμαρχε, σας καθιστώ προσωπικά υπεύθυνο για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί εξαιτίας της απαράδεκτης ανοχής σας και αδιαφορίας σας». Αυτά λέει η καταγγελία μεταξύ άλλων. Ούτε απάντηση δεν έχει πάρει ακόμη ο δημότης. Μια και η κουβέντα για τον μικρό δήμο της Αττικής, θυμήθηκα ότι έχω στο αρχείο μου περίπου 13 μηνύσεις που έχει υποβάλει το τοπικό αστυνομικό τμήμα, μόνο για φέτος, σ’ έναν παράνομο οίκο ανοχής. Ο δήμος όμως πεισματικά αρνείται να σφραγίσει το ανακουφιστήριο. Γιατί, ρε παιδιά; Μήπως το έχετε εντάξει στο πρόγραμμα κοινωνικής παροχής; Πείτε το μας για να μην ασχοληθούμε κι εμείς ξανά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Δύο τρία μπάνια παραπάνω πάντα μαυρίζουν το κορμί. Μόνο έτσι μπορώ να εκτιμήσω την αγωνία του Θεμιστοκλή για την παράταση ωρών που πήρε. Και εγώ μαζί του είμαι.


Σχολιάστε εδώ