ο δαίμονας των δημαρχείων

QQQ
Με την πρόσφατη φωτιά στο κέντρο της Αττικής, στον Υμηττό, ζήσαμε για μια ακόμη φορά την ανευθυνότητα αρκετών δημάρχων, ιδιαίτερα των δήμων που είναι όμοροι με δασικές εκτάσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, που έχουν δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών για τον καθαρισμό περιοχών από ξερόχορτα, δαπανήθηκαν προς άλλους σκοπούς. Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Ο Δήμος Παπάγου με το υπ’ αριθμόν 246 χρηματικό ένταλμα ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να εγκρίνει ποσόν περίπου 6.000 ευρώ που αφορούσε απομάκρυνση… ξερών χόρτων. Φυσικά ο αρμόδιος επίτροπος με την υπ’ αριθμόν 64/31-7-06 πράξη του δεν ενέκρινε το ένταλμα. Τη δουλειά αυτή θα μπορούσε να την κάνει και ένα αυτοκίνητο του δήμου. Καταλάβατε λοιπόν τι έγινε. Το ένταλμα υποβλήθηκε ξανά στον επίτροπο, αλλά πάλι απορρίφθηκε. Συνολικά, για να ξέρετε, ο Δήμος Παπάγου για το περσινό έτος έχει πάρει 170.000 ευρώ για πυροπροστασία. Τα έργα έγιναν στον δήμο, φίλτατε δήμαρχε;
QQQ
Έμαθα ότι ο τοπάρχης Δημήτρης Νικολάου δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του και απευθυνόμενος στον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Παπαζάχο και τι δεν του είπε. Η δημοτική παράταξη «Περικλέους Πολιτεία» εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά.
Αληθεύει ότι υπάρχει καταγγελία σχετικά με διαφημιστική καμπάνια της ΤΕΔΚΝΑ για εικονικά τιμολόγια με τα οποία πληρώθηκαν ραδιοφωνικοί σταθμοί που είναι ανύπαρκτοι;
QQQ
Δεν ξέρω γιατί αλλά το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ύστερα από συγκεκριμένη καταγγελία, ερευνά τα περιουσιακά στοιχεία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Καλλιθέας. Μπορεί να είναι ένας τυπικός έλεγχος δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, μπορεί όμως να είναι και κάτι άλλο. Σημασία έχει ότι το όνομα του εν λόγω προϊσταμένου περιφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο με ΑΠ Φ/22/4330/10-6-08 που έστειλε το ΣΕΕΔΔ προς τον γενικό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, επισημαίνοντας ορισμένες παρατηρήσεις επί του εν εξελίξει ελέγχου. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα θα μάθουμε και εμείς το αποτέλεσμα.
QQQ
Με αιτία την απόφαση του δημάρχου Αίγινας Παναγιώτη Κουκούλη να πάρει δάνειο ο δήμος από τη Marfin, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σάκης Σακιώτης με ανακοίνωσή του θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρό θέμα, αφού ο δήμαρχος, όπως ο ίδιος λέει, δεν απευθύνθηκε σε άλλη τράπεζα, αλλά ούτε καν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου οι όροι δανειοδότησης προς δήμους είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Ποιος ξέρει πώς σκέφτηκε ο αγαπητός τοπάρχης. Αν πάντως αληθεύουν όσα καταγγέλλει ο Σακιώτης, σαφώς υπάρχει θέμα. Γιατί από αυτήν την τράπεζα και όχι από άλλη; Δήμαρχέ μου, μια απαντησούλα εκ μέρους σου θεωρώ ότι είναι αναγκαία.
QQQ
Αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά ο πρώην δήμαρχος Σαλαμίνας Θανάσης Μακρής. Η κατηγορία ήταν κακουργηματική, εξαιτίας της οποίας είχε τεθεί σε αργία από τον περιφερειάρχη Αττικής. Προφανώς τώρα ο αγαπητός Θανάσης τρέχει να καθαρογράψει την απόφαση για να την κοινοποιήσει στην περιφέρεια προκειμένου να επανέλθει με ψηλά το κεφάλι στο δημοτικό συμβούλιο. Η κατηγορία αφορούσε, με λίγα λόγια, στο ότι ο πρώην δήμαρχος πήρε χρήματα που προοριζόντουσαν για άλλον σκοπό και τα χρησιμοποίησε αλλού. Αυτό το κάνουν καθημερινά σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι. Επειδή δεν απεδείχθη ίδιον όφελος, η απόφαση ήταν αθωωτική.
QQQ
Το τραπεζικό απόρρητο του δημάρχου Ν. Σμύρνης Γιώργου Κουτελάκη για το διάστημα από το 1994 έως και το 2001 διέταξε να αρθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με την απόφαση 3085/2007,. Ο δήμαρχος, μαζί με άλλους, είναι κατηγορούμενος σε βαθμό κακουργήματος επειδή κατά το παρελθόν συμμετείχε είτε ως φυσικό πρόσωπο είτε ως δήμος στη διοίκηση της ΠΑΕ Πανιώνιος. Ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ αποκαλύφθηκε ότι με εικονικά τιμολόγια έκαναν φτερά 500 εκατ. δραχμές. Επί της ουσίας πάντως να σας πω ότι εάν απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης επί του βουλεύματος, που τον παραπέμπει στο ακροατήριο, ο περιφερειάρχης θα πρέπει να τον θέσει σε αργία. Το παρασκήνιο πάντως βοά έντονα για παρέμβαση «γαλάζιου» μεγαλοϋπουργού προκειμένου να πέσει στα μαλακά ο τοπάρχης.
QQQ
Έγγραφο-φωτιά που αφορά τον Δήμο Γλυφάδας έστειλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λεωνίδας Ρακιντζής. Επειδή είμαι σίγουρος ότι η σημερινή διοίκηση του δήμου δεν έχει το έγγραφο, ας γίνουμε πιο κατατοπιστικοί. Στις 14/11/07 ο γενικός επιθεωρητής έστειλε την πορισματική έκθεση με αριθμό 691/19-9-07 που αφορά τη διερεύνηση ευθυνών για τους διοικούντες τη «Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και Πολιτισμού του Δήμου Γλυφάδας» κατά την περίοδο 2001 και 2002. Στις σελίδες 35 και 36 της έκθεσης αναφέρεται ότι «η δημοτική επιχείρηση λειτούργησε με προχειρότητα, παρατυπίες, παραλείψεις και απαξία στη διαχείρισή της». Με λίγα λόγια πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα που έχασε η επιχείρηση εξαιτίας της προχειρότητας είναι 80.000 ευρώ, ενώ δαπάνες ύψους 474.216 ευρώ δεν έχουν γίνει με νόμιμο τρόπο. Το επόμενο βήμα είναι η ποινική δίωξη από την Εισαγγελία εάν κρίνει ότι υπάρχουν ευθύνες στα μέλη του ΔΣ. Ίδωμεν.
QQQ
Ρεσιτάλ προεκλογικών εξαγγελιών έχει αρχίσει να κάνει ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δάφνης Νίκος Μπουρνελές. Μέχρι χθες ο Νικόλας, που έχει εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς με την παράταξη του δημάρχου, στήριζε τη διοίκηση του δήμου, αλλά τα βρόντηξε νύχτα και έφυγε, αφού, όπως ο ίδιος λέει, διαπίστωσε πως στενοί συνεργάτες του δημάρχου διοχέτευαν δεξιά και αριστερά πρόστυχα υπονοούμενα, χωρίς να έχουν καμία υπόσταση. Μου είπαν ότι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στο δημοτικό συμβούλιο, Γιώργος Δαουλάρης, έχει ξεκινήσει κουβέντες για ενιαίο σχήμα με κοινή κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αν τελικά αυτό συμβεί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από την πρώτη Κυριακή ο γιατρός θα είναι ο νέος δήμαρχος. Η στάση του Δαουλάρη θα αποτελέσει το κομβικό σημείο εξελίξεων για την επόμενη σελίδα στον μικρό δήμο της Αττικής.
QQQ
Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των επιθεωρητών στη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Περάματος που αφορούσε την περίοδο του πρώην δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκου και του προέδρου Νίκου Ζώρζου. Για τις είκοσι οκτώ σελίδες του πορίσματος η λέξη κόλαση για τους δύο άντρες είναι η πιο μέτρια που μπορώ να χρησιμοποιήσω. Επιταγές, διαγωνισμοί, απευθείας έργο, όλα με παράνομες διαδικασίες. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο το θέμα κουβεντιάστηκε έντονα, χωρίς ουσιαστικά ο πρώην δήμαρχος να μπορέσει να πει κάτι υπερασπιστικό για τον εαυτό του. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ορίσει πολιτική αγωγή ώστε να παρακολουθεί την εισαγγελική πορεία της υπόθεσης. Αρκεί να σας πω ότι οι σφραγισμένες επιταγές της δημοτικής επιχείρησης που μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί ξεπερνούν τις 700.000 ευρώ. Φανταστείτε τι γινόταν.
QQQ
Στις 4 Μαΐου 2009 πρόκειται να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης του δημάρχου Αγίας Βαρβάρας Λάμπρου Μίχου κατά της καταδικαστικής απόφασης που υπάρχει εις βάρος του και αφορά την αγωγή του δημοτικού συμβούλου Καβόγλη για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Αφήστε, ρε παιδιά, τις μηνύσεις και τις κόντρες. Σε μια αυλή ζείτε. Είπα, είπες και ξαναείπα. Κάθε μέρα τα ίδια.
QQQ
Έχει γίνει πλέον της μόδας. Φόνος, ληστεία, φωτιά, βιασμός στο μικρόφωνο για τις σχετικές δηλώσεις στα κανάλια που τρέχουν για να καλύψουν το γεγονός. Θα δεις και τον δήμαρχο της πόλης στην οποία συνέβη το γεγονός. Η πλάκα είναι ότι μετά επισκέπτεται και το αρμόδιο τμήμα Ασφάλειας για να ζητήσει ενημέρωση εν ονόματι του λαού. Χωρίς καμία αρμοδιότητα. Έτσι για να φανεί και να δείχνει ότι είναι μέσα σε όλα. Τον Μητσάρα του Πανιωνίου τον ξέρετε; Έτσι έχουν καταντήσει ορισμένοι. Νισάφι πια.
QQQ
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος υπέγραψε την προκήρυξη για τη διενέργεια διεθνούς ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη του φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένος (μαρίνας) Αργοστολίου, ο σκελετός της οποίας είχε κατασκευασθεί προ επταετίας και πλέον.
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών είναι η 27η Αυγούστου 2008.
Ο υπουργός, ήδη από τον Απρίλιο, είχε ανακοινώσει ότι η Μαρίνα Αργοστολίου θα ήτο μια από τις τέσσερις μαρίνες οι οποίες θα έβγαιναν άμεσα σε διεθνή διαγωνισμό, υλοποιώντας έτσι τον σχεδιασμό που χάραξε προ διετίας το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Η μαρίνα Αργοστολίου θα διαθέτει 190 θέσεις και ο ανάδοχος θα αναλάβει άμεσα τη διαχείριση του θαλασσίου χώρου και θα προβεί στην κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την εύρυθμο λειτουργία της μαρίνας.
Η αξιοποίηση της μαρίνας Αργοστολίου αποτελεί υλοποίηση της υποσχέσεως του πρώην βουλευτού Κεφαλληνίας και Ιθάκης και νυν προέδρου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Πέτρου Αλιβιζάτου, ο οποίος είχε συμπεριλάβει το έργο αυτό στις προεκλογικές δεσμεύσεις του τόσο το 2004 όσο και το 2007.
QQQ
Το Ελληνικό Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας υλοποιεί στους Δήμους Αγίας Βαρβάρας και Καλλιθέας πρόγραμμα διάρκειας 10 μηνών (Μάρτιος – Δεκέμβριος 2008) με τίτλο «Συμμετοχή σημαίνει κοινωνική ενσωμάτωση».
Στόχοι του προγράμματος είναι:
8 Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για θέματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
8Η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την ανάπτυξη κοινών δράσεων καταπολέμησης των διακρίσεων.
8Η προώθηση δράσεων για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών.
8Η ανάπτυξη διαλόγου για τη διαμόρφωση προτάσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του
Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Δύσκολη μέρα αύριο για τον Θεμιστοκλή. Μαύρο μαντίλι θα φορέσουν οι βαλιτσάκηδες όλου του κόσμου. Το κακό είναι ότι είχε πάρει και μια βαλιτσούλα με ροδάκια και είναι ακόμη στη συσκευασία. Δεν πρόλαβε να τη χρησιμοποιήσει. Κρίμα δεν είναι;


Σχολιάστε εδώ