Ζητούν να μην κλείσει το εργοστάσιο της Ζήμενς στη Θεσσαλονίκη

Η απειλή διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης που βρίσκεται στην καρδιά της (υπό δημιουργίαν) «Ζώνης Καινοτομίας» στη Θεσσαλονίκη προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της πόλης, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη υψηλό δείκτη ανεργίας της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο άλλα εργοστάσια της SIEMENS AG -ένα στη Γερμανία και ένα στη Βραζιλία- που παράγουν παρόμοια προϊόντα και για τα οποία είχε εκδηλωθεί η ίδια πρόθεση, ύστερα από παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων των χωρών τους, απέφυγαν το κλείσιμο. Η Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητα από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τελευταία για τις «κρυφές» δραστηριότητες της μητρικής SIEMENS AG, δεν αντέχει να προστεθεί άλλη μια επιχείρηση -και μάλιστα με το αντικείμενο και τις προοπτικές της SIEMENS Εταιρικές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ- στον μακρύ κατάλογο επιχειρήσεων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια. Το θέμα του επαπειλούμενου λουκέτου έφεραν στη Βουλή η Χρύσα Αράπογλου και η Σοφία Καλαντίδου, ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν αμέσως, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει τη δραστηριότητά της κανονικά και χωρίς την απειλή διακοπής της λειτουργίας της.
Ήδη στην πόλη άρχισε να δημιουργείται κλίμα υπέρ της σωτηρίας του εργοστασίου. Εκτός από τις δύο προαναφερόμενες βουλευτίνες, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ αντίστοιχα, πρωτοβουλία πήρε και ο νομάρχης (ψήφισμα του νομαρχιακού συμβουλίου), ενώ στο πλευρό των εργαζόμενων τάχτηκαν ο Γιώργος Ορφανός και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. (Ο πρώτος δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να «τρέξει δίπλα τους», ενώ ο δεύτερος έδωσε το παρών στη σύσκεψη που οργανώθηκε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.)
Αιχμηρότερος όλων ο Ψωμιάδης, που με το ψήφισμα του νομαρχιακού του συμβουλίου κάλεσε την κυβέρνηση «να παρέμβει αμέσως προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας του εργοστασίου της Siemens στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις που θα προκύψουν από το ενδεχόμενο κλείσιμο του εργοστασίου».


Σχολιάστε εδώ