Ο Εγκέλαδος και ο… γυμνός βασιλιάς

Το ερώτημα «πόσο έτοιμη είναι η πόλη για να αντεπεξέλθει σε μια παρόμοια δοκιμασία», τέθηκε μετ’ επιτάσεως, απαιτώντας ξεκάθαρες απαντήσεις από όλους τους επίσημους – εμπλεκόμενους φορείς.
Η Θεσσαλονίκη στερείται υλικοτεχνικής υποδομής και επιχειρησιακού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού. Η θωράκιση της πόλης, για την οποία πολλά έχουν λεχθεί, παραμένει ζητούμενο, ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς επισημαίνουν ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι τα χρήματα που έχουν δοθεί για την απαιτούμενη αντισεισμική θωράκιση.
Αυτό ήταν το βασικό και ομόθυμο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη των ειδικών και των αρμοδίων, που οργανώθηκε στην πόλη με θέμα την αντισεισμική της προετοιμασία.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που έδωσε και τον τόνο, λέγοντας με τον προσωπικό του τρόπο τις γνωστές αλήθειες. «Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και το λέω αυτό γιατί η εκάστοτε κεντρική εξουσία λέει πολλά, αλλά τα τελευταία είκοσι χρόνια ελάχιστα χρήματα δόθηκαν για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης μας», σημείωσε με νόημα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.
Ομολογίες ανετοιμότητας και γκρίνιες ακούστηκαν και από τους εκπροσώπους των υπόλοιπων φορέων: Η αντισεισμική θωράκιση της πόλης παραμένει στα χαρτιά, μόνον το 10% των κτιρίων έχουν ελεγχθεί προληπτικά, ουδείς γνωρίζει αν αντέξουν οι προγενέστερες του 1978 οικοδομές, ο συντονισμός των υπηρεσιών προβληματικός, η ενημέρωση των πολιτών ανύπαρκτη, ενώ δεν υπάρχει επιχορήγηση για τους προσεισμικούς ελέγχους στα κτίρια.
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Ψωμιάδης, παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νικολάου Κορτσάρη και εκπροσώπων δημοσίων φορέων και υπηρεσιών, όπως το ΥΜΑΘ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΑΠΘ, το ΤΕΕ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ΕΜΑΚ, το Λιμεναρχείο, η ΔΕΗ, το ΕΚΑΒ κ.ά., ζήτησε από όλους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ επισήμανε την ανάγκη εκπόνησης ενός σύγχρονου και λειτουργικού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων από το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού.
Ας ελπίσουμε πως εκτός από τη σύσκεψη θα υπάρξουν και κάποια έργα πριν μας επισκεφτεί ο Εγκέλαδος…


Σχολιάστε εδώ