Οργή στο Μαξίμου για τον Γ. Αλογοσκούφη

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι η σχέση τους διέρχεται μια από τις χειρότερες περιόδους της, καθώς ο Κ. Καραμανλής κάλεσε τον κ. Αλογοσκούφη για να του ζητήσει την παρουσίαση προτάσεων άμεσων μέτρων ανακούφισης των ασθενεστέρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν την έντονη δυσφορία μεγάλων κοινωνικών ομάδων για την ακρίβεια και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει αντιπολιτευτικό μπαράζ επιθέσεων τους τελευταίους μήνες για τα θέματα της ακρίβειας και της καθημερινότητας, χτυπώντας την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβερνητικής πολιτικής.
Παρά τις προτροπές Καραμανλή για άμεση λήψη μέτρων, ο κ. Αλογοσκούφης φέρεται να δήλωσε αδυναμία εφαρμογής τέτοιων προτάσεων, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των μεγεθών του προϋπολογισμού. Η υστέρηση εσόδων και η υπέρβαση δαπανών ήδη οδηγούν το υπουργείο Οικονομίας σε νέα αναθεώρηση των φετινών στόχων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, χωρίς πλέον να αποκλείεται η εκτίναξή του πάνω και από το όριο του 3%.
Ο κ. Αλογοσκούφης επιμένει ότι στην παρούσα φάση ακόμη και τα μέτρα που ήδη έχουν προγραμματισθεί, όπως η ίδρυση του Ταμείου Συνοχής για την ενίσχυση όσων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, θα υλοποιηθούν με μεγάλη δυσκολία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στον πρωθυπουργό, επηρεάζοντας αρνητικά τις σχέσεις των δύο ανδρών.
Προς το παρόν, μοναδικός στόχος του υπουργείο Οικονομίας είναι να καταφέρει να εκτελέσει με μικρή απόκλιση τον προϋπολογισμό, περικόπτοντας κρατικές δαπάνες. Και αυτό γιατί έχει αποκλεισθεί κάθε σενάριο λήψης έκτακτων φορολογικών μέτρων, που θεωρείται ότι θα ισοδυναμούσαν με πολιτική αυτοκτονία στην παρούσα φάση.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των δημοσίων εσόδων, στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν ήδη «εκκαθαρίσεις» διευθυντών 30 εφοριών, οι οποίοι δεν έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς διαπιστώνεται ότι τα πρόσθετα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή φέτος (ενιαίο τέλος ακινήτων, ενοποίηση φόρων στο πετρέλαιο) δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν την καθίζηση εσόδων που προκαλεί η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Πάντως, οι σχέσεις Καραμανλή – Αλογοσκούφη εκτιμάται ότι έχουν επιδεινωθεί και μετά τις αλυσιδωτές αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του υπουργού Οικονομίας.
Με αφορμή το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π» για τη μεταβίβαση ακινήτου της ΑΕΓΕΚ σε εταιρεία του Ομίλου Λάτση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκαν εκ νέου με δριμύτητα στον υπουργό Οικονομίας, τονίζοντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν την Τρίτη ότι προκύπτει μείζον θέμα ηθικής τάξεως.


Σχολιάστε εδώ