Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για ανατροπή του Γιώργου!

Καζάνι που βράζει θυμίζει για μία ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ. Τα μικρά ποσοστά που εξακολουθεί να καταγράφει το Κίνημα, η έλλειψη φρεσκάδας και δυνατότητας να δώσει όραμα στον κόσμο του και η εμφανής και αδιαμφισβήτητη αδυναμία του να εκμεταλλευθεί τα λάθη ή κάποιες αποτυχημένες επιλογές της κυβέρνησης για να βελτιώσει τη θέση του στην κοινωνία και να αυξήσει τη διείσδυσή του στα λαϊκά στρώματα, έχουν απογοητεύσει πολλά στελέχη, που ήδη συζητούν φωναχτά πως η κατάσταση δεν… πάει άλλο και πως με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κόμμα είναι ζήτημα αν θα φθάσει μέχρι τις ευρωεκλογές!

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη έχουν αρχίσει διεργασίες και όπως λένε οι μετέχοντες σ’ αυτές «μέχρι τον Νοέμβρη θα μπούμε στην τελική ευθεία». Δηλαδή μιλάμε για προχωρημένη κατάσταση, μια και εντός τετραμήνου θα έχει διαγράψει την πορεία της και θα έχει φέρει ορατό αποτέλεσμα.

Στόχος όσων μετέχουν στις διεργασίες είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξουν εξελίξεις πριν από τις ευρωεκλογές, μια και -όπως λένε- μέχρι τότε μπορεί και να… μην υπάρχει ΠΑΣΟΚ!

Η προσπάθεια που γίνεται αποβλέπει στο να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν ανασύνταξη δυνάμεων στο ΠΑΣΟΚ και συγκράτηση της εκλογικής του βάσης, η οποία αρχίζει να έχει… διαρροές πλέον και από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του οι οποίοι βλέποντας να υπάρχει ψυχολογία… απόδρασης της παλιάς φρουράς δηλώνουν ότι πλέον δεν έχουν λόγο να πάνε να ψηφίσουν!

Όπως λένε οι θιασώτες των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να γίνει μία προσπάθεια ανασύνταξης. Και να γίνουν συμφωνίες ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη για το ποια θα πάνε μπροστά και ποια θα αποτελέσουν την… οπισθοφυλακή! Βέβαια, διάχυτη είναι η εντύπωση πως δεν πρόκειται να προχωρήσει οποιαδήποτε λύση που θα θυμίζει «μία από τα ίδια». Γι’ αυτό αναζητούνται πρόσωπα της νεότερης γενιάς άφθαρτα, που μπορούν να… τραβήξουν το κάρο και να φέρουν την… άνοιξη στο χειμαζόμενο Κίνημα. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται τα ονόματα των Γ. Φλωρίδη και Π. Ευθυμίου. Όπως εξηγούν εκείνοι που προωθούν τις λύσεις αυτές της ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ, αν βρεθεί κοινή συνιστώσα μεταξύ αυτών και κάποιων άλλων τάσεων που επιθυμούν την αλλαγή της καθεστηκυίας τάξης, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που επισημαίνει πως κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ποιος είναι ο Γιώργος. Που δεν πρόκειται να παραδοθεί με τίποτε. Που θα προτιμήσει να το τραβήξει στα άκρα, παρά να αποδεχθεί πως έχασε. Σ’ αυτή την περίπτωση, όλοι συμφωνούν πως η διάσπαση του

ΠΑΣΟΚ θα είναι αναπόφευκτη.

Οι πιο… προχωρημένοι μάλιστα λένε πως από τη διάσπαση θα προκύψουν δύο κόμματα: Ένα κεντρογενές και ένα σοσιαλδημοκρατικό με προοπτική να εξελιχθεί σε καθαρά σοσιαλιστικό.

Αν στις διεργασίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως προαναφέραμε, συμφωνήσουν οι Κακλαμάνης, Βάσω, Λαλιώτης, οι οποίοι λέγεται πως μπορούν να «τραβήξουν» και τον Πάγκαλο, τότε τα περιθώρια για τον σημερινό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ στενεύουν επικίνδυνα.

Το κλίμα είναι πλέον μη αναστρέψιμο. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους εμπλεκομένους στις εξελίξεις, δεν έχει μέλλον. Ο κόσμος δεν βλέπει εξουσία με τον Γιώργο και απομακρύνεται.

Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ, έστω και υπό τη νέα του μορφή, κόμμα εξουσίας. Αλλά θεωρούν πως μόνο αν γίνει ανασύνταξη θα μπορέσει να πείσει το νέο ΠΑΣΟΚ την κοινωνία. Όσον αφορά τον Βενιζέλο, λέγεται πως από τη μια μεριά στηρίζει έμμεσα τον Γιώργο Παπανδρέου, γιατί πιστεύει πως μετά τις ευρωεκλογές θα πάρει το… δαχτυλίδι, αλλά θεωρείται σίγουρο από την άλλη, πως αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα στηρίξει το κεντρογενές κόμμα.

Ο Σκανδαλίδης ψάχνεται, αλλά διαπιστώνει πως από τις καταστάσεις που διαμορφώνονται δεν μπορεί να προσδοκά τίποτα. Όσον αφορά το σενάριο που προβλέπει προσχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το στηρίξει ο Καραμανλής, γιατί προηγείται το σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

10ήμερο κόλασης

Στο μεταξύ οι προηγούμενες δέκα μέρες θύμιζαν «το δεκαήμερο του Βοκκάκιου» για το ΠΑΣΟΚ. Το αλαλούμ, η αναταραχή, η αναστάτωση που προκλήθηκε από την πρόταση των Κοτζιά – Πετσάλνικου για διάλυση του ΠΑΣΟΚ και δημιουργία νέου κόμματος ήταν ανεπανάληπτα. Άλλοι έλεγαν πως πίσω από την πρόταση βρισκόταν ο Βενιζέλος, ενώ άλλοι άρχισαν να λογαριάζουν ποιοι βουλευτές θα βγουν σε κάθε νομό σε περίπτωση διάσπασης. Νευρική κρίση διαπιστώθηκε και στα επιτελεία του Βενιζέλου και του Γιώργου, όπου είχαμε το φαινόμενο οι μεν Βενιζελικοί να λένε ότι αισθάνονται μίσος και απέχθεια για τους Παπανδρεϊκούς, οι δε να λένε πως αισθάνονται μίσος και απέχθεια για τους Βενιζελικούς.


Σχολιάστε εδώ