XΡΗΜΑτιστήριο

>Απώλειες για ενδέκατη συνεχόμενη φορά κατέγραψε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς, παρά τη βελτίωση του κλίματος στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, κυρίως σε εταιρείες της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.524,85 μονάδες, με απώλειες 2,60%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 261,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 αφορούσαν πακέτα. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,98%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,89%, ενώ ο FTSE ASE small 80 έκλεισε με πτώση 1,43%. Την επομένη επικράτησαν εκ νέου πτωτικές τάσεις, καθώς, παρά το ψαλίδισμα των αρχικών απωλειών, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων, ο Γενικός Δείκτης Τιμών δεν άντεξε, κλείνοντας στις 3.482,01 μονάδες, με απώλειες 1,22%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 411,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,3 ήταν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση τη σημείωσαν αυτοί των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων, Ταξιδιών-Αναψυχής και Εμπορίου, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο την κατέγραψαν εκείνοι των Ασφαλειών, της Κοινής Ωφέλειας και του Πετρελαίου-Αερίου. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι διαδοχικές απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου διεθνώς αντισταθμίστηκαν από τη δυναμική αντίδραση των εγχώριων επενδυτών και τις ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.584,53 μονάδες, ενισχυμένος κατά 2,94%. Η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 340,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 περίπου αφορούσαν μεταβιβάσεις πακέτων. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια, 202 ενισχύθηκαν, 48 σημείωσαν πτώση και 36 παρέμειναν αμετάβλητες. Την τελευταία μέρα οι επενδυτές, επηρεασμένοι από τις υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών αγορών, προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους και κυρίως στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 3.483,98 μονάδες, με απώλειες 2,81%, και την αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 244.491.390,12 ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια μόλις 48 ήταν πράσινες, έναντι 194 που κοκκίνισαν από το κακό τους.
> Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υποδιοικητή της ATEbank κ. Βαράγκη, σχετικά με την εστίαση των δραστηριοτήτων του ομίλου στη λιανική τραπεζική (βλέπε καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), ρωτάμε αν θεωρεί ότι η υποχώρηση των αναπτυξιακών ρυθμών, σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων και την περιορισμένη ρευστότητα, αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα;
> 1.543.759,70 ευρώ είναι πολλά; Με βάση την… από 2006 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, όπως επικυρώθηκε με την… από 2008 απόφαση του Αρείου Πάγου, ρωτάμε πόσα κατασχετήρια εις χείρας τρίτου έλαβε το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών προκειμένου να δεσμεύσει τις μετοχές που ανήκουν σε οφειλέτη, βασικό μέτοχο και επιχειρηματία εισηγμένης επιχείρησης του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας; Έχουμε συνέχεια…
> Εκτός τόπου η κυβέρνηση, εκτός χρόνου το οικονομικό επιτελείο, εκτός ελέγχου η ελληνική οικονομία! Αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των εσόδων, πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, υπέρβαση δαπανών, μείωση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, πληθωριστικές πιέσεις και ακρίβεια, είναι κάποιοι από τους λόγους που οδηγούν σε αδυναμία εφαρμογής του προϋπολογισμού και εκτροχιασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, γεγονός που δεν δίστασε να παραδεχθεί μεσοβδόμαδα και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Και όλα αυτά την ίδια ακριβώς στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση οριοθετεί το έλλειμμα στο 2%, αμφισβητώντας την ελληνική πλευρά που εμμένει στην εκτίμησή της για 1,6%, ενώ θεωρεί ότι η επίλυση των διαρθρωτικών μας προβλημάτων περνά μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση.
> Διαφωνούμε πλήρως με τις εν λευκώ πολύχρονες εξουσιοδοτήσεις που παρέχουν οι γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών στα διοικητικά τους συμβούλια προκειμένου να αυξάνουν το μετοχικό τους κεφάλαιο ή να αποφασίζουν την έκδοση ομολογιακών δανείων. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Βαλκάν Εξπόρτ.
> Αν και η «ξενομανία» του δεν έχει όριο, εντούτοις οι αλλοδαποί φίλοι τού «γύρισαν την πλάτη», καθώς η μαζική τους έξοδος από τη μετοχή της ΕΧΑΕ πίεσε την τιμή, μείωσε τα ποσοστά, ενώ δεν επέτρεψε να φανούν οι αγορές ιδίων μετοχών της εταιρείας. Περί του κ. Καπράλου ο λόγος.
> Αλήθεια ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους η γενική συνέλευση των μετόχων της «Βαράγκης» αποφάσισε την «επιλεκτική», σε δύο μόνο μέλη του διοικητικού της συμβουλίου, υιοθέτηση προγράμματος παροχής δικαιωμάτων προαίρεσης;
> Προσεκτικός στις δηλώσεις του ήταν ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνοντας αναφορές στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αποφεύγοντας πάντως να δεσμευτεί για την αυστηρότερη εποπτεία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος. Περί του κ. Προβόπουλου ο λόγος.

> Οι φορολογικές «διευκολύνσεις» που δόθηκαν απλόχερα στις ανώνυμες εταιρείες ακίνητης περιουσίας δεν έμειναν ανεκμετάλλευτες! Άλλη μία τράπεζα, η MIG, υπέβαλε αίτηση για την εισαγωγή της θυγατρικής της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
> «Αναρχία» δηλώσεων, καθώς έλληνες και ξένοι αναλυτές δεν μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη σχετικά με την πορεία της εγχώριας χρηματαγοράς! Αμυντική στάση, χαμηλές προσδοκίες, επαναξιολόγηση θέσεων, κλείδωμα κερδών είναι κάποιες από τις επίσημες θέσεις τους.
> Το διαβάσαμε και αυτό! «Προσωρινή» αναδιάρθρωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ΣΑΟΣ, λόγω της απουσίας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στο εξωτερικό για την ενίσχυση ή και ανανέωση του στόλου των πλοίων.
> Κατά τα άλλα ενδιαφέρονται για τη διασπορά, την εμπορευσιμότητα και τον όγκο των μετοχών! Πόσες από τις εταιρείες της εναλλακτικής χρηματιστηριακής αγοράς κατάφεραν το ακατόρθωτο; Εν μέσω κάθετης πτώσης του Γενικού Δείκτη Τιμών, δεν έκαναν ούτε μία συναλλαγή ούτε ένα τεμάχιο, διατηρώντας έτσι αμετάβλητη την τιμή τους;
> Μάχη μεταξύ υπουργών προκειμένου να εξαιρεθούν από τα επικείμενα μέτρα! Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για την επιλεκτική «παρακολούθηση» των περίφημων ειδικών λογαριασμών που δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό!
> Η δυσφήμηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών, μέσω της μεθοδευμένης έλλειψης αεροσκαφών, έχει ξεπεράσει τα όρια του προμελετημένου εγκλήματος! Ποιος διαφωνεί με τη θέση του ΣΥΝ σχετικά με τους λόγους ακύρωσης και συρρίκνωσης των δρομολογίων, εν μέσω μάλιστα θερινής περιόδου;
> Η κατά τα άλλα «λαλίστατη» (βλέπε διαρροές) και «κοινωνική» (βλέπε χορηγίες) εισηγμένη επιχείρηση Νεοχημική προέβη σε μια λιτή ανακοίνωση σχετικά με την υποβολή παραίτησης του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους της κ. Χαραλαμπάκη, γιατί άραγε;
> Για τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών, αυτά δηλαδή που «ματώνουν» τους έλληνες δανειολήπτες, ακόμα ψάχνουν…
> Με «κατ’ αρχήν» συμφωνίες, οι οποίες τελούν «υπό έγκριση» και έχουν «λάβει διορίες», δεν λύνονται τα προβλήματα των εταιρειών και δεν γίνονται ανακοινώσεις στο ευρύ επενδυτικό κοινό, γιατί αν δεν ευδοθούν μπορεί να θεωρηθεί ότι παραπληροφορούν. Περί του σίριαλ της ΑΕΓΕΚ του ομίλου Μαρούλη και των πιστωτριών τραπεζών ο λόγος.
> Πολιτικές σκοπιμότητες, υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους, χρηματιστηριακές αποτιμήσεις και διεθνή πιστωτική συγκυρία είναι κάποιοι από τους λόγους που δρουν ανασταλτικά στις όποιες σκέψεις συγχωνεύσεων και εξαγορών εγχώριων τραπεζών.
> Τι άλλαξε; Από εκεί που μέχρι χθές επιτίθετο με σφοδρότητα στις επιλογές ορισμένων κρατικά διορισμένων manager, έρχεται σήμερα να τους στηρίξει παρέχοντάς τους κάθε τεχνοκρατικό άλλοθι. Ο λόγος για τις «πολιτικές» θέσεις, υπέρ της διάσπασης στη ΔΕΗ, που πήρε η πρώην θυγατρική Αράπογλου και νυν απορροφούμενη εταιρεία Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.
> Μήπως γίναμε πλουσιότεροι και δεν το ξέρουμε; Ας μη χαιρόμαστε πάντως, καθώς στατιστική και μόνο ήταν η άνοδος του κατά κεφαλήν εγχώριου εισοδήματος στα 98% του κοινοτικού μέσου όρου. Βλέπεται οι περισσότερες από τις «νέες» χώρες είναι πτωχότερες από εμάς.
> Με «όπλο» τις επικείμενες αξιολογήσεις των διεθνών αγορών και το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής, οι αξιωματούχοι του FTSE απαίτησαν θεσμικές αλλαγές. Αυξομειώσεις στις συνθέσεις των βασικών δεικτών και αναπροσαρμογή των ορίων κεφαλαιοποίησης – free float, κάποιες από αυτές.
> Ελλιπή ενημέρωση από άγνοια ή παραπληροφόρηση που κρύβει δόλο; Αληθεύει ότι ορισμένες από τις διαφημιστικές εταιρείες, που παρέχουν με το αζημείωτο υπηρεσίες επικοινωνίας σε κρατικά εποπτευόμενες εταιρείες, οργανισμούς και τράπεζες, δεν περιλαμβάνουν στις αναλύσεις των συνολικών δαπανών των πελατών τους τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ της «υπαίθριας» διαφήμισης;
> Ούτε φωτογραφικές, προς όφελος των εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου, να ήταν οι χαριστικές προϋποθέσεις εισαγωγής στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μετά τη Εuroxx σειρά φαίνεται να παίρνει η Alpha Trust Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η διοίκηση του ομίλου Γερολυμάτος, ελέω συνθηκών, μελετά μέχρι και την αναβολή της εισόδου της στην κύρια αγορά του ΧΑ.
> Αυτά κάνουν οι λανθασμένες επιλογές, καθώς ο δανεισμός δεν είναι πανάκεια! Η επιβάρυνση της αύξησης του επιτοκίου εξυπηρέτησης είχε αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των τόκων, γεγονός που οδήγησε τη Μαΐλλης σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζές.
> Μέχρι σε οικονομικό υπουργό, αλλά και σε μέλος του ΣΕΒ έφτασε η χάρη τους… Μαθαίνουμε ότι εντείνονται οι πιέσεις των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών για ολική ή μερική κατάργηση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, ως απορία της κοινοτικής οδηγίας που αφορά την ύπαρξη κανόνων δεοντολογίας, για το αυστηροποιημένο σύστημα πειθαρχικών κυρώσεων και κυρίως για τον ποιοτικό έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών.
> Αν δεν ήταν πιστωτικό ίδρυμα, ίσως και να μην κάναμε καμία αναφορά στο θέμα ! Τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2007 αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Γενικής Τράπεζας.
> Πορείες αντίθετες… Την ίδια στιγμή που οι αγορές των μετοχών και ομολόγων πιέζονται, τα hedge funds έχουν βρει τον τρόπο να προσελκύουν χρήματα, γεγονός που φαίνεται και από την αισθητή αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους.
> Άλλη μια γενική συνέλευση «πολύπαθης» εταιρείας που αναβλήθηκε με την «κλασική» αιτιολογία της έλλειψης απαιτούμενης απαρτίας, καθώς εκπροσωπήθηκε σε αυτή μόνο το 13,66% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου. Περί των Ευρωσυμμετοχών ο λόγος.
> Η αρνητική πορεία της εγχώριας χρηματαγοράς αναμένεται να επηρεάσει και την κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσεων και Ομίλων, τόσο στα έκτακτα όσο και στα έσοδα από χρηματιστηριακές εργασίες, καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχικών τους χαρτοφυλακίων και οι πωλήσεις μέρους των συμμετοχών τους αναμένεται να γίνουν σε χαμηλά επίπεδα τιμών.
> Μετά τις ναυτιλιακές και οι τουριστικές επιχειρήσεις φαίνεται να γυρνούν την πλάτη στη Σοφοκλέους! Ο ελληνικών συμφερόντων οργανισμός Premier Destinatios International αποφάσισε την εισαγωγή του στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου.
> Ποιος ο ρόλος των ανωνύμων επενδυτικών εταιρειών ακίνητης περιουσίας των τραπεζών στη διαχρονική «αδυναμία» της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να συστήσει τη δική της επιχείρηση προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα «φιλέτα» που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της;
> Εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η σκοπιμότητα των προθέσεών της! Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αναμένεται να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τα business plans, η Citi εκτιμά ότι το guidance της ΕΛΤΕΧ είναι χαμηλότερο από το προβλεπόμενο. Σε αντίθεση η HSBC μειώνει τόσο την τιμή-στόχο της μετοχής όσο και τις προβλέψεις για τα κέρδη της περιόδου 2008-2010.
> Σημειώσατε Χ! Επιμένει η κυβέρνηση με τις δικές της προτάσεις στα μέτρα κατά της ακρίβειας, επιμένουν και οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας, απαιτώντας μεταξύ άλλων πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και μείωση του ΦΠΑ.
> Εξαγορά συνειδήσεων; Με καταχωρήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα προϊόν των καλοπληρωμένων διαφημιστικών web banner προσπαθεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχετικά με τις απώλειες στα ίδια κεφάλαια, ελέω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η γαλλική χρηματιστηριακή Natixis Securities ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της με σύσταση μείωσης θέσεων.
> Κάτι τρέχει… Αλήθεια ποιες είναι οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και ποια τα ασφαλιστικά ταμεία που «ξέχασαν» να υποβάλουν στις δηλώσεις τους για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων;
> Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί… χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς! Έτσι απλά λοιπόν, ο κ. Μπογράκος-Τζανετάκος ορίστηκε οικονομικός διευθυντής του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστήρ Παλάς, που διαχειρίζεται η εταιρεία Starwood Hotels & Resorts.
> Πώς αλλάζουν οι καιροί! Τρέχουν και δεν φτάνουν πληρώνοντας όσο όσο προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία και να μαζέψουν ζεστό χρήμα! Η αναφορά μας στις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες χάριν του ανταγωνισμού έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τα επιτόκια τόσο των προθεσμιακών καταθέσεων όσο και αυτών του ταμιευτηρίου.
> Είναι γεγονός ότι ο χρόνος λύσης της εργασιακής σχέσης ενός κατόχου δικαιώματος Stock Options μιας εταιρείας αποτελεί αιτία παύσης ισχύος και μη δυνατότητας άσκησης του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου;
> Αποποίηση των ευθυνών του κοινοτικού επιτρόπου ή ανικανότητα της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς; Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί οι «εκλεκτοί» της κατά τα άλλα ανεξάρτητης εποπτικής αρχής; Γιατί δεν «βγαίνουν από τα καβούκια τους» προκειμένου να «αξιολογήσουν» σχετικά με το αν το Ελληνικό Δημόσιο και η Deutsche Telekom ενεργούσαν κατόπιν συνεννόησης στο θέμα του ΟΤΕ; Αίσχος και ντροπή, κ. Πιλάβιε!
> Πόσα εισέπραξαν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ως αμοιβές από τις πρόσφατες αναδοχές σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και μεταβιβάσεις πακέτων; Με τόσα χρήματα άντε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία των εκτιμήσεων, προβλέψεων, αναλύσεων και επενδυτικών τους προτάσεων!
> Δεν υπάρχει φορολογικός έλεγχος εισηγμένης επιχείρησης που να μην «ενισχύσει» τα δημόσια ταμεία ! Τι και αν είχαν σχηματιστεί επαρκείς προβλέψεις από τη Lan-net, οι καταβλητέοι φόροι και οι προσαυξήσεις που προέκυψαν άγγιξαν τα 2,0 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που κρίθηκαν αναγκαίες τόσο οι συμπληρωματικές διορθώσεις όσο και τα εκ παραδρομής πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες.
> Άλλη μία από τις πολλές ανεξάρτητες επιτροπές – αρχές που δηλώνει αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης στο φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, ζητώντας ταυτόχρονα θεσμικές αλλαγές και ενίσχυση του ρόλου της. Η αναφορά μας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που μεταξύ άλλων αναμένεται να ασχοληθεί και με το καρτέλ στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
> 220 ακίνητα τον μήνα είναι πολλά; Ακόμα κι αν δεχθούμε τη θέση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών σχετικά με τον συνολικό αριθμό των πλειστηριασμών που επισπεύσθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα το 2007, αναρωτιόμαστε αν για τους εγχώριους τραπεζίτες οι 2.634 είναι λίγοι;
> Αποποίηση ευθυνών από πλευράς διοίκησης! Το μπαλάκι στους εργαζομένους ρίχνει για πολλοστή φορά ο κρατικά διορισμένος manager του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι η συνέχιση της αποχής των εργαζομένων από την υπερωριακή εργασία θα οδηγήσει σε ζημίες και στο σύνολο του έτους. Περί του κ. Αναστασόπουλου ο λόγος.
> Εν μέσω παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και κάποιες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις προσέχουν για να έχουν. Έτσι, προκειμένου να προλάβουν το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του κόστους δανεισμού, σπεύδουν να εκδώσουν ομολογίες.
> «Καταπέλτης» οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόσο για τη σταθεροποίηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού πάνω από το 3% του ΑΕΠ όσο για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και τον υψηλό πληθωρισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, η οποία προβλέπει επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, μείωση των αποδόσεων και πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
> Παρά τις όποιες δικαιολογίες, από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς τον Απρίλιο του 2008 ανήλθε στα 3.459 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 320 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007.
> Ανοδικά κινήθηκαν χρυσός και χαλκός, καθώς η Federal Reserve δεν έδειξε έτοιμη να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τονώνοντας έτσι την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, αλλά και των επενδύσεων σε πρώτες ύλες γενικότερα.


Σχολιάστε εδώ