Οι «μεν» και οι «δε»

Στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικά υπήρξαν και υπάρχουν οι «μεν» και οι «δε». Οι «μεν» παλεύουν για ιδέες για κοινωνική δικαιοσύνη και πολλάκις θυσιάζουν προσωπικές προοπτικές για το κοινό καλό. Οι «δε», αντίθετα, αξιοποιούν το κομματικό σπίτι, προκειμένου να κατακτήσουν χρήμα και εξουσία με κάθε μέσον.
Στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οι «δε» έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δημιουργήσουν τις υλικές προϋποθέσεις μιας άνετης και πλούσιας ζωής, και οι περισσότεροι τα κατάφεραν. Και επειδή το «είναι» και το «φαίνεσθαι» αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, οι «δε» φαίνονται ποιοι είναι και δεν χρειάζονται ντοκουμέντα ότι τα «πήραν». Ομοίως το «φαίνεσθαι» δείχνει και ποιοι πάλεψαν για ιδέες μέσω του ΠΑΣΟΚ και όχι για την «ιδεολογία της τσέπης».
•Ασφαλώς οι «μεν» δεν έχουν κανέναν λόγο να αισθάνονται αλληλέγγυοι με τους «δε», μόνο και μόνο επειδή ζουν στο ίδιο κομματικό σπίτι. Αντίθετα, έχουν πάμπολλους λόγους να καθαρίσουν το κομματικό σπίτι από τα παράσιτα, καθότι, εκτός των άλλων, με αυτόν τον τρόπο θα το κάνουν πιο ανθεκτικό, πιο ελκυστικό, πιο ισχυρό. Έτσι, όσοι στο ΠΑΣΟΚ, στο όνομα της ενότητας, ζητούν τη συγκάλυψη των ανομιών των «δε», ουσιαστικά ζητούν να παραμείνουν αλώβητοι και ενεργοί οι θύλακες διαφθοράς στο κόμμα τους, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να συνεχίσουν το «θεάρεστο έργο τους». Θα το πούμε καθαρά, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει σε εσωτερική κάθαρση, που σημαίνει να συγκροτηθεί μια επιτροπή «σοφών και αδιάφθορων κεφαλών» που θα εξετάσει και θα αξιολογήσει διαχρονικά το πόθεν έσχες των στελεχών του κόμματος. Και επειδή το χρήμα δεν κρύβεται, φαίνεται στον τρόπο ζωής, εύκολα οι «δε» θα εντοπιστούν και σιωπηρώς θα τεθούν εκτός του στελεχιακού δυναμικού.
•Κάτι ανάλογο προφανώς πρέπει να γίνει και στον χώρο της ΝΔ, προκειμένου να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα – πόσω μάλλον που εδώ και τέσσερα χρόνια η ΝΔ ασκεί εξουσία, και, ως γνωστόν, η εξουσία και φθείρει και διαφθείρει. Κατά τ’ άλλα, όντως το πολιτικό σύστημα χρειάζεται δομικές αλλαγές και μάλιστα με διακομματική συναίνεση, αλλά αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί…


Σχολιάστε εδώ