Σύννεφα βαριά…

Υπουργοί, βουλευτές, κομματικά στελέχη, έχουν χάσει τον ύπνο τους περιμένοντας νέο γύρο αποκαλύψεων. Το ζοφερό κλίμα που έχει διαμορφωθεί πιστοποιείται και από τις δημοσκοπήσεις, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (πάνω από το 80%) να πιστεύει ότι τα κόμματα έχουν αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, ενώ ένα 70% θεωρεί ότι η υπόθεση Ζήμενς αφορά και τα δύο μεγάλα κόμματα.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η παρέλαση από το γραφείο του αρμόδιου Εισαγγελέα υπόπτων, μαρτύρων και εμπλεκομένων στην υπόθεση. Ο Θ. Τσουκάτος, που έχει δημόσια παραδεχθεί ότι πήρε χρήματα από τη γερμανική εταιρεία για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, επρόκειτο να απολογηθεί χθες, αλλά είχε μέσω του δικηγόρου του εξηγήσει ότι δεν διαθέτει αποδείξεις γι’ αυτό. Θα ζητούσε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με στελέχη της Χαρ. Τρικούπη που είχαν κομβικές θέσεις εκείνη την περίοδο στο κόμμα. Πάντως, τα κομματικά στελέχη, τη μαρτυρία των οποίων επικαλείται ο «στρατηγός», κατέθεσαν ότι πήραν και έπαιρναν χρήματα από τον κ. Τσουκάτο, αλλά δεν γνώριζαν από πού προέρχονταν κάθε φορά. Για αύριο Δευτέρα πήραν προθεσμία να καταθέσουν οι επτά δικαιούχοι των λογαριασμών όπου «έσπασε» το 1 εκατ. μάρκα που έδωσε η Ζήμενς. Παράλληλα ο Εισαγγελέας ερευνά πρώτον ένα έμβασμα ύψους 10 εκατ. μάρκων που δόθηκε από τη γερμανική εταιρεία για να «κλειστούν» συμφωνίες με τον ΟΤΕ, και δεύτερον την αμοιβή-μαμούθ που πήρε επικεφαλής αμερικανικής εταιρείας για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων στο οποίο μετείχε και η Ζήμενς.
Αναταράξεις
ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ για τον Θ. Τσουκάτο προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου «φορτώνει» όλες τις ευθύνες στον πάλαι ποτέ «στρατηγό». Τα τελευταία γεγονότα αναζωπύρωσαν τη διαμάχη Παπανδρεϊκών – Σημιτικών, ενώ με σημαντική καθυστέρηση κορυφαία στελέχη βγήκαν να υπερασπιστούν τις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση του Β. Βενιζέλου να γίνει Εξεταστική μέσα στο κόμμα απορρίφθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη και δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που διατύπωσαν αιχμές εναντίον του. Μάλιστα, νεώτερες δηλώσεις του κατά της διαγραφής του Σημίτη, ότι δεν του αρέσει «ένα ΠΑΣΟΚ που μικραίνει» και ότι δεν είναι αισιόδοξος, ανέβασαν τον πήχυ της οργής στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο τελευταίος ανακοίνωσε πακέτο προτάσεων για τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα και για ανεξάρτητα ΜΜΕ και επανέλαβε το αίτημά του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Αμηχανία
ΑΜΗΧΑΝΙΑ επικρατεί και στο κυβερνητικό στρατόπεδο όπου ζουν με την αγωνία της «επόμενης ημέρας», όταν ενδεχομένως αποκαλυφθεί εμπλοκή στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δεν λείπουν οι φωνές βουλευτών που ζητούν «κάθαρση» και Εξεταστική Επιτροπή, αλλά ακόμη και πρόωρες εκλογές αν αποδειχθεί εμπλοκή υπουργού ή βουλευτή. Από τη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι στα κομματικά ταμεία δεν μπήκαν χρήματα από τη Ζήμενς, αλλά αποφεύγουν να… βάλουν το χέρι τους στη φωτιά για μεμονωμένα στελέχη, ενώ από το Μαξίμου αφήνουν να διαρρεύσει ότι αν προκύψει θέμα «θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς»! Επισήμως από την κυβέρνηση λέγεται ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και μετά θα εξετασθεί το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει αν αυτό θα γίνει άμεσα ή μετά το φθινόπωρο.
Διαφορετική είναι η προσέγγιση που κάνουν τα άλλα κόμματα. Η Αλ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι πίσω από το σκάνδαλο κρύβεται αμερικανικογερμανικός πόλεμος και ότι μέσα από μια υποτιθέμενη κάθαρση κάποιοι έχουν στόχο την ανασύσταση του πολιτικού τοπίου. Ο Αλ. Αλαβάνος, από την πλευρά του, επιμένει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και να ανοίξει ο φάκελος με όλες τις… «βρώμικες» συμβάσεις της Ζήμενς. Ο δε Γ. Καρατζαφέρης εκτιμά ότι, λόγω των αποκαλύψεων, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ερωτηματικά
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ημέρες ομηρίας αφέθηκε ελεύθερος ο επιχειρηματίας Γ. Μυλωνάς, χωρίς να έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί το ύψος του ποσού που δόθηκε ως λύτρα στους απαγωγείς. Μπορεί η υπόθεση να είχε αίσιο τέλος, ωστόσο οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και πολλά τα ερωτηματικά. Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της απαγωγής του, αρκέστηκε να πει ότι οι απαγωγείς του ήταν Έλληνες και πως του φέρθηκαν με… ευγενικό τρόπο. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την προεδρία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για να… αφοσιωθεί στην οικογένειά του!
Η προχειρότητα και η έλλειψη οργάνωσης που «διακρίνουν» την ΕΛΑΣ επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο επεισόδιο με χασισοκαλλιεργητές στο Ηράκλειο (Κρήτης), που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών.
Στις ελληνικές καλένδες
ΔΕΝ ΚΟΜΙΣΕ γλαύκας στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς. Ήρθε, είδε (την Ντόρα) και απήλθε χωρίς να προκύψει σημαντική εξέλιξη ή είδηση. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ δήλωσε ότι μετέφερε δέσμη ιδεών και όχι συγκεκριμένες προτάσεις για το όνομα και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένουμε λύση μέχρι την 9η Ιουλίου. Αυτό είχε προκύψει και από τη συνάντηση της Ντόρας με την Κοντολίζα Ράις στο Βερολίνο. Πάντως, από τα Σκόπια έγινε γνωστό ότι υπάρχει «νον πέιπερ» όπου γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα προτεινόμενα ονόματα, μεταξύ αυτών και το «Βόρεια Μακεδονία».
Α, και στην περίπτωση που σας έχει διαφύγει, συνεχίζεται με τους γνωστούς… ταχύτατους ρυθμούς η δικαστική έρευνα στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Μετά από απόφαση του ανακριτή, στη φυλακή οδηγήθηκαν οι δύο δικηγόροι κατηγορούμενοι για εκβιασμό εναντίον του πρώην γενικού γραμματέα. Οι εξηγήσεις που έδωσαν δεν έπεισαν τον ανακριτή. Υπενθυμίζεται ότι αύριο πρόκειται να περάσει από το γραφείο του ανακριτή ο φερόμενος και ως κομιστής του περίφημου DVD.


Σχολιάστε εδώ