Στις καλένδες το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση καθιστά σχεδόν μηδαμινή την πιθανότητα για να αντιμετωπιστεί και η παραμικρή παρέκκλιση του κρατικού προϋπολογισμού που προϋποθέτει η στοιχειώδης προώθηση του ενιαίου μισθολογίου.
Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και ο αρμόδιος υπουργός Πρ. Παυλόπουλος φαίνεται πως επιλέγουν την αντιπαράθεση, με την ΑΔΕΔΥ και τους δημοσίους υπαλλήλους, από τη δημιουργία προσδοκιών που τα ίδια τα πράγματα θα διαψεύσουν. Και κρίνει ο κ. Παυλόπουλος ότι η ανάληψη του όποιου πολιτικού κόστους για αθέτηση δεσμεύσεων είναι προτιμότερη από την αναθέρμανση ελπίδων που συντόμως θα διαψευστούν. Έτσι:
Σε ό,τι αφορά στην πορεία μεγάλων ζητημάτων της δημόσιας διοίκησης και των υπαλλήλων της, φαίνεται πως η κυβέρνηση μεταθέτει τις όποιες αποφάσεις και ανακοινώσεις της τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και σε αναμονή της εξέλιξης όχι μόνο των οικονομικών παραμέτρων, αλλά και των άλλων φλεγόντων ζητημάτων που αναστατώνουν την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.
Απάντηση στις κυβερνητικές θέσεις και προθέσεις αναμένεται να δοθεί στο -διευρυμένο- γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που θα συνεδριάσει στις 4 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σχηματιστεί διαπαραταξιακές συγκλίσεις σε κρίσιμα προβλήματα όπως:
– Η προώθηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον δημόσιο τομέα.
– Η αντιμετώπιση της εισοδηματικής πολιτικής που συνεχίζει την επιβολή λιτότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους.
– Οι μορφές των παρεμβάσεων που οι καταστάσεις επιβάλλουν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που πλήττουν όλους, με κύριο όμως θύμα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Και
– Η ανάγκη οργανωμένης και συγκροτημένης συνεργασίας με τις καταναλωτικές οργανώσεις.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών στελεχών (και εκπροσώπων των παρατάξεων) στο γενικό συμβούλιο, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθεί στο άθλιο σκηνικό που συνθέτουν οι αποκαλύψεις για μίζες στην ανάληψη δημοσίων έργων, με ευθύνη κομματικών στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ).
Τόσο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου (ΠΑΣΚ/ΔΥ) όσο και ο γεν. γραμματέας Ηλ. Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ) προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου οι ομιλίες τους να αποτελέσουν κοινωνική και συνδικαλιστική παρέμβαση-απάντηση στα θέματα δημόσιας διαφθοράς.
Από την Αυτόνομη Παρέμβαση θα μιλήσει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος και από το ΠΑΜΕ ο κ. Δημ. Αγκαβανάκης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη συνολική τοποθέτηση των παρατάξεών τους και για τα προβλήματα (οικονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά) των δημοσίων υπαλλήλων και για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που «διευκολύνει» νοσηρά φαινόμενα που δηλητηριάζουν την κοινωνία.


Σχολιάστε εδώ