Τρέμουν τις ψηφοφορίες στη ΝΔ

Στις περιπτώσεις αυτές είτε η κυβέρνηση θα «παζαρεύει» παρασκηνιακά με τους βουλευτές προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις τους, είτε θα θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις ως προς τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και εκνευρισμό στις τάξεις της παράταξης.
Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο συσκέψεων τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στο Μαξίμου, αλλά τρόποι αντίδρασης δεν υπάρχουν, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα. Έτσι, κάθε φορά που φθάνει στη Βουλή η ώρα για την ψήφιση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου σημαίνει συναγερμός και η τριάδα Γ. Τραγάκη, Λ. Ζαγορίτη και Γ. Αγγέλου αναλαμβάνει δράση. Η κατάσταση αυτή, που επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά, προκαλεί παγίως τη δυσφορία του κ. Καραμανλή, που όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, «αν είχε πέντε βουλευτές περισσότερους θα είχε πάρει κεφάλια»!
Εμπάθεια
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη ήταν το «επεισόδιο» που δημιουργήθηκε την περασμένη Τρίτη με το Χωροταξικό, όταν στο Μαξίμου έφθασαν πληροφορίες ότι πρόθεση του Π. Τατούλη (που είχε ήδη δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες του) ήταν να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του Γ. Σουφλιά. Με το σκεπτικό αυτό άλλωστε το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε αναστάτωση, εκτός από την οργή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ υποχρέωσε τον κ. Καραμανλή να παραμείνει στο Κοινοβούλιο ως τη 1 η ώρα το πρωί της Τετάρτης. Κατ’ εντολή του Μαξίμου, πριν από την ψηφοφορία ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Τραγάκης πλησίασε τον κ. Τατούλη και του επισήμανε ότι το χωροταξικό δεν είναι το πλέον σημαντικό ζήτημα για να κάνει την… επανάστασή του, ότι αντιτιθέμενος στον Γ. Σουφλιά επιλέγει λάθος στόχο και ότι τέλος πάντων ο πρωθυπουργός έχει θέσει θέμα κομματικής ψηφοφορίας. Που σήμαινε ότι όποιος καταψήφιζε θα βρισκόταν αυτόματα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Στην ομιλία του (που δεν χειροκρότησε κανείς από τους παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας) ο βουλευτής Αρκαδίας εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες του για το Χωροταξικό, ενώ κατήγγειλε και τον… θεσμό της κομματικής πειθαρχίας υποστηρίζοντας ότι η ψήφος κάθε βουλευτή πρέπει να είναι θέμα συνείδησης και τίποτα άλλο. Βουλευτές του κόμματος στη συνέχεια έκαναν λόγο για «εμπάθεια» του κ. Τατούλη για τον Γ. Σουφλιά, ενώ επισήμαιναν ότι ακόμη και με τις αδυναμίες που παρουσιάζει το νομοσχέδιο είναι μια αρχή για να επιλυθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Από το περιεχόμενο και την ένταση της ομιλίας του κ. Τατούλη άπαντες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου έμειναν με την εντύπωση ότι στην ψηφοφορία θα καταψήφιζε. Η κινητοποίηση ήταν γενική, γεγονός που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να αφήσει το σπίτι του στη Ραφήνα και αργά το βράδυ να πάει στη Βουλή. Και ναι μεν το νομοσχέδιο θα «περνούσε» με την ψήφο του ανεξάρτητου Κ. Κουκοδήμου, πλην όμως «ο Τατούλης δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Ήταν, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, η πρώτη φορά που ο κ. Καραμανλής ήταν τόσο αποφασισμένος «να του πάρει το κεφάλι», αγνοώντας τις παρενέργειες που θα ακολουθούσαν.
Ζητούν μέτρα
Η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία κάνει πιο έντονο τον πονοκέφαλο του Μαξίμου αυτήν την περίοδο, καθώς εντείνονται οι φήμες για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στο σκάνδαλο της Ζήμενς. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες αυτές θα είναι υποχρεωμένος ο κ. Καραμανλής να πάρει μέτρα (διαγραφές) για τους εμπλεκόμενους, με άμεση συνέπεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να βρεθεί με λιγότερα από 152 μέλη και η χώρα να οδηγηθεί αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό έχει δημιουργήσει κλίμα αναβρασμού μεταξύ των βουλευτών που ζητούν δραστικά μέτρα, από διαγραφές (Γκιουλέκας, Σούρλας, Χαρακόπουλος κ.ά.) μέχρι πρόωρες εκλογές (Βαρβιτσιώτης), ενώ πληθαίνουν εκείνοι που ζητούν επιμόνως από τον κ. Καραμανλή να προχωρήσει στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Οι περισσότεροι βουλευτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι ενώ μέχρι πρότινος η Νέα Δημοκρατία είχε ένα «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα της διαφθοράς, στην περίπτωση που βρεθούν εμπλεκόμενοι υπουργοί ή βουλευτές του κόμματος τότε το πλεονέκτημα αυτό θα χαθεί και θα βρεθούν όλοι στην ίδια μοίρα.
Προβληματισμός
Αξίζει να καταγραφεί η επισήμανση που γίνεται από ορισμένα στελέχη της παράταξης. Ότι δηλαδή κατά… κανόνα οι βουλευτές που εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις, μίζες, σκάνδαλα κ.ά. τις τελευταίες δεκαετίες προέρχονται από τις μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου, λόγω της δύναμης που διαθέτουν, διαπλέκονται με επιχειρηματίες και συμφέροντα. Γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη να «σπάσουν» σε περισσότερες περιφέρειες οι Α΄, Β΄ Αθηνών και Α΄, Β΄ Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν έγινε στην πρόσφατη αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς αντέδρασαν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι ανεξαρτήτως κομμάτων. Ταυτόχρονα αρκετοί βουλευτές ζητούν ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών να φύγει από τη Βουλή και να γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή άλλη ανεξάρτητη Αρχή. Δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να είναι και ελεγκτής, επισημαίνουν.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης που έχει από τους βουλευτές ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αφότου ξέσπασε η υπόθεση με τις αγορές του από τη Ζήμενς, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγουν ακόμη και να του μιλούν! Σε κάθε εμφάνισή του στη Βουλή οι μόνοι που συνομιλούν και συναναστρέφονται μαζί του είναι οι βουλευτές Νικηφοράκης και Μπεκίρης.


Σχολιάστε εδώ