Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

δδ Η αντίδραση του… «πάτου»! Ήτοι, η αντανακλαστική αντίδραση που προήλθε από το… ξύσιμο του πάτου του βαρελιού, με το ΧΑ να καταγράφει 12 συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις (πιθανότατα ρεκόρ από τα πλέον… ιστορικά αυτό) και να κατρακυλάει με συνοπτικές διαδικασίες σε επίπεδα που μέχρι πρότινος αναφέρονταν απλώς στα χειρότερα δυνατά σενάρια από την τεχνική ανάλυση!
δδ Και φτάσαμε στο σημείο να αναλύουμε πώς θα περάσει ο τραπεζικός δείκτης τα ιστορικά χαμηλά του, ή πόση… συναλλακτική δραστηριότητα χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης σε επίπεδα πάνω από τις 3.500 μονάδες! Επίπεδα διόλου ευκαταφρόνητα πάντως, ιδίως αν αναλογιστούμε πως μόλις την Τρίτη η αγορά έπιασε και τις 3.390 μονάδες, σημείο όπου χρειάστηκε να παρέμβουν οι ισχυροί παίκτες της αγοράς -εντελώς απροκάλυπτα- για να απορροφήσουν τους… τόνους χαρτιών που εκποιούσαν κυρίως οι ξένοι θεσμικοί και δη σε τραπεζικές μετοχές και σε χαρτιά του 20άρη.
δδ Συνήθως η πρακτική του μαζέματος της αγοράς με δεδομένες και επί τούτου κινήσεις δεν κρίνεται ως ιδεατό! Λογικό, καθώς στην ουσία πρόκειται για εξόφθαλμη παρέμβαση στην πραγματική εικόνα της αγοράς, για επιχείρηση «καλλωπισμού» που σχεδόν πάντα κρύβει τις αδυναμίες και στρεβλώνει την πραγματικότητα. Αυτή τη φορά όμως δεν νομίζω πως θα βρεθεί έστω κι ένας που θα ψέξει αυτό που συνέβη στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης και πρακτικά σταμάτησε το απόλυτο χάος.
δδ Βέβαια προκύπτει το ερώτημα του ποιοι ακριβώς μάζεψαν τα χαρτιά που κατέρρεαν και πότε θα τα… βγάλουν εκ νέου στην αγορά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία.
δδ Η πραγματική εικόνα και δυναμική της χρηματιστηριακής μας αγοράς πάντως θα αποκαλυφθεί άμεσα. Ήδη την Τετάρτη, πρώτη ημέρα «γυρίσματος» του Δείκτη, τα κέρδη (!) ήταν λελογισμένα σε σύγκριση πάντα με τις τεράστιες απώλειες των προηγούμενων δυόμισι εβδομάδων. Την Πέμπτη όμως, όταν και οι πλέον ψύχραιμοι επανέκαμψαν, τα πράγματα ήταν σαφώς πιο ήρεμα, οι συναλλαγές πιο διστακτικές και άπαντες έδειχναν επιφυλακτικοί.
δδ Το κρίσιμο ερώτημα για το άμεσο μέλλον είναι κατά πόσον οι εγχώριοι θεσμικοί θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις… «υποχρεώσεις τους». Διότι εάν αληθεύουν τα πλείστα όσα σενάρια περί μαζικής ρευστοποίησης θέσεων από μεγάλα funds του εξωτερικού, εκείνοι που πρέπει να «κάνουν παιχνίδι» τώρα είναι οι… δικοί μας. Με δεδομένο όμως και το μάλλον αρνητικό κλίμα διεθνώς, ποιος άραγε στοιχηματίζει σε μια τέτοια εξέλιξη;
δδ Η στήλη θα παραμείνει μεν σε κατάσταση εγρήγορσης (το αυτό συνιστούμε και για εσάς), αλλά αυτήν τη φορά θα ακούσει και τις συστάσεις της τεχνικής ανάλυσης που επιμένει, ακόμα και την ύστατη ώρα, στο κομβικό επίπεδο των 3.500 μονάδων. Διότι από εκεί και κάτω το ασανσέρ έχει και άλλους ορόφους!
ΥΓ. 1: Αρκετοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποίησαν σκληρούς χαρακτηρισμούς για τα τεκταινόμενα στο ΧΑ. Λίγοι, φαίνεται, έχουν ξεχάσει περιπτώσεις σαν και την πλέον πρόσφατη της κραταιάς μετοχής με το -28% σε 2 συνεδριάσεις! Έτσι, στους διαδρόμους ακούγονταν μέχρι και παραινέσεις για να σπάσει το… σπυρί που κρατάει χρόνια τώρα.
ΥΓ. 2: Μερικοί προνοητικοί και έμπειροι έλεγαν την Πέμπτη πως στο ΧΠΑ μειώνονται συνεχώς οι ανοικτές θέσεις στον 20άρη. Ενδεικτική ήταν η συνεδρίαση της Τετάρτης (η πρώτη ανοδική μετά το σερί των 12 πτωτικών), όπου η ημέρα ξεκίνησε με πάνω από 30 χιλιάδες ανοικτά συμβόλαια στον 20άρη δείκτη και τελείωσε με κάτι περισσότερο από 7.000 ανοικτές θέσεις. Τον νου σας…


Σχολιάστε εδώ