Επιτέλους… «καμπάνες» σε εταιρείες καυσίμων!
Σύμφωνα με πληροφορίες, έστω και με απελπιστική καθυστέρηση, η Επιτροπή ολοκληρώνει τη συλλογή τιμολογίων πώλησης των εταιρειών εμπορίας προς πρατηριούχους, από τα οποία επιβεβαιώνεται πλήρως η αποκάλυψη του «Π», ότι δηλαδή οι εταιρείες εξακολουθούν, έναν χρόνο μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης, να μην αναγράφουν στα παραστατικά τις εκπτώσεις που χορηγούν.
Η Επιτροπή είχε απειλήσει πριν από έναν χρόνο με επιβολή προστίμων 10.000 ευρώ ημερησίως, σε κάθε εταιρεία που παραβιάζει τη διαρθρωτική παρέμβασή της, την οποία υιοθέτησε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Δεδομένου ότι οι παραβιάσεις πλέον είναι διαπιστωμένες και απομένει μόνο η πλήρης και αναλυτική καταγραφή τους για κάθε εταιρεία, έγκυρες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος είναι αποφασισμένος να επιβάλει κυρώσεις, που συνολικά μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ.
Με την κανονιστική της παρέμβαση, η Επιτροπή εισήλθε στην «απαγορευμένη περιοχή» των εκπτώσεων που παρέχουν οι εταιρείες εμπορίας στους πρατηριούχους, οι οποίες παίζουν ρόλο-κλειδί στη διαμόρφωση των τιμών και των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά.
Ως γνωστόν, οι τιμές πώλησης των καυσίμων που εμφανίζονται στα επίσημα τιμολόγια είναι πλασματικές, αφού οι εταιρείες μπορούν αυθαίρετα να χορηγούν εκ των υστέρων εκπτώσεις έως και 30% στους πρατηριούχους.
Οι εκπτώσεις αυτές είναι το μεγάλο μυστικό των εταιρειών. Δεν γίνονται γνωστές παρά μόνο στους συναλλασσόμενους και τελικά καταλήγουν να ρυθμίζουν τις τιμές πώλησης και τα περιθώρια κέρδους των πρατηρίων σύμφωνα με τη βούληση των εταιρειών.
Όσοι πρατηριούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι, λένε παράγοντες των εταιρειών, μπορούν να φύγουν και να απευθυνθούν σε άλλες εταιρείες, στην πράξη όμως αυτό δεν είναι εύκολο, αφού οι περισσότεροι έχουν μεγάλα χρέη προς τις εταιρείες και δεσμεύονται από λεόντειες συμβάσεις.
Οι εταιρείες ποτέ δεν εφάρμοσαν την απόφαση της επιτροπής που επέβαλε να αναγράφονται συγκεκριμένα στοιχεία όπως το ποσόν της έκπτωσης, γιατί θεωρούν ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της εμπορικής τους πολιτικής.
Η Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούσε αρχικά ότι η απόφαση τηρείται και δεν σκόπευε να επιβάλει ρόστιμα, αλλά τελικά έψαξε λίγο καλύτερα το θέμα, ζήτησε τιμολόγια από τις εταιρείες και διαπίστωσε ότι τίποτε δεν είχε εφαρμοσθεί. Έστω και αργά, λοιπόν, είναι έτοιμη τώρα να επιβάλει τα απαραίτητα πρόστιμα.