Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
Οι χαμηλές επιδόσεις των δύο αυτών νέων χωρών-μελών και οι επίσης χαμηλές επιδόσεις των ανατολικών χωρών της προηγούμενης διεύρυνσης κατέβασαν τον μέσο όρο της σε σχεδόν όλα τα οικονομικά μεγέθη και έφεραν τις ελληνικές επιδόσεις πλησιέστερα προς τον μέσο όρο, χωρίς βέβαια να υπάρχει βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων. Αυτό συνέβη και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ) για το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat τη Δευτέρα 23/6/2008. Με βάση τα στοιχεία αυτά με μέσο όρο της ΕΕ «27» στο 100 η χώρα μας βρέθηκε στο 98 του μ.ο. προτελευταία στην ομάδα των «15» παλαιών κρατών-μελών, με τελευταία την Πορτογαλία με 75. Στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ πέρασαν μπροστά από την Πορτογαλία η Κύπρος (93), η Σλοβενία (89), η Τσεχία (82) και η Μάλτα (77).
Στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ το «χρυσό» βραβείο το παίρνει το Λουξεμβούργο (276) όπως χρόνια τώρα, το «ασημένιο» η Ιρλανδία (146) με τεράστια διαφορά και το «χάλκινο» η Ολλανδία (131). Τελευταία στην κατάταξη η Βουλγαρία, που έφτασε στο 38% του μέσου όρου. Η διαφορά εισοδήματος μεταξύ Λουξεμβούργου και Βουλγαρίας είναι πραγματικά χαοτική. Μεγάλες, αγεφύρωτες εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών της ΕΕ που δεν πρόκειται να καλυφθούν ποτέ. Εμείς βολευτήκαμε σε μεσαία θέση. Προς το παρόν βέβαια.
2 Όταν ο στασιμοπληθωρισμός χτυπάει την πόρτα σου, μην περιμένεις καλές ειδήσεις. Την πόρτα της ευρωζώνης χτυπάει ο υψηλός πληθωρισμός και ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης. Αποτέλεσμα, οι πιέσεις στο ευρώ και η υποχώρηση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου και του γιεν. Μόλις έγιναν γνωστά τα στοιχεία για μείωση της παραγωγής στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην ευρωζώνη, το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1,55 δολάρια. Ήρθε και η πτώση του δείκτη «επιχειρηματικού κλίματος» στη Γερμανία και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε υπό πίεση. Οι προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στον Ιούλιο κατά 0,25% σταμάτησαν την κατηφορική πορεία του ευρώ. Πάντως από την αρχή της φετινής χρονιάς το ευρώ έχει κερδίσει 6,18% έναντι του δολαρίου, 2,77% έναντι του γιεν και 7,47% έναντι της στερλίνας. Σοβαρά κέρδη για το α΄ εξάμηνο του 2008. Πάντως πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το β΄ εξάμηνο δεν θα είναι τόσο κερδοφόρο για το ευρώ. Και προβλέπουν ότι η FED θα αναγκαστεί να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια για να προλάβει πληθωριστικές πιέσεις. Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη FED ασφαλώς θα ενισχύσει την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γιεν. Στην περίπτωση αυτή ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα αυξηθεί και η ΕΚΤ ίσως αντιδράσει και με άλλες αυξήσεις επιτοκίων για να δαμάσει τον πληθωρισμό. Λέτε να έχουμε ράλι αυξήσεων στα επιτόκια και έντονες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες;
3 Και τώρα τα νέα για την κίνηση των ομολόγων του Δημοσίου στις μεγάλες διεθνείς χρηματαγορές. Οι ασιάτες επενδυτές ήταν μέχρι τον Μάρτιο του 2008 οι καλύτεροι αγοραστές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και βοηθούν σημαντικά στη χρηματοδότηση (κάλυψη) του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι σήμερα η πλέον υπερχρεωμένη χώρα του πλανήτη, καθώς το συνολικό δημόσιο χρέος (σε ομόλογα) προσεγγίζει τα 10 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 4,7 τρισ. βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών (τραπεζών, αμοιβαίων κεφαλαίων, ιδιωτών).
Οι ιδιώτες ασιάτες επενδυτές έχουν στα χέρια τους ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων. Από τον Μάρτιο του 2008 οι Ασιάτες μείωσαν το ενδιαφέρον τους για τοποθετήσεις σε δολαριακά ομόλογα, με αποτέλεσμα την πτώση της αξίας τους μέσα στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου κατά 3,3%. Και έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στα δημόσια ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης. Και έτσι κέρδισαν τα ομόλογα Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιτόκια της Ευρωζώνης είναι υψηλότερα από τον πληθωρισμό της, ενώ τα αμερικανικά βρίσκονται χαμηλότερα. Το παιχνίδι των διακυμάνσεων των επιτοκίων επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.