Από το κακό στο χειρότερο πάει η οικονομία!

= Η σοβαρή επιδείνωση – επιβράδυνση της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας, η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο περιορισμός του προσωπικού τους, η μεγάλη αύξηση κερδών επιχειρήσεων και τραπεζών είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν κατά το 2008 με πιο ίσως εντυπωσιακό την -εντυπωσιακή- διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Με βάση πάντα τα στοιχεία που συγκεντρώνει η επίλεκτη ομάδα του ΙΝΕ:
Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα, με μεγάλη αύξηση των δαπανών και δραματική μείωση των εσόδων, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε δανεισμό με επαχθείς όρους, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδά του (σ.σ.: υπενθυμίζεται πως το έλλειμμα υπολογιζόταν να κινηθεί στο 1,6% και τώρα εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 3%).
Ως προς την ύφεση της οικονομίας προβλέπεται πως το διάστημα 2008-2012 η οικονομική κατεύθυνση θα είναι προς μια πιο σκληρή αντιπληθωριστική πολιτική, με αύξηση επιτοκίων, επιβολή νέων φόρων, παράταση της λιτότητας, ένταση της ανεργίας, αλλά και νέα συγκέντρωση κερδών σε ορισμένους τομείς.
Εντός των ημερών, οι μελετητές του Ινστιτούτου Εργασίας:
-Αξιολογούν τις (αρνητικές) επιπτώσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου 3655/08 και
-Τεκμηριώνουν τη διαπίστωση για τα μεγάλα και σοβαρότατα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα.
Και ακόμη επισημαίνουν τη συνεχή επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς και τη μείωση των συντάξεων.
Επίσης:
= Αξιολογούνται τα αποτελέσματα των λεγόμενων ενεργών πολιτικών απασχόλησης που εφαρμόστηκαν κατά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και κατά πόσο συνέβαλαν στην αύξηση της απασχόλησης. Πάντως, τα μέχρι στιγμής στοιχεία «μιλούν» για ανύπαρκτα έως πενιχρά αποτελέσματα.
Η ραγδαία επιδείνωση-ύφεση της οικονομίας με τη συνεχή διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τον αποδεκατισμό της μισθωτής εργασίας, συνιστά την ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία, τουλάχιστον, 8 χρόνια. Τα οικονομικά αδιέξοδα είναι «εδώ», το φάσμα της φτώχειας απειλεί ολοένα και μεγαλύτερα μεσαία και λαϊκά στρώματα, ενώ οι «φτωχοί» οδηγούνται στην πλήρη εξαθλίωση.
Στην τόσο δυσχερή αυτή συγκυρία, οι εναλλακτικές προτάσεις που θα καταθέσει το επιτελείο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς της χώρας αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Στη σύνταξη της έκθεσης «Ελληνική Οικονομία 2008» συντονιστής είναι ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, με υπεύθυνο για τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης τον κ. Γ. Ρωμανιά και τον κ. Ηλ. Ιωακείμογλου. Μελετητές οι σύμβουλοι και συνεργάτες του Ινστιτούτου Εργασίας Π. Ρυλμόν, Γ. Κουζής, Ν. Τριανταφύλλου, Α. Κρητηκίδης, Ν. Καψάλης, Δ. Δημουλάς, Α. Παπαδόπουλος και η Άντα Σταμάτη.


Σχολιάστε εδώ